moje ogródkowe zmagania cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: moje ogródkowe zmagania cz.3

Post »

Dzisiaj jestem w totalnym niedoczasie i pędzę cały czas. Najbardziej się zmęczyłam oczywiście pilnowaniem czasu, czy wszystko zdążę zrobić ;:223
Maju cudne te różyczki, przy okazji popatrzyłam na inne i korci mnie żeby zamówić to i owo, ale muszę być twarda i w tym roku odpuścić. Czy się uda? ;:224
Dosiu miło mi Cię gościć. Ja również z niecierpliwością czekam na dalsze rozkwity róż i powojników, bo jakoś mało kolorów w moim ogródku. Myślę, że za rok już się to zmieni, bo planuję dosadzić sporo cebul, no i kupione bylinki wczesno wiosenne uradują me oczka i ;:167
Czytałam, że troszkę zalało Ci ogródObrazek
Avalonne ptaszki są solarne ;:109 . Powojniki w tym roku na prawdę szaleją. Cieszę się że wpadłaś. Zapraszam ;:168
Madziu, Iwonko ptaszki są takie jak je sobie wyobrażałam ;:333. Nie zależało mi na ich światełkach, ale zachęcona Waszymi pytaniami włączyłam je i na pewno już nie zgaszę. Wieczorem wyglądają przecudnie, mają żółte cieplutkie światełka i są taką iskierką wśród gałązek wierzby. Jestem bardzo zadowolona z zakupu-wieczorem cyknę fotę. Iwonko dziękuję za życzenia rocznicowe ;:196, czas leci nie ubłagalnie ;:71
JoluU mnie nie było jakiejś spektakularnej ulewy na szczęście, więc i roślinki nie ucierpiały ;:333 . Trzymam kciuki za twoje pozostałe rh ;:215 Właśnie wyszło ;:3 :tan
Aniu lecę zaraz do Ciebie zobaczyć co przytargałaś. Ja miałam jechać wczoraj na giełdę staroci, ale zapomniałam o kinder balu ;:223 Wczesnowiosenne przy odmianach Viticella są o tyle upierdliwe, że tych pierwszych się nie tnie mocno, a jak się rozrosną bestie, to ciężko będzie je rozplątać żeby te drugie uciąć i powyciągać zeszłoroczne pędy. Ja tak posadziłam Krakowiaka w donicy razem z DR>Ruppel, który myślałam, że padł. Ku mojemu zaskoczeniu pięknie odbił, ale będę miała chyba niezłą zabawę przy wiosennym cięciu ;:145

Dzisiejsze, expresowe spojrzenie na rabatkę :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58

Post »

Madziu, dokupiłam dzisiaj różyczki :D :D :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

lulka pisze:Maju cudne te różyczki, przy okazji popatrzyłam na inne i korci mnie żeby zamówić to i owo, ale muszę być twarda i w tym roku odpuścić. Czy się uda? ;:224
Madzia.... :;230 :;230 uda się, tam już chyba wszystko wysprzedane.... poczekaj do jesieni ;:333
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Madzia więcej fot poproszę, bo ślepa jestem i nic nie widzę ;:124 Chyba sobie zrobię wycieczkę do ciebie :wit Kwitną Ci naparstnice?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry wszystkim :wit. No i gdzie ta piękna, sloneczna pogoda się pytam? Głowa mi opada, a w dodatku czajnik w biurze się spalił i piję letnią kawę ;:222. No, ale do rzeczy. Mam wrażenie, że w związku z pogodą roślinki skapitulowały i dużo nie zawiązało nawet pąków kwiatowych. Martwi mnie to, w tej chwili jedyną moją nadzieją są powojniki i róże, które też z lekkim oporem otwierają pączki.
Mam do Was pytanie odnośnie dzwonków. Czy jest jakiś sposób aby rosły na glinie :roll: ? Próbowałam 2 razy i za każdym razem porażka ;:145
Dobrosiu widziałam, podziwiałam ;:167 Piękne, ale najważniejsze, że woda Ci z ogrodu zeszła ;:333
Maju no prawie wszystko wyprzedane, ale różyce w donicach jeszcze są. Chyba zmienię nieco taktykę sadzenia i będę kupować po 2 sadzonki 1 gatunku. Sądzisz, że to dobry pomysł?
Kasiu zapraszam. Może pod koniec tygodnia zrobimy sobie dwu-dniówkę. Ja do Ciebie może w końcu dotrę, a potem spotkamy się u mnie..albo w odwrotnej kolejności ;:306. Chętnie bym zajrzała do tej szkółki koło Ciebie ;:224
Zdjęcia są marnej jakości, więc wklejam ich mało. Przymierzam się jednak do zakupu sprzętu i nowy wątek zacznę z lepszą jakością ;:109

