Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.

Post »

judyta pisze:Wystarczy Aguś zwyczajny popiół z palonych traw, liści i gałęzi, czyli z wygrabków wiosennych 8-). Moja dymka już wyłazi szczypiorem z ziemi :heja
Wywołałam wilka z lasu :heja A Wy uparciuchy z tym popiołem... ale może to i dobrze, bo Judyśka nam jak ten feniks z popiołów się objawiła ;:173 .... a ja chciałam tą cebulę czymś z torebki potraktować ;:306 Niech Ci będzie, dam popiołu, ale jak już wetknęłam dymkę w glebę i nic nie dałam to co??? Ten popiół w międzyrzędzia i pazurkami??
U mnie dopiero śnieg stopniał, dlatego na szczypior poczekam sobie jeszcze. Części nawet nie wysadziłam, bo nie mam koncepcji gdzie. Na razie mam trochę w doniczce na parapecie.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

:;230 ..jak feniksa z popiołu...a gdzie diament :?:
Aguś popiołem syp jak tam Ci wygodnie, najlepiej byłoby go troszku przemieszać z glebą, to wtedy wiatry go nie wydmuchają i człowiek przy pieleniu się mniej umorusa :arrow: zakurzy. Ostatnio miałam mokry popiół, więc też nie sypałam jeszcze i czekam aż będzie bardziej pylisty. wtedy go łatwiej i równomiernie można rozsypać. Ja sypię po całości-tak wiesz-jak dawniej chłopy zboże siały. Pewnie jutro to zrobię. Natomiast pod rozsadę cebuli sypię przed sadzeniem i przegrabiam, żeby tych mizerot nie połamać jakimś grubszym kawałkiem popiołowym.
No oczywiście ja też jeszcze muszę się zadowolić póki co szczypiorem z doniczki, ale poszłam po bandzie i wysadziłam do gruntu też rozsadę sałaty i kapustę wczesną -oczywiście zahartowanej.
Zastanawiam się nad rozsadą cebuli-jakoś strasznie mnie korci by ją już jutro posadzić :roll:
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ja dopiero dzisiaj uporałam się z dymką. Nie sadzę w rządki tylko jak leci wtykam. Kiedyś podczytałam Tadeusza i od jakiegoś czasu Jego sposobem sadzę baardzo gęsto i przez cały sezon wyrywam całą, jednocześnie rozrzedzając. To bardzo dobry sposób jeśli ktoś lubi młodą cebulkę ze szczypiorem.
PanOgrodnik
100p
100p
Od: 24 kwie 2010, o 22:59

Post »

Która dymka jest lepsza mała czy większa. Widziałem w skliepie ogrodniczym 4 rozmiary. Na zdrowy rozsądek ta duża jech chyba na cebula a ta mała na szczypior czy tak ?
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Nieprawda :!: ja co roku kupuję najmniejszą i wyrasta z niej dorodna cebula :D Poza tym na kg jest o wiele więcej sztuk niż tej dużej,ale troszkę dłużej trwa sadzenie (mnie to nie przeszkadza) więc decyzja należy do ciebie :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z gnojówkami i w ogóle przeazotowaniem trzeba uważać. Jest dowiedzione, że nadmiar azotu odkłada się w roślinach, a później, po ich zjedzeniu, w skrajnych wypadkach może powodować raka krwi, czyli białaczkę. Słuchałem kiedyś Pani doktor (w radio), która twierdziła, że nasilenie zachorowań na białaczkę w latach 90 XX w. było spowodowane nadmiernym stosowaniem nawozów azotowych w polskim rolnictwie. Dlatego wprowadzono prawne ograniczenia dotyczące stosowania nawozów zawierających azot, w tym gnojówek.
Pozdrawiam
Adam
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Jeśli ktoś sypie tyle nawozu że jest biało na ziemi to faktycznie nie do zjedzenia, ale jak posypiesz troszeczkę nawozu to będziesz miał zdrowszą cebule od tej co jest w sklepie ! Każdy dba o swoje zdrowie i nikt przy zdrowym rozumie nie sypie nawozu spore ilośći w swoje warzywa. Chyba że chce przed sąsiadami pokazać jakie to ma obfite plony !!!! Ale każdy panem swojego ogródka jest !!!!!
Bożena
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Bardzo słabo rośnie mi cebula ,posiana z miesiąc temu....prawie stoi w miejscu. Czym ją nawieźć?
Azofoską?
Asia
Awatar użytkownika
Kornel
100p
100p
Od: 31 sty 2013, o 23:34

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moją cebulę zaatakowała jakaś choroba. Proszę doradźcie mi czym najlepiej byłoby -jakim środkiem- popryskać .Wczoraj był pierwszy dzień od ponad dwóch tygodni co nie podał deszcz.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Awatar użytkownika
elorek
50p
50p
Od: 4 kwie 2012, o 19:48

Post »

Mam dokładnie to samo z cebulą ale nie jestem pewna czy to choroba..... do tej pory obwiniałam pogodę
pozdrawiam, Magda
Między domem a pracą są małe zakamarki szczęścia.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po tych długotrwałych deszczach też obwiniałabym pogodę, ale żeby się upewnić wyrwij jedną, dwie i zobacz czy cebula jest cała czy nie zaczyna gnić - możesz mieć też białą zgniliznę.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
Kornel
100p
100p
Od: 31 sty 2013, o 23:34

Post »

Wyrwałem kilka sztuk i faktycznie zaczyna gnić. Czy jest jakiś sposób żeby temu zaradzić?
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Kornel pisze:Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moją cebulę zaatakowała jakaś choroba. Proszę doradźcie mi czym najlepiej byłoby -jakim środkiem- popryskać .Wczoraj był pierwszy dzień od ponad dwóch tygodni co nie podał deszcz.
Moja cebula wygląda dokładnie tak samo. Proszę, podpowiedzcie czym ją potraktować i czy w ogóle można ją jeszcze uratować? Podejrzewam,że to wina obfitych ostatnio opadów, cebula podobno nie lubi przelanej ziemi...
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Nikt nie pomoże?
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika