nolina dziękuje, że wpadałaś Tu
hen_s pisze:Ostatnio pokazywane rośliny wcale nie są gorsze - a może i ładniejsze - od poprzedniczek.
Masz bardzo ciekawy zbiór gasterii. I perspektywiczny.
Oczywiście, że urosną - od tego są.

Przecież to młode rośliny mam je w większości z rok, jak się nadarza okazja zamawiam jedną i 10 haworsji

ale to dobrze, że nie ma ich więcej ponieważ gdzie by je ustawiał i gasterie tylko mają jedną wadę jak rosną to ciężko je ustawić razem, liście często zachodzą na siebie.
maryjan13 pisze:Gasterii nie mam żadnej,ale zainteresowały mnie te rośliny u Ciebie.
Bardzo ciekawie je opisujesz,czasami bardzo dokładnie.
Nie wiedziałem nawet,że gasterii jest aż tyle - gatunków,odmian,mieszańców,etc..
Dziękuje za odwiedziny i za miłe słowa.
Gasterii nie ma tak dużo i ładną kolekcje można mieć na parapecie - polecam te rośliny !

Gasteria vlokii PVB 31799 Thuinkloof ex Pavelka PV841
Jedna ma dwa lata i dopiero się namyśliła by żyć a druga miała być w zastępstwie od koleżanki ale ta ma się wyśmienicie

W gratisie taka hybryda do mnie dotarła.

Gasteria pillansii Kourkammaberg ex PV4976
Ciekawa jest jej odmiana var. ernesti - ruschii ale w handlu raczej niespotykana szkoda, bo bardzo ładna i ciekawa.

Ta staruszka ma już przynajmniej u mnie 5-6 lat (bez stanowiska) rośnie bokiem, kiedyś ją przesadzałem co rok by naprostować ale potem wyczytałem, że armstrongii ma tak sile korzenie, że potrafi wciągnąć się pod ziemie podczas suszy. Rośnie teraz jak jej się podoba. No i...daje jakieś odrosty. W tym roku wysiewałem z dwóch źródeł stanowskowe oraz zakupiłem malucha co się ukorzenia jeszcze.

Gasteria glauca Kouga Dam ex PV806
tą trzeba przesadzić za rok - koniecznie, już wychodzi z doniczki.

Gasteria ellaphieae G-121, ex van Jaarsveld 96-9 exSTC70010