Tym razem zdjęcia sprzed domku, czyli tzw przedogródka

dalie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zurawka Lipstick lubię jej kwiatkuszki ;:167
Obrazek

Rosarium Uetersen otwiera kwiatki,...
Obrazek

... a lawenda będzie kwitła :heja
Obrazek
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21

Post »

żurawka rzeczywiście pięknie zakwitła !!!
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madzia ślicznie masz przed domkiem ;:167
Te wszystkie dodatki robią klimat jaki lubię ,
Pozdrawiam !!!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Madziu, jak Ci zimuje Rosarium?
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celu Lipstick jako jedna z nielicznych żurawek ma kwiatki, które mi się podobają, w dodatku w połączeniu z zielenią swoich liści tworzą piękny duet ;:167
Agatko staram się. Dziękuję za miłe słowa, które jeszcze bardziej mnie motywują do tworzenia klimatu
Aniu Rosarium U przezimowała w zasadzie bez zastrzeżeń i bez okrycia. Jedynie górne partie troszkę wymarzły, ale to nie powód do narzekań. Bardzo lubię tą różycę m.in za jej nieustanne kwitnienie. Jak już się otworzyła, to będzie się wdzięczyć do jesieni :heja Aniu nie masz jej u siebie?
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Madziu ale cudna kołatka ;:167 Masz rację z tymi rożnymi odmianami powojników, może wymyśle jakieś inne pnącze wcześniej kwitnące dla towarzystwa.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, kupiona na giełdzie staroci ;:306. Teraz poluję na przycisk do dzwonka z mosiądzu. Mam już na oku, ale czekam na odp, czy jest dostępny ;:170
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Madzia, pomysł bardzo bobry, ba :heja , nawet po trzy sadzonki bym radziła ja tak robię.
Ale masz ładnie w przedogródku , umiesz dobrać roślinki i te różne zabaweczki ogrodowe :tan
Wow? proszę jak dama z Rosarium Uetersen, śliczna jak ja lubię oglądać tak długo oczekiwane kwitnące różyczki. ;:108
Sama tam kupiłam kilka doniczek, ale teraz już mały wybór. ;:170
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju ja się dopiero wszystkiego uczę, bez pomocy i wsparcia fachowego oka ogrodnika stąd też moje pytania. Kusi mnie Natasha Richardson, ale jest tylko 1 sadzonka. O ile w przedogródku lubię oglądać roślinki, to za domem zrobiłabym totalną rewolucję (raz mi się podoba raz nie);:163. Jednak trochę się już opamiętałam i wiem, że nie ma nic od razu. Pomału robię zmiany, które mam nadzieję w niedługim czasie będą widoczne.
Przed domem mam różę Sympathy, która pierwotnie miała obrastać okno kuchenne, ale w związku z tym, że przez 2 lata zakwitła mi tylko 1 kwiatkiem, w dodatku przy samej ziemi stwierdziłam, że ją wywalę, jednak został widocznie korzonek i róża w zeszłym roku odbiła małym badylkiem, przez sezon rozrastając się do gigantycznych rozmiarów. Do czego zmierzam..wystraszona zawiązała piękne pąki, które lada moment się otworzą, ale przy okazji stłamsiła rosnącą obok hortensję i tawuły. Zastanawiam się, czy lepiej będzie przenieść różę na tył, czy wspomniane roślinki? Dodam, że kolor Sympathy pogryzie się chyba z odcieniem Rosarium U., ale z drugiej strony rośnie po prawej stronie wejścia, a tam na czerwono kwitną pokazane żurawki Lipstick. Się rozpisałam, ale dylemat mam spory. Tak na prawdę nie wiem jak długo kwitnie Sympatia, bo jak krótko, to nie będę jej ruszać :roll:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madzia, ja ogrodnikiem nie jestem.... jakby co, to do różanego ;:65 drep...drep :;230
Ale swoje zdanie mogę napisać. Sypathia to tylko jej wyskok... raczej zawsze tak się zachowuje jak
u Ciebie w poprzednich latach. Jak masz komu dać, to ją opyl. Nie będziesz żałować.
A, może skusisz się na LO, Ewa ma ją . Sama też sobie biorę w donicy. Popatrz u niej i popytaj ją.
Mam dwie Nataszki .... poczekaj do jesieni, zobaczysz u mnie czy Ci się spodoba. ;:168
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, LO? Jasniej proszę :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”