Moje ogródki - Gucia.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Swego czasu Murator wydał publikację o ogrodach dachowych i bardzo mi się ona podobała, aczkolwiek nigdy nie miałam śmiałości, by porwać się na taką realizację.
A tu, na forum, okaząło się, że jest wybitny specjalista- Bożenka.
I szczerze mówię, to pierwszy polski ogród dachowy ( własnokorzeniowy i w ziemi),
jaki widzę.
I jestem pod ogromnym wrażeniem, podobnie , jak Ty Izuś. :P
Talent, talent rzadki z Naszej Guci!
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Już jestem.....trochę zmęczona, bo znowu tyram w P_O od rana do wieczora. Powiększyłam go z prawej i lewej strony o kolejne parę metrów :lol: Do zimy zagospodaruję tylko ten wąski pasek ziemi, ale w przyszłym roku postaram się jeszcze go poszerzyć.
Dzisiaj oprócz prac ziemnych biegałam po drabinie z piłką i obcinałam gałęzie brzóz i akacji :cry: ....przykre zajęcie, ale nie było wyjścia, gdybym tego nie zrobiła rośliny nie miałyby słońca i deszczu. Na dodatek zwoziłam z pobliskiej stolarni trociny, i rąk dosłownie nie czuję :cry: Te jaśniejsze place na zdjęciach to właśnie nowe kawałki P_O, nie bardzo wiem co mam tam posadzić, ale do jesieni może coś wymyślę :idea:
Obrazek Obrazek

Grażynko, nie miałam czasu pochwalić się , że przesyłka grzybów już doszła :lol: jeszcze jej nawet nie rozpakowałam, ale może pod koniec tygodnia zrobię pierwsze dozowanie :D

Gosieńko, powojniki, które są na zdjęciu kupiłam jesienią, ale wsadzałam do donicy dopiero wiosną. Zimą stały zadołowane w kącie ogrodu. Niestety kilka innych dopadł uwiąd i musiałam je wyciąć....ciekawa jestem, czy wiosną odbiją?
Basiu, ja powojniki sadziłam i wiosną i latem i jesienią . Myślę, że u Ciebie w "przyblokowym" będą pięknie wyglądały. Co do podlewania mojego parko-ogrodu, to musiałam ostatnio kupić 50 m węża, bo poprzedni kawałek był za krótki, ujęcie wody mam w garażu i póki co, taka długość w zupełności wystarcza.... gorzej będzie jak przyjdzie rachunek za wodę...ale mówi się trudno :wink:
Dorotko, Beacik, Karuś, Beatko, Ewuniu, susza musiała być straszna, bo nawet dzisiaj, po kilku solidnych deszczach, ziemia jest sucha jak wiór. Przesadzałam wczoraj funkie do cienia i okazało się, że po deszczu nie ma nawet śladu :cry:

Izuś, w tej chwili kwitną właściwie tylko te powojniki ze zdjęcia......pozostałe mają liście, ale jakoś nieciekawie wyglądają. Próbowałam kupić Folpan w Castoramie, ale mi się nie udało, może jak tym popryskam, to jeszcze coś z nich będzie :cry:

Ihasiu,Julko, bardzo dziękuję za miłe słowa i serdecznie zapraszam....wpadajcie do mnie w wolnej chwili.
Zdjęcie opuncji nie jest zbyt ciekawe, bo zrobione zostało praktycznie w ostatnim momencie kwitnienia / niestety aparat zabrała na wakacje córcia/.....a kwiaty opuncji są bardzo nietrwałe
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ojej, zdjęcie opuncji chyba się nie zmieściło....może teraz się uda?
Niestety nie mogę go wysłać, może jutro fotosik zadziała.

