Witam!
Mam magnolię trzeci rok, wyrosła na duży krzew aczkolwiek nie kwitnie Co może być przyczyną? Czy za wcześnie jeszcze? Czy popełniłam błędy w uprawie? Czy po prostu niecierpliwy ze mnie ogrodnik?
Wszystko zależy od tego czy magnolia jest z nasion, z sadzonek czy szczepiona. Magnolia szczepiona kwitnie najwcześniej ( nawet po 2 latach) ,a najpóźniej magnolia z nasion : kilka-kilkanaście lat.
a ja mam pytanie czy ktos rozmnarzal magnolie z galazek zerwanych z rosliny matecznej? bylam dzisiaj w kolezanki i przy plocie rosla magnolia, urawalam z 5 gałazek z pietka ok 20 cm. Sa zielone, co dalej czy cos z tego bedzie?
Do ukorzeniacza zanurzyć piętkę i wsadzić do doniczki torf+ piasek 2:1, przykryć folią, umieścić w miejscu zacienionym i czekać. Nie zimować na polu, inspekt lub chłodne miejsce w domu
Wysiewam nasiona zebrane w ogrodzie i zbobyte u Znajomych z dobrymi wynikami. Mam 2-letnie siewki M. kobus, M. sieboldii, M. x soulangana, M. denudata, oraz paru innych "wynalazków" importowanych z Azji.
Aha rozumiem. Daje zdjecia jak ja to zrobilam przed i po. Co z tymi malymi zaczatkami lisci\pedow? Je pourywac czy maja wszedzie zostac? Pączek kwiatowy urwalam.
Młodziutkie liście jasnozielone, nie mające barwy dorosłych z czubka odrywam, szkoda,że miały pączki kwiatowe (na pewno?) bo łatwiej ukorzeniaja się pędy bez nich, tylko z pąkami liściowymi
Można też skrócić liście jak na Twoim drugim zdjęciu.
nie potrafię ci doradzić(:
sama mam podobny problem, co prawda liście nie są takie w brązowe cętki ale od jakiegoś czasu liście żółkną i opadają i to z każdym dniem więcej. nie ma żadnych robaków ani innych objawów. Ostatnio dosyć dużo padało (wręcz bardzo dużo) czy to może być tego przyczyną???
Moja magnolia ma już cztery lata, więc na pewno już się zaaklimatyzowała i na wiosnę kwitła przepięknie.
A u mnie magnolia Siebolda zrobiła niespodziankę - niedługo zakwitnie! A posadzona była dopiero na wiosnę. Może ktoś ma starsze egzemplarze i większe doświadczenie z tymi magnoliami?