Figa Figowiec Ficus Carica Freezmaster II - relacje z uprawy

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Figa Figowiec Ficus Carica Freezmaster II - relacje z uprawy

Post »

Na mojej -36 jeden owoc się ostał. Zrobił się taki lekko zmarszczony i zwisający. Kolor jakby brązowy. Miąższ krwisto czerwony bez piasku. Wczoraj była degustacja. Teraz wyrastają nowe liście i owoce. Przesadziłem do nieco większej doniczki. Tak jakby drugi przyrost w tym roku.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
felipe
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 mar 2013, o 19:42

Post »

Moja wróciła do ciepłego pomieszczenia, prawie 3 tygodnie była na zewnątrz, kiedy na początku maja w noce było po 12-17 stopni jeszcze jakoś rosła, ostatnie dni, kiedy noce miały po 5-8 stopni, figa stanęła - wystarczyło przenieść do ciepłego pomieszczenia i już ruszyła.
d***kracja: mówisz, co chcesz, robisz, co ci każą.
ck16
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2013, o 08:26

Post »

Ja swoje dwie sztuki kupiłem kilka tygodni temu. Początkowo stały w doniczce przy oknie ale jak liście się trochę spaliły albo wyschły to się wkurzyłem i wsadziłem do ogrodu. Miejsce jest osłonięte od wiatru i świetnie nasłonecznione. Nie zamierzam dalej nic z nimi robić, choć oczywiście okryję na zimę. Jak te figi są takie wspaniałe i wytrzymują do -36C oraz rosną na byle czym to powinny sobie poradzić. Jak to wielka lipa to po co mi takie drzewka. Lepiej w tym samym miejscu posadzić jakieś polskie drzewko ze smaczymi owocami.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Okaże się wiosną.
Zatorzanin
100p
100p
Od: 7 wrz 2012, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Prośba do seedkrisa aby podzielił się opisem doświadczeń smakowych tej odmiany :)
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie przepadam za owocami. Ten jeden figowy co dojrzał zjadłem. Smak, to trudna sprawa. Dla mnie słodki, słodko-mdły. Nie mam do czego porównać. Ostatnie figi z drzewa jadłem 30lat temu. Drzewa i krzewy owocowe dedykuję dzieciom.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

a ja mam problem z moją, przyszła piękna miała z 5 owoców. Owocki odpadły, liście również - zostały 2. Przesadziłam ją w większą doniczkę w przesianą ziemię kompostową z dodatkiem obornika i trochę gliniastej ziemi plus trochę wapna z magnezem żeby pH było zasadowe. Figa stoi, wygląda beznadziejnie, nie wiem czy jej za chłodno na balkonie ( gdzie tu do - 36). Przekopałam cały internet o zrzucaniu liści jest tylko mowa kiedy przechodzi w spoczynek. Myślałam że jakiś przędziorek w nią wlazł z lupą przeszukałam wszystko - nic.
Mam też figę adriatycką kupioną w ubiegłym roku i też szału z rośnięciem nie ma, zrzuciła wszystkie liście jesienią, wiosną odrosły ale dalej nie bierze się za wzrost. Może podłoże mam złe?
Z ciekawości z owocu figi adriatyckiej wysiałam nasiona i mam z 50 małych sadzonek ale nie wiem co z nich będzie - chociaż te na razie rosną.

-- Śr 05 cze 2013 19:17 --
felipe pisze:
arturh pisze: każda będzie rosnąć inaczej, w większej donicy roślinka będzie skupiać się raczej na rozwoju części podziemnej, więc u góry będzie spowalniać.
a może tu przyczyna.....tylko gdzie liście....
shuger
50p
50p
Od: 20 wrz 2010, o 15:32

Post »

Obstawiam złe podłoże. obornik ma odczyn raczej kwasowy, do tego dosypana zasada więc mogło zrobić się podwyższone zasolenie. Ja bym wymienił ziemię na choćby zwykłą ogrodniczą z worka. U mnie na takiej ziemi figa miała się bardzo dobrze w doniczce.
Teraz posadzona w gruncie radzi sobie nadzwyczaj dobrze pomimo stosunkowo niskich temperatur. Wzrost co prawda się spowolnił, ale nie zatrzymał, także jest nieźle, póki co nic nie nawoziłem.
Posadzona jest w mieszance ziemi czarnej z worka, gliniastej lokalnej i piasku.
Owoce z którymi figa przyjechała zostawiłem w komplecie i jak na razie opadły ze 3sztuki ale to głównie ze względu na mocne opady deszczu. Pozostałe dojrzewają. Czy dotrwają przy tych deszczach do dojrzałości? oto jest pytanie...
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Robię remont w domu i gruz z braku miejsca wysypałem pod figę.
Ona odżyła, jest bardziej odżywiona, jędrna, widocznie lubi dużo wapnia.
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
felipe
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 mar 2013, o 19:42

Post »

galaxy pisze:z dodatkiem obornika i trochę gliniastej ziemi plus trochę wapna z magnezem żeby pH było zasadowe.
ostatnio taki sam patent zastosowałem na całej grządce mojego czosnku zimowego, czyli obornik granulowany podsypałem razem z wapnem+magnez. Dopiero na następny dzień wyczytałem w książce o uprawie sałaty i czosnku, że nie powinno się ich mieszać bo wytwarzają się jakieś szkodliwe gazy... całe szczęście czosnek rośnie do dzisiaj.

W moim przypadku było tylko podsypanie roślinek, nie mieszałem tego z ziemią, może co innego jest jak się je razem wymiesza, osobiście mam fioła na punkcie pH 7 u moich warzywek, jednak swoje figi ładuję do zwykłej ziemi uniwersalnej z dodatkiem mączki skalnej i piaskiem, dopiero później podlewam rozmiękczonym obornikiem granulowanym, ewentualnie dolistnie florovit raz na 10 dni... ziemia uniwersalna z castoramy, a pH tej ziemi mój przyrząd pokazuje 5,5, czyli już lekko kwaskawe... rośnie pięknie.
d***kracja: mówisz, co chcesz, robisz, co ci każą.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

felipe pisze: przyrząd pokazuje 5,5, czyli już lekko kwaskawe... rośnie pięknie.
hm... a podobno figa nie toleruje takiego pH
Na razie nic z nią nie robię, poczekam jeszcze może potrzebuje czasu po przesadzeniu, jeśli do końca czerwca nic się nie zmieni będę myślała dalej. Muszę zrobić foty i Wam pokazać.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Figa jeszcze z owocem. Czeka na eksmisję na podwórko. Jak przestanie lać, to będę szukał odpowiedniego miejsca. W namiocie całkiem dobrze rośnie.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

No i moja figa ożyła, niestety na balkonie mimo że osłonięty było jej za zimno. Przestawiłam ją na werandę gdzie temperatura dochodzi do ponad 30 stopni i w ciągu 2 tygodni roślinka się zazieleniła ;:3
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy stosujecie nawożenie? Ja podlałem 2 razy pokrzywianką.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

te żarłoki lubią dużo i dobrze zjeść
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”