Asieńko, fajnie, że wpadłaś do mnie :lol: Moje clematisy też chorują i szczerze mówiąc opryski Bravo niewiele pomogły :cry: Ostatnio kupiłam Miedzian na grzyby u pysznogłówek...może tym jeszcze spróbuję.
Katis, witam Cię serdecznie, cieszę się, że nasz busz ogrodowy Ci się podoba.

Haneczko, fajnie powiedziałaś ..."powiększanie areałów", czasami marzy mi się zrobienie ogrodu na dachu domu :lol:
na szczęście nasz dach jest do tego zbyt stromy, bo kto wie....pewnie bym zaszalała :lol:
Żałuję, że nie czytuję Muratora, bo chętnie zobaczyłabym podobne ogrody......ale muszę się przyznać, że chciałam zrobić na garażu ogród w stylu japońskim, bo bałam się, że dach nie wytrzyma tak dużego obciążenia.
Na szczęście udało się, M zrobił dobrą izolację, i główny ciężar ziemi rozmieścił na ścianach nośnych garażu.
Teraz czeka nas drobne przemeblowanie, czyli wysadzenie trzech najwyższych iglaków, mam nadzieję, że zrobimy to jesienią.
Moje wątki
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Witam Bozenko

Alez sie natyrasz ,zwolnij troszke-nie po to ladowals akumulatory zeby od razu rozladowac.....
Podziwiam Ciebie

Pozdrawiam Markus :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jak ja się cieszę, że znowu było spotkanie forumków. ;:49
Jak wspaniale rozwijają się znajomości i przyjażnie. Aż radość serce rozpiera. :lol:
Wspaniale wygląda ten nowy kawałek P_O.Brzozy pięknie wyglądają w towarzystwie traw, wrzosów i wrzośców.
Kwiaty nie za bardzo chcą pod nimi rosnąć, więc postawiłabym raczej na trawy lub płożące iglaki.
A jeśli już kwiaty to rudbekie, słoneczniczki lub rozchodniki.
Cieszę się, że grzybnia już doszła. Proszę o foteczki z wszczepiania, bo to mogą być historyczne fotki i jedyne w swoim rodzaju. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Markusie, chyba miałeś rację, trochę to noszenie worów z trocinami dało mi się we znaki :cry: i dzisiaj musiałam przystopować z pracą w P_O.
Grażynko, ogrodowe ploteczki były super ;:48 ...a ile nowej wiedzy mi przybyło, aż chce sie pracować :D
Dzisiaj popadało trochę i mam nadzieję, że po niedzieli grzybki pójdą już do ziemi :lol: Wypatrzyłam już miejsca w pobliżu korzeni, jutro zrobię zdjęcia i ocenisz, czy dobrze wybrałam :oops:
Co do traw, wrzosów i wrzośców, to chętnie takie nasadzenia zrobię. Wrzosy próbowałam już wsadzać, ale niestety szybko znikały nocą więc sobie odpuściłam.
O dziwo pod brzozami dobrze poradziły sobie liliowce, mam tylko cztery odmiany, ale w przyszłym roku dokupię następne....skoro im tu dobrze :lol:
Dzisiaj udało mi się wkleić zdjęcie opuncji :)

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gucia!!!! Nadrabiam zaległości :D :D :D Jak u Ciebie pięknie !!!!!! Podziwiam :lol: :lol: :lol: z nadzieją, że po kuracji zdrówko się poprawiło . Serdecznie z rancza pozdrawiam ;:97
Ulka buziaki przesyła
bożena170365
500p
500p
Od: 17 lut 2008, o 22:48

Post »

Bożenko kolejny raz z WIELKA przyjemnością pospacerowałam i nacieszyłam swoje oczęta
widoczkami ,które serwujesz..... :D ,na dłużej zatrzymałam się dzisiejszego dnia przy oczku...dopracowane w każdym calu niewielkie ,a urokliwe...moje marzenie, ale brak mi takich zdolności.... :D
Pozdrawiam, Bożena
Zapraszam do mojego ogrodu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=12693
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Z myśli mi te liliowce wyjęłaś, ale nie napisałam bo boję się , żeby przechodni nie kusiło poderwać kilka kwiatków. Liliowce sobie poradzą bo głęboko zapuszczają korzenie a brzoza rozwija je płytko.
A więc poszerzaj kolekcję....., będzie jeszcze piękniej. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

