Sukulenty - chromat

Zablokowany
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Sukulenty - chromat

Post »

No i wreszcie jakieś porządne roślinki do pooglądania i na dodatek zaczynające kwitnąć ;:138
Mam nadzieję już wkrótce zobaczyć ich kwiaty tutaj :D :wit ;:180
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Rośliny ciekawe, jednak niewiele ich tu widać. Rzeczywiście fotki do poprawy. A chętnie je obejrzę z bliska. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Koniecznie poproszę o lepsze fotki kwiatów gasterii po rozkwitnięciu! Dasz wiarę, że u mnie żadna jeszcze nie kwitła...a mam kilka olbrzymów i kilka starszych kurdupli! Im kwiatostanów bym nie ucinała! A czemu zostawiasz kwiatostany haworcji? Chcesz krzyżować?

Wspominałeś, że masz H. irmiae (venosa) - jak rośnie? Ja do tej swojej kupionej w kwietniu w STC za nieproporcjonalnie dużą kasę tracę już cierpliwość - miesiące mijają, a z nie jaki był skwarek taki jest - w ogóle nie pobiera wody! - wczoraj ją wygrzebałam z ziemi - puściła nawet nowy korzonek, ale to co nad ziemią wygląda żałośnie!
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hej
haworsje chce krzyżować ale nie te, ponieważ nic ciekawego z tego nie widzie, może arachnoidea bo będą mi kwitły dwie ale to i tak ja na Kross - nuda :lol: Te kwiaty zostawiam dla czystej ciekawości i dokumentacji foto :wink: np. zauważyłem, że pąki arachnoidea są stosunkowo ciemne wręcz "czarniawe" w porównaniu do decipiens. Myślałem, że to może dotyczyć np. arachnoidea 'nigricans' - w końcu "czarna" :wink: ale co ciekawe i "zwykła" tak ma. Wraz z rozwojem pąków robią się one jaśniejsze, ale nie na tyle jakie obserwuje u decipiens czy nawet marumiana. Dla mnie to jest ciekawe 8-) Taki wyższy level "szaleństwa" ;:306
Ale w końcu po coś mam te rośliny i lubię patrzeć jak coś się zmienia czyli kwitnie.

Krzyżowanie - tak - mieszańce tak - ALE świadomie i to takich roślin co się różnią znacznie lub w celu jakieś selekcji. W tych co mi kwitną nie widzę sensu mieszania i tak już pokręconej systematyki.
Pewnie znacie z neta Cocozza z UK http://www.cocozzacollection.org.uk/index.htm strona trochę mało aktualna, ale warto zobaczyć. Robi gość mieszańce typowe kundle co je selekcjonuje i jakoś je nazywa, a że robi to wiele lat ma uznanie i przyznam, że ładne nawet. Natomiast też robi krossy jednego gatunku(..i odmiany) ale z różnych np. stanowisk utrzymując standard odmiany itd., nawet jedną mam taką i w 200% spełnia standard odmiany ale to już cultivar.

H. irmiae (venosa) - u mnie to samo, jedna "groszek" decipiens podobnie cóż............

Zdjęcia były robione o 6 rano to dobrze, że są ;:306 jutro mam na drugą zmianę to będę robił na nowo ;:333

Zdjęcia Gasteria ellaphieae mam z zeszłego roku http://haworthia.blogspot.com/2011/06/g ... hieae.html jedna z najpiękniejszych gasterii ( wg. mnie ) z dużą zaletą, kwitnie co roku i jest kompaktowa ;:333
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek
Gasteria batesiana v. dolomitica Penge ex Pavelka ref.956 Taki RARYTAS ;:oj
Obrazek
Gasteria batesiana klon 1 Barberton, ex Pavelka ref.955 chciałem zobaczyć jaśniejszą formę
Obrazek
Gasteria batesiana G-153, ex David hardy, from Pongola Dam ex STC70004 przypuszczam, że to cv.
Obrazek
Gasteria bicolor var. liliputana Table Hill, Grahamstown IB 13368 ex JacubJ.

Obrazek
Gasteria bicolor v. liliputana Pluto`s Vale podobno bo z All... W takim typie liliputana bym chciał zdobyć z pewniejszym pochodzeniem
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie są to rośliny na których się znam ale przyznać trzeba, że nawet jako młode wyglądają dobrze. :)
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Heniu kiedyś urosną mam na to całe życie ;:oj
Obrazek
Gasteria glomerata Kouga Dam ex Pavelka ref.783
Obrazek
Gasteria glomerata Kouga Dam od koleżanki z innego forum z 2010r.
Obrazek
Gasteria baylissiana ex "Market Budowlany" :lol: w miarę typowa.

