Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Madziu!
Są dwie opcje. Albo cebule coś zeżarło lub zgniły albo siedzą sobie w ziemi i rosną. Czasem tak się dzieje. Zanim podedukowałam się w temacie lilii myślałam ,że lilie zmieniają kolor po roku. Zakwitła mi lilia w zupełnie innym kolorze.
Pewnie cebula rok posiedziała w ziemi i zakwitła a ja zapomniałam, że ją w tym miejscu posadziłam.
Możesz delikatnie odkopać cebulki i sprawdzić co nimi. Po włożeniu cebulki do ziemi zaznaczam sobie miejsce patyczkiem, który potem łatwo wymienić na duży palik bez uszkodzenia cebulki.Mogły też zgnić jak miały za mokro.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No widzisz Aniu, za rok już będę mądrzejsza i wsadzę patyczek . Ale może i coś spróbuję poszukać. Bo właśnie zastanawia mnie to co się z nimi stało.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Znowu nie mogłam sie oprzeć zakupom i kupiłam kolejne cebulki lilii. Sprzedawca twierdził,że to są lilie św. Józefa. Według mnie to orienpety. Wrzuciłam zdjęcia do liliowego wątku i czekam na odpowiedź ekspertów.
Jak tu się oprzeć takim ogromnym cebulom?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też bym się nie oparła takim cebulom. ;:333 Moje lilie jeszcze w pąkach, jedna się wyrwała i ma 1 kwiat koloru prawie czarny z odcieniem bordo. ;:3
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pewno to nie są lilie św. Józefa.
One teraz przecież lada moment będą kwitły.
A do tego one robią jesienią niską rozetkę liściową, która tworzy potem jakby kołnierzyk przy samej ziemi.
Kwitnąca lilia jest super. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Ku mojej ogromnej radości zakwitła kolejna lilia. Orientalna La REVE.
Znowu jestem bogatsza o kolejne dośiadczenie. Te cebule postanowiłam posadzić w doniczkach. Najpierw edukacja na forum i do dzieła. Wymiarowe doniczki, drenaż itp. Wyszło około 6 doniczek. Do trzech włożyłam pojedyncze cebule i do postałych po 3 cebule. W efekcie te pojedycze mają ogromne pąki i liście i już kwitną. Pozostałe wysadzone po 3 sztuki mają wyraźnie drobniejsze liście i pączki. Wyjęłam je z doniczki i posadziłm na rabacie. Korzenie wychodziły poza doniczkę.

Obrazek Obrazek

Tej wiosny mocniej przycięłam różyczkę na wysokość.
Ma więcej kwiatów niż w ubiegłym roku.

Obrazek

Te pączki wywołują we mnie dreszczyk emocji. Umieram z ciekawości co to zakwitnie.
Tę kępę dostałam w maju. Cieszę się tymi pączkami jak dziecko.

Obrazek
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Aż tu czuję zapach lilii, piękny duet z różą, u mnie dopiero zakwitła żółta,
na resztę muszę jeszcze poczekać, a takim zakupom też bym się nie oparła ;:196
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

U ciebie już kwitną lilie ;:oj Niby mieszkamy blisko siebie a u mnie wszystkie jeszcze w pąkach :D
Czekam z tobą na rozkwit pączków ;:65
Różyca piękna!
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale róża. ;:oj Cudna!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Reniu!
Te lilie co kwitną były posadzone do doniczek gdyż kupiłam cebulki z zielonymi palemkami i nadal rosły w lodówce.
Można powiedzieć,że zostały troszkę podpędzone.Jeśli temperatura nadal się utrzyma to lada moment powinny zakwitnąć azjatki.
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Hej Aniu :wit
W końcu znalazłam czas na spokojne obejrzenie Twojego wątku i na podziwianie kwitnących kwiatów. :D Zazdroszczę Ci tych łanów liliowców, oj jak pięknie. ;:138 I róża cudowna, to jakaś stara odmiana. Czy to ta kwitnie całe lato? O liliach nie wspomnę. ;:63 U mnie dopiero pierwsza bulwkowata zakwitła. Gdzie kupiłaś takie ładne wielkie cebule??? ;:oj Też chcę. :D Tak po cebuli to nie za bardzo można stwierdzić co za odmiana. Fotka troszkę ciemna. Bardzo piękny ogródeczek, jestem pełna podziwu.
A ten mały kociak słodki. ;:167
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Ewuniu!
Witaj w moich skromnych ogródkowych progach. Cieszę się,że zawitałaś na forum i mam nadzieję,że zostaniesz na dłużej z nami. Forumki na czele ze mną stoją przed zamkniętą wirtualną furtką Twojego ogrodu i czekają na kolejne otwarcie.
Jak widzisz w moim ogródku królują liliowce i lilie. Spełnia się moje marzenie o kwitnących kępach liliowców. Wiosną ubiegłego roku zaczynałam od kłączy w kapersach i pomarańczowych azjatek. Teraz procentują zarwane noce i godziny spędzone na edukacji w liliowo -liowcowym temacie a apetyt rośnie w miarę czytania.
Może w końcu Ciebie zarażę hemeromanią? U Ciebie złapałam tego liliowego bzika...

Cebulki kupiłam na miejskim targowisku. Nigdy tam nie chodzę ale potrzebowałam pszenicę dla papużek i wydedukowałam,że w takim miejscu powinna być. Chyba będę tam częstym bywalcem. Natrafiłam na miejsce gdzie działkowcy sprzedają swoje nadwyżki. Cebule lilii kupiłam na stoisku z pomidorami.( 2 zł.) Na skrzynce był czarno biały wydruk z drukarki, na którym widniały jakieś trąbki. Pan twierdził,że to lilie "święte" a sama cena zaprzeczała temu twierdzeniu. Cebule ogromne. Zobaczymy co z tego wyrośnie. Wybiorę się znowu i jak będą to oczywiście kupię dla Ciebie.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

cd...
Różyczka NN. Zastałm ją na ogródku ale słabo kwitla a ja nie wiedzialm jak ją przyciąć, gdyż nie wiedziałm czy to wielokwiatowa czy parkowa. Po dość ostrym cięciu tzw. "odmladzającym" w tym roku pięknie zakwitła. Parę pędów mój M przyciął tak jak przycina się rabatowe ale w porę interweniowałam...Odrasta.
Natomiast co do kici, to po dwóch tygodniach już wiemy dlaczego ktoś pozbył się ..."tego stwora do przerabaiania kociej karmy na kocie coś...co zostawia gdzie popadnie...". Kuwetka , owszem ale w dzień. W nocy bliżej do kapci mojego M, który już nauczył się sprawdzać je zanim włoży w nie nogi..Przeważnie zapomina i zaczyna dzień od mycia nóg i niecenzurowanego powitania dzionka.
Ale wycwaniłam się. Kupiłam zapasowe i czasem udaje mi się podmienić na czyste zanim wstanie. :)
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Aniu, no to kicia robi Wam psikusy.. Nieładnie. Dobrze że chociaż w dzień toleruje kuwetę :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Bakcyl liliowcowy to jeden z tych najprzyjemniejszych.
Bo to prawie bezobsługowe kwiaty.
Niewiadome pączki zawsze wzbudzają emocje. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”