Nasze marzenie - część druga :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze marzenie - część druga :-)

Post »

Cześć Madziu, jak dziś u Ciebie? Trochę lepiej za oknem? ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu przepiękny! Mam nadzieję że nie zrobi się z nim to co z moimi. Bardzo mi się podoba. Będę się chyba rozwijać w tych clemkach :)
Milenko :wit Dzisiaj to zaczytałam się do tego stopnia że do pracy bym się spóźniła. Ale na szczęście zdążyłam na styk :) Pogoda u mnie hm... niebo całe zachmurzone ale nie pada i jest nawet ciepło. Także to chyba dobra wiadomość. Niech tak zostanie. Może być już nawet chwilowo bez ;:3 ale niech te deszcze przejdą. Cieszę się bo jeszcze tylko dziś i jutro już na działkę :) Do donicy na działce kupiłam polecanego przez Ciebie floksa. W ogóle nie mogłam go nigdzie znaleźć. Wszędzie pisało płomyk szydlasty. I dopiero na karteczce na doniczce dojrzałam floks. Kupiłam bez pąków. Bo z pąkami były bardzo marne. Nie wiem czy dobrze zrobiłam ale kupiłam jedną sztukę gdyż ubzdurało mi się że one się rozrastają ale to chyba prawda?
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Madziulka :wit Jak leci dzionek?
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Magdziu floks szydlasty chyba sie rozrasta , to tak jak żagwin.
Tworzą kolorowe "dywany"
Też mi sie podobaja te floksy szydlaste :wink:
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Trzeba było pisać, że go chcesz - ja go mam tyle, że chętnie się podzielę :) Jakbyś jeszcze chciała, to pisz - wyślę Ci. Ja dostałam od Ani Sweety dwubarwnego, potem się ucieszyłam, bo dostałam takiego samego w ogrodniczym, więc dokupiłam. Niestety dziś zobaczyłam, że zeschnięte i muszę je szybko ewakuować, bo robi się źle wróżąca pajęczyna :? Jaki kolor kupiłaś?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko :wit dzionek całkiem ok. Myślami jestem na działce heheh. Zachwalałam jakiś czas temu dzisiaj że nawet ciepło a teraz okna musiałam pozamykać bo ziiiimno. Chyba czas na kawkę bo coś się senna zrobiłam. A jak u Ciebie?
Kasiu Żagwin też chciałam kupić. Ale był tak marny że nie było z czego wybrać. Gdybym nie widziała u siebie chwastów takich hm.. rosną mi na agrowłókninie takie zielone listki aż je trzeba skrobać bo normalnie się ich nie wyrwie. Takie płożące. No to to właśnie było w tej doniczce z żagwinem a listek roślinki malutki. Gdybym nie widziała tego chwastu wcześniej to bym kupiła ten żagwin i pomyślała że to tak musi być. I niby tracz a takie słabe te rośliny niektóre. Także zmuszona byłam z żagwinu zrezygnować. No i kupiłam tego floksa. Pomyślałam że jak będzie mało to dokupię.
Milenko ciemno różowy kupiłam. Innego do wyboru nie było. Dwu kolorowy to musi być piękność :) Nie wiedziałam kochana że masz do podzielenia się :) Sama w sumie nie wiedziałam co do tej doniczki kupić. Dostałam ją więc szkoda żeby stała pusta. No ale posłuchałam się Ciebie i kupiłam. Zobaczymy czy zakwitnie.