Bożenko mieszkańcy powinni haracz płacić za chodzenie po takim ślicznym obejściu :lol:
prosimy o fotki po nowych nasadzeniach....jeszcze raz idę pospacerować :wink:
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Witaj Bozenko

Opuncja ma pokazne rozmiary,bedzie kwitla na zolto?
Liliowce malzonka tez planuje dosadzic sa w tylu pieknych kolorach i dlugo kwitna

Pozdrawiam Markus
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Witaj Gucia :D Często zaglądam do twoich włości zobaczyć czy co nowego nie pokazałaś, a dzisiaj jestem z prośbą :oops:.....znajoma kupiła działkę pod Łodzią taką leśną jak twoje PO i do mnie z zapytaniem, abym poszukała na forum jakie roślinki najlepiej rosną na takich właśnie działkach. Obejrzałam sobie twoje PO i widzę że masz tam bardzo dużo roślinek - liliowce i rudbekie i nawet pysznogłówkę widziałam. Czy masz jakieś osobiste sugestie np: jakich roślin nie należy sadzić a co rośnie ładnie :D Będę bardzo wdzięczna jeżeli napiszesz kilka słów na ten temat :D / Oczywiście w wolnej chwili bo działka jeszcze się remontuje :D /
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czy grzybki już wysadzone na garażu ?
Pozdrówki dla Ciebie. ;:100
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Uluś, dzięki, zdrówko było, ale ostatnio przesadziłam z dźwiganiem i kopaniem w P_O i znowu mam problem, ale nic to....jakoś trzeba żyć :wink:

Bożenko, widziałam Twój ogród, więc na brak zdolności nie narzekaj, bo i tak nie uwierzę. Przy małym oczku niestety trzeba częściej usuwać rozrastająca się roślinność, ale mój M, jak ma wyciąć cokolwiek, to robi się zaraz chory i żal mu biednych roślinek :lol:

Obrazek Obrazek
Julko, sąsiadów mam przemiłych, jak pracuję w P_O, to zawsze ktoś podejdzie, pogada, pochwali moją pracę...jest naprawdę sympatycznie i serdecznie :D Fotek za wiele nie mam, ale postaram się kilka wkleić :wink:

Markusie, opuncja w tym roku miala pięć dużych kwiatów, a teraz tak się rozrosła, że trzeba było podeprzeć jej "uszy" korzeniami...taki olbrzym się z niej zrobił. W tym roku wsadziliśmy obok jeszcze trzy inne odmiany, ciekawa jestem kiedy te nowe zakwitną :?:

Obrazek Obrazek

Basieńko, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale jeśli chodzi o moje nasadzenia, to niestety robiłam je zupełnie przypadkiem. Po prostu wsadzałam to, co było akurat pod ręką. Jak będziesz chciała to zrobię zdjęcia tej części zadrzewionej i wyślę Ci na PW, bo z nazwami roślin u mnie nadal kiepsko :cry:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

kogra pisze:Czy grzybki już wysadzone na garażu ?
Pozdrówki dla Ciebie. ;:100
Grażnko, z grzybkami jeszcze nic :cry: ....diabli mnie biorą, bo jak Ci pisałam M nie może się zebrać do tego przemeblowania na garażu :cry: Wycziłam wczoraj tylko miejcse w P_O, w tej najstarszej części.....zerknij, tutaj może być :?:

Obrazek Obrazek

Jeśli chodzi o garaż, to tylko ten kawałek nie będzie "przemeblowywany".....jak myślisz, można zaszczepić tutaj też?

Obrazek
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”