Wiklinowy balkon Lilaska

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiklinowy balkon Lilaska foto str.23

Post »

:heja powojnik właśnie głównie odbija z zeszłorocznych badylków, czasem pójdzie coś od korzenia, ale przycinać warto w pierwszych 3 latach bo się ładnie rozkrzewia. to co teraz jest miękkie i zielone potem zdrewnieje i znowu odbije na wiosnę. Mój powojnik po raz pierwszy przezimował na balkonie i po przycięciu rośnie jak szalony. Mam na str. 16 dwa zdjęcia jak to wyglądało. Na wiosnę kupiłam taki preparat Rosahumus chyba, bo przeczytałam, że w dużych donicach balkonowych pięknie odbudowuje warswę próchniczną, nie trzeba po zimie wywalać z donic jałowych brył ziemi....
Wcześniej wydawało mi się że szczawik taki pospolity jest, ale zmieniłam zdanie. u jednej z forumek widziałam jak pięknie kwitnie, cudeńko.
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
lilasek
200p
200p
Od: 4 kwie 2012, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nynko super informacji od Ciebie sie dowiedziałam, na przyszły rok zaaplikuję ten preparat i poobcinam, ale wcześniej się do Ciebie odezwę i skonsultuję, jeśli pozwolisz ;) A szczawik jest prześliczny bo nie tylko ten zielony tak uroczo kwitnie, ale ten fioletowy także, na zeszłorocznych fotkach mam go w całej okazałości bo także dość gęsto posadziłam wtedy ;)
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Awatar użytkownika
kruszyna_35
50p
50p
Od: 20 sie 2012, o 22:41
Kontakt:

Post »

śliczny balkon!czekam na fotki z tego sezonu!
ogród Kruszyny
regulamin
Awatar użytkownika
Bazyliaa
200p
200p
Od: 9 lip 2012, o 18:34
Kontakt:

Post »

Bardzo mi się u Ciebie podoba, masz fajny styl i potrafisz stworzyć niepowtarzalny klimat ;:138
w moim zielonym domu mój wątek na forum
Awatar użytkownika
aniluapnie
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2013, o 10:46

Post »

Masz najpiękniejszy balkon jaki do tej pory widziałam na tym forum. Obejrzałam cały wątek i jestem pod wrażeniem Twojego wyczucia smaku.
Awatar użytkownika
lilasek
200p
200p

Post »

Dziewczyny dziękuję za odwiedziny w moim małym "magicznym" domu ;) i za tak miłe opinie, jutro zamierzam dokupić coś do 4 doniczek, w których nie udało mi się przezimować wrzosów (przetrwało 6 sztuk), skłaniam się ku jałowcowi płożącemu, bo wiem że ładnie zdobi balkon i potrafi przetrwać nawet do 3-4 lat. Wydaje mi się, że będzie dobrze sie komponował. Przycięłam też tuje w coś co kształtem ma przypominać kule, średnio to wyszło, bo one rosły jak chciały i większość, która skierowała się do słońca była bardziej pochylona w tamtą stronę, stąd takie dziwne te kule wyszły. Zdjęcia wstawię jak się zrobi ładnie bo tak jest pochmurno, że aż mi żal bedzie później na takie fotki patrzeć...
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Lilasku miło Cię odwiedzić w nowym sezonie :D
Ładnie wszystko zaczyna się rozrastać . Powojnik jak najbardziej podcinaj ,jeśli tylko przezimuje a ten przezimował to będzie Cię cieszył latami :D

Widzę że Twój kociak też uwielbia namiastkę ogrodu jaki ma na balkonie . Moje też uwielbiają przesiadywać całymi godzinami na balkonie w śród roślin .

I jak bordowy szczawik pokazał się ?
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Lilianno, dobre wieści odnośnie do przezimowanego powojnika ;:138 Ja kiedyś też próbowałam na balkonie, ale mi się nie udało. Ale teraz rosną w większych styropianowych pudłach to może w tym roku ;:65
Awatar użytkownika
lilasek
200p
200p

Post »

No dziewczyny zaszalałam, kupiłam jałowiec płożący 4 sztuki po 12 zeta, ale chyba dziś podjadę dokupić jeszcze dwie ;) zobaczcie jak to wygląda fajnie. W zeszłym roku w tych doniczkach mieszkały słoneczniki, nemezje i suchołuski, teraz są jałowce ;) Plus taki, że nie przestają być zielone, nie opadają im liście i delikatnie pachnie lasem ;) Ogólnie jest to fajny pomysł na udekorowanie balkonu ;)

Obrazek Obrazek

Mój powojniczek
Obrazek

Fuksje, ta po prawej tez jest dwukolorowa:
ObrazekObrazek

Tu przycięte tuje ;)
ObrazekObrazek

A tu lobelia zwisła, juz w tym tygodniu przesadzę ją docelowo do większych donic
Obrazek
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Re: Wiklinowy balkon Lilaska kupione jałowce str.24

Post »

Rzeczywiście, bardzo fajnie wyglądają te jałowce ;:108 Wprowadzają fajny klimat ;:172
A fuksje ;:167
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
agromadzik
50p
50p
Od: 25 paź 2008, o 18:16

Post »

o tak, fuksje piekne :)
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Jałowce super ale ja bym już nie dokupowała . Te które kupiłaś zaczną się rozrastać i będzie ciasno . Ja swojego już docinałam nie mogę dać mu się za bardzo rozrosnąć a jak bym mu pozwoliła to zarośnie mi cały "ogródek " orlikowy :wink:

Lilasku wiesz u mnie raz lobelia przezimowała i na następny sezon pięknie rosła . Bardzo mnie zdziwił ten fakt bo wiem że to rośliny jednoroczne i skrzynka w której rosły niebyła na zimę zabezpieczona .

Fuksje uwielbiam ale w tym roku nie mam . Nie przezimowały (próbowałam na balkonie w kartonach )
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Pracujesz, rozumiem, że zajrzysz do nas po Vat?
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
lilasek
200p
200p

Post »

nyna76 pisze:Pracujesz, rozumiem, że zajrzysz do nas po Vat?
no właśnie ... skąd znasz problem? ;-D

swoja drogą mam mały dylemat bo coś bezczelnie wknaca mi powojnika!!! Szukałam sprawcy, nie ma żadnych gąsienic, nie widziałam żadnych owadów kręcących się dookoła, a ślady są...
Poniżej fotki
Obrazek

Obrazek

Gąsienice zazwyczaj tak wyjadają liście, że zostawiają twarde miejsca, te łodyżki wewnętrzne a zjadają liście. Wydaje mi się, że to jakiś chrząszcz, bo nie przebiera w środkach tylko tnie aż miło... Możke spotkaliście się z czymś takim? Wolę zareagować zanim wpierniczy mi wszystko...
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiklinowy balkon Lilaska COŚ MI ŻRE POWOJNIKA str.24

Post »

Nic nie widać:(
Już :)
Straszny żarłok u Ciebie zagościł :shock: Nic nie ma po spodniej stronie liścia?Jeszcze takiego czegoś u siebie nie miałam(tfu tfu)...
Napisz może tu--->Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady

A fuksje piękne ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”