Obrazek
Gasteria baylissiana Kouga Dam ex Pavelka ref.386 tam miała BYĆ typowa ale jakoś mnie lokalizacja zaskoczyła Kouga Dam? Hmm rosną tam glauca, glomerata, ellaphieae to pewne ale
Gasteria baylissiana jest jednym z około 12 Gasteria gatunków Gasterii z ograniczoną dystrybucją(występowaniem). Występuje w wąwozie Witteberg w Suurberg i jest spokrewniona z G. doreeniae, z Swartwaterspoort na wschód, która ma gładką powierzchnię liści i różowawe kwiaty.http://www.plantzafrica.com/plantefg/gasteriabaylis.htm Ernst van Jaarsveld (Aloe 2007) podaje Typ to Oudekraal Farm, Somerset East. Można ją też spotkać w tak zwanym gąszczu Albany (Albany Thicket) to rejon niedaleko Grahamstown.
Obrazek
Trochę dziwne stanowisko i nie wiem czy prawdziwe, ale liczę, że ten maluch okażę się bardzo urodziwy :)

Obrazek
Gasteria brachyphylla v. bayeri, Volmoed, ex Pavelka ref 803

Obrazek
Gasteria carinata SB1357 Brandrivier, L Karoo ex FV8239

Obrazek
Gasteria doreeniae TL, Swartwaterpoort IB 15482 exDMC ex JacubI.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gasterii nie mam żadnej,ale zainteresowały mnie te rośliny u Ciebie.
Bardzo ciekawie je opisujesz,czasami bardzo dokładnie.
Nie wiedziałem nawet,że gasterii jest aż tyle - gatunków,odmian,mieszańców,etc..
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio pokazywane rośliny wcale nie są gorsze - a może i ładniejsze - od poprzedniczek.
Masz bardzo ciekawy zbiór gasterii. I perspektywiczny. ;:108

Oczywiście, że urosną - od tego są. :D
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Twoje Gasteria są śliczne :D ;:215
Też mam kilka ,ale bez nr. i raczej pospolite ,ale bardzo je lubię :D
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

nolina dziękuje, że wpadałaś Tu ;:oj
hen_s pisze:Ostatnio pokazywane rośliny wcale nie są gorsze - a może i ładniejsze - od poprzedniczek.
Masz bardzo ciekawy zbiór gasterii. I perspektywiczny. ;:108

Oczywiście, że urosną - od tego są. :D
Przecież to młode rośliny mam je w większości z rok, jak się nadarza okazja zamawiam jedną i 10 haworsji ;:306 ale to dobrze, że nie ma ich więcej ponieważ gdzie by je ustawiał i gasterie tylko mają jedną wadę jak rosną to ciężko je ustawić razem, liście często zachodzą na siebie.
maryjan13 pisze:Gasterii nie mam żadnej,ale zainteresowały mnie te rośliny u Ciebie.
Bardzo ciekawie je opisujesz,czasami bardzo dokładnie.
Nie wiedziałem nawet,że gasterii jest aż tyle - gatunków,odmian,mieszańców,etc..
Dziękuje za odwiedziny i za miłe słowa.
Gasterii nie ma tak dużo i ładną kolekcje można mieć na parapecie - polecam te rośliny !

Obrazek
Gasteria vlokii PVB 31799 Thuinkloof ex Pavelka PV841
Jedna ma dwa lata i dopiero się namyśliła by żyć a druga miała być w zastępstwie od koleżanki ale ta ma się wyśmienicie :wink:
Obrazek
W gratisie taka hybryda do mnie dotarła.
Obrazek
Gasteria pillansii Kourkammaberg ex PV4976
Ciekawa jest jej odmiana var. ernesti - ruschii ale w handlu raczej niespotykana szkoda, bo bardzo ładna i ciekawa.
Obrazek
Ta staruszka ma już przynajmniej u mnie 5-6 lat (bez stanowiska) rośnie bokiem, kiedyś ją przesadzałem co rok by naprostować ale potem wyczytałem, że armstrongii ma tak sile korzenie, że potrafi wciągnąć się pod ziemie podczas suszy. Rośnie teraz jak jej się podoba. No i...daje jakieś odrosty. W tym roku wysiewałem z dwóch źródeł stanowskowe oraz zakupiłem malucha co się ukorzenia jeszcze.

Obrazek
Gasteria glauca Kouga Dam ex PV806
tą trzeba przesadzić za rok - koniecznie, już wychodzi z doniczki.
Obrazek
Gasteria ellaphieae G-121, ex van Jaarsveld 96-9 exSTC70010
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Piękne gasterie, niby takie podobne a jednak jak bardzio rózniące się. Szkoda, że w sprzedaży taki mały wybór, pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu nawet nie miałam pojęcia o ich istnieniu
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Wszystkie gasterie bardzo ładne ale ostatnia czyli Gasteria ellaphieae G-121, ex van Jaarsveld 96-9 exSTC70010 najbardziej mi się spodobała :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie dość, że ładne rośliny pokazałeś to jeszcze potrafisz ciekawie o nich napisać. To nie jest często spotykane, tak trzymaj! :D

Gasteria ellaphieae G-121 - takiej nie znałem. Interesująca. ;:333
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Gasteria ellaphieae ma tyle numerków, że szok :lol: łatwiej by było napisać Kouga Dam, to jedyne miejsce w jakim występuje. Teraz czekam na kwiaty :wink:

Obrazek

Haworthia decipiens Willowmore taka sałata od Franciszka

Obrazek
Ta obiecana Pell"CUDA" czyli Haworthia decipiens v. minor
trochę zagadka ale takie lubię, może się kiedyś dowiem co to.
Haworthia pellucida MBB6589 Dorschfontein, S of Baroe, E of Steytlerville
tak ją opisuje Breuer, a Bayer pisał kiedyś o niej, że to cooperi 'viridis' teraz decipiens v.minor.
Problem jest z tym, że na tym samym obszarze wstępują te gatunki i różnice są bardzo nie wielkie. Mnie się podoba ostatnia nazwa :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”