Słuchajcie pisałam do sprzedawcy w sprawie clemetisów. I oczywiście odpisał to samo co i obstawiałam. Że to wina pogody i deszczów. Zalecił spryskać czymś grzybobójczym. Ja jednak podleję tym nadmanganianem i dopiero spryskam grzybobójczym jeszcze raz bo te wtorkowe pryskanie a potem deszcz to chyba nic nie dały.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam u niektórych z Was dzisiaj i pytałam o truskawki. Zapytam i u siebie. Czy można jeszcze teraz kupić sadzonki truskawek i posadzić? Kupiłam wczoraj koper i brokuł które sadzi się właśnie jeszcze w czerwcu. Chciałabym po tej wyrównanej stronie zrobić już sobie chociaż z jedną grządkę. Cebuli ze szczypiorem już przesadzać nie będę z donic ale może lubczyk jeszcze przesadzę. No i posieję wczorajsze próbne zakupy. Zastanawiam się nad truskawkami. Jeśli jeszcze można to chętnie kilka sztuk bym już w tym roku posadziła. Może jakiś ekspert się wypowie na ten temat, bardzo proszę :) A ja póki co idę zażyć trochę magnezu. Drga mi od kilku dni intensywnie dolna powieka prawego oka. Doczytałam że to może być brak magnezu. I że dobrym sposobem na uzupełnienie jest czekolada. No cóż..rada nie rada trzeba przyjąć to lekarstwo ehhehehhe ;:300
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Ja jeszcze wrócę do truskawek widziałam jak znajoma która niedawno kupiła działkę w maju własnie sadziła truskawki dosyc sporo ich nasadziła jutro wybieram sie do siebie to zobacze jak mają się jej krzaczki i sie odezwę do Ciebie
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Kasiu byłabym bardzo wdzięczna. Bo czekać do jesieni to długo a tak już by sobie rosły i oko cieszyły że się coś swojego uprawia. Kupiłabym nie dużo a zawsze jesienią mogę dokupić troszkę. Czekam na Twoją opinię :)
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Madziu,
Od dłuższego już czasu pilnie oglądam Twój śliczny ogród, pełna podziwu dla pięknego miejsca, jakie udało i ciągle udaje się Ci tworzyć. Podoba mi się też, poza oczywiście położeniem działeczki i roślinkami, duża ilość drewna ? bardzo lubię? Nadmieniam, że jestem fanką leżaczka? ;:108
Zaciekawiła mnie kwestia Twoich powojników Josephine. Pisałaś, że zaczęły marnieć już dzień po posadzeniu, deszcze i pogoda ogólnie chyba nie usprawiedliwiają tego do końca? Tak myślę, że choroby grzybowe w takim tempie się raczej nie rozwijają? Zastanawiam się, czy nie jest to raczej wstrząs po zmianie warunków ? z doniczki do gruntu. Ten powojnik, z tego, co się zorientowałam, jest chyba z importu, to nie jest krajowa produkcja? Tym bardziej może być wstrząśnięty? i zmieszany :wink: .
Tu znalazłam nieco informacji o tych powojnikach:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 44&t=15248
Mam nadzieję, że tak, jak piszesz, odbije od korzeni. Nadmanganian potasu na pewno nie zaszkodzi, polecam ci jeszcze wcisnąć w ziemię, ok. 10-15 cm od rośliny czosnek, też nie zaszkodzi, a może pomóc. I czosnek i nadmanganian stosuje się zapobiegawczo przeciw uwiądowi powojników.
Pozdrawiam cię bardzo serdecznie,
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko bardzo dziękuję Ci za tak miłą opinię. Cieszę się że to co robimy podoba się nie tylko nam ale także innym. Wtedy jest większa satysfakcja z włożonej pracy. Co do powojników to zapewne masz racje. Zrobię tak jak polecasz. A ten czosnek to w jakich ilościach? Ile ząbków na tak małą roślinkę? Podany przez Ciebie wątek idę czytać od deski do deski. Dziękuję.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Madzia,
dwa, trzy ząbki na roślinkę powinny wystarczyć.
Zobacz może jeszcze tutaj:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... it=czosnek
U mnie w tym roku jeden powojnik też chciał zamierać, była to albo Rubromarginata, albo Purpurea Plena Elegans, nie pamiętam, gdzie który sadziłam, a jeszcze nie kwitną. Dostał czosnek jedynie, bo akurat nadmanganianu nie miałam pod ręką. Prawie od razu zaczął odbijać, tak szybko, że mu nawet ciachnęłam dwa młode pędy, bo myślałam, że to te zamierające...
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko przeczytałam tamten wątek. Wygląda na to że aż tak słabe te Josephinki nie są. Pocieszyłaś mnie z tym czosnkiem. Liczę że i u mnie tak będzie. Aż boję się jaki widok jutro zastanę. Na liściach sadzonej w tym roku magnolii też zauważyłam lekkie plamy gdzie nie gdzie. Spryskałam ją na grzyba ale oczywiście tak jak w przypadku clemków - zaraz lunął deszcz. Jak teraz pojadę to został mi oprysk w opryskiwaczu i muszę powtórzyć pryskanie. Martwię się o te moje roślinki. Oby jakoś je wyprowadzić na prostą.
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45

Post »

O widzisz Madzia ciekawy pomysł z tym czosnkiem ;:oj , ponieważ mam 4 powojniki i tylko jeden jakoś daje radę reszta kicha ;:222 więc wcisnę mu czosnek :heja może się otrząśnie :lol:
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to trzymajmy wzajemnie kciuki za swoje clemetisy. Czosnek w ruch i muszą ruszyć do góry. Nie ma innej opcji. Zjadłam czekoladę a powieka dalej drga ;:219
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”