Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Post »

Wspaniała relacja, choć zdrowia Cię to wszystko kosztowało...
Ale masz 100% rację. Tam gdzie się przeprowadziłam, nie tak daleko znów od W-wy jest identycznie. Nikt nie przyjeżdża na umówiony czas, nieraz tracimy cały dzień bo żeby załatwić pierdołę trwającą pół godziny, trzeba wziąć wolny dzień.

Ale co ja tam ci głowę zawracam. Życzę wytrwałości, nie spalaj się do końca :wit
Awatar użytkownika
kasia126126
1000p
1000p
Od: 8 cze 2010, o 18:21

Post »

No, Madzia chylę czoła ;:180 za cierpliwość i opanowanie. Ja bym nie przebierała w słowach na takich fachiurów . Dostaliby za swoje ;:134 Zrelaksuj się bo nerwy cię zjedzą. ;:304 Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Kasia
Mój mały zielony świat
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Madzia, chodź, przytulę ;:168
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Cześć Madziu, widzę że u Ciebie wielka budowa ogrodu. U mnie już skończyli taras, teraz zostaje wielkie sprzątanie... Buziolki kochana i trzymaj się ;:196
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny, Marzko, Aniu, Madziu, Jolu, Kasiu, Iwonko, Justynko, bardzo dziękuję za wszystkie odwiedziny i słowa otuchy ;:196

Ja te wczorajsze przygody traktuje na zasadzie kolejnej nauczki życiowej. Od teraz mam kolejny argument dla samej siebie, żeby nie dawać zarobić okolicznym półgłówkom, tylko jednak zlecać zadania fachowcom.

Ale powiem Wam, że zrekompensował mi te nerwy efekt końcowy (chociaż de facto nie jest jeszcze końcowym), czyli wygląd rabat po obsadzeniu głazów i części roślin ;:167

I jako jedyna chyba na FO bardzo się cieszę, że pogoda jest jaka jest ;:108 No wiecie, rośliny muszą się ładnie przyjąć :wink:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu jak czytałam to włos mi się jeżył na głowie i przypominały przeżyte sceny z fachowcami :evil:

Ale suma sumarum cieszy mnie fakt Twego zadowolenia z dnia drugiego, ale co do pogody to nie bardzo :wink:
fiwonka

Post »

Madziu, nie ma to jak fachowcy :!: Chyba każdy kto budował lub remontował miał z nimi do czynienia. Najważniejsze to nie przesadzać z nerwami i przetrwać, a już niedługo będziesz nas zasypywać zdjęciami swojego nowego ogrodu ;:3
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Madziu, przeczytałam relację z drugiego dnia budowy ogrodu i trzeba przyznać że masakra z tymi robotnikami :twisted:
Ale dobrze ,że w końcu sobie poradziłaś , i jednak sporo zostało zrobione.
Szkoda ,że trzeba uczyć się na własnych błędach i ponosić takie koszty .

Buziaki ;:196 i trzymam kciuki za dalsze prace ;:333

Roślinki na pewno się przyjmą w taką pogodę :wink:
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Dobrze, że właśnie tak do tego podchodzisz Magda. Ne załamujesz się, tylko wyciągasz wnioski. Zaimponowałaś mi.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Magda, Ty jesteś silna babka i takie przeciwności losu jak pan traktorzysta Cię nie złamią, prawda? Zresztą, jestem przekonana, że po budowie domu masz świadomość, że podobnych fachowców wciąż spotyka się na każdym kroku... Nie martw się - pierwsze koty za płoty; potem będzie już z górki... Grunt, że pozostała część ekipy jest na poziomie i szanują klienta. Ty trzymaj się tam ciepło, zwłaszcza że - nomen-omen - ociepla się! :)
Buziak,
A
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Dziewczyny, fachowcom tyłki obrobiłam to teraz czas na deser, czyli relacja foto. Oczywiście z tych wczorajszych emocji mam niewiele zdjęć z przeprowadzania Akcji Kamień, ale po przeczytaniu relacji klawiaturowej zrozumcie :oops:

Rano Traktorzysta nr 1 ( czyli obrażalski dupek, który zniwelował plany innych ekip) woził ziemię z innej działki na moją:
Obrazek

Ekipa Pani P robiła swoje ;:215
Czyli wykopywali rośliny, które miały być wkopane w rabatę aguniadową , podkopywali kamienie już wcześniej przeze mnie zwożone na działkę, kształtowali skalniak, układali ścieżkę w skalniaku i takie tam :uszy
Zdjęcia kiepskie, ale "cośtam" widać :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

rośliny czekają na posadzenie:

Obrazek

Pierwsze nasadzenia na nowo powstałej rabacie inspirowanej rabatami wielu ogrodów FO a najbardziej rabatą u Aguni ;:196

Obrazek

Pierwsze kamienie tworzące ścieżkę:

Obrazek

Plac Kamienny, czekamy na Dziada Traktorzystę :roll:

Obrazek

Jak już łaskawie przyjechał to został załadowany ( brak zdjęć :oops: ) i przywiózł pierwsze dwa kamyczki ;:224

Obrazek

Dźwigowy rozstawił sie przy 3 brzozach i za chwilkę będą ustawiali kamień nazwany przez Ewę constancję szezlongiem ( bo przypomina nieco kształt rzeczonego mebla :wink: ) Pierwsze zdjęcie pokazuje ustawiającego sie dźwigowego w dalszym planie a po prawej widać tworząca się prężnie rabatę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tylko tyle zdjęć jeśli chodzi o wożenie kamieni niestety.
Reszta kamieni jechała w podobny sposób, akcja trwała 6 godzin. Tyle :wink:

Reszta zdjęć:

Szezlong leży pod brzozami
Obrazek

Zakątek brzozowy z wgłębnikiem czeka na ścianę z kamienia
Obrazek

Obrazek

Skalniak już nabiera wyglądu. Właściwie kształt ma nadany, brakuje nasadzeń, ale te dopiero we wrześniu. Najpierw musi wyrosnąć z niego to co nawieźli z ziemią a dopiero później można weń sadzić rośliny pożyteczne. W przeciwnym wypadku nie wyobrażam sobie pielenia :shock:

Przez całą długość skalniaka od strony domu do zakątka brzozowego prowadzi ścieżka.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I pierwsze nasadzenia skalniaka od strony żywopłotowej. Za liściastymi jesienią powstanie ściana iglakowa, stanowiąca żywopłot na całej długości płotu od strony sąsiada.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tworząca się przez cały dzień rabata doczekała się wykończenia kamiennego i roślinnego ;:136

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Czekałam, czekałam i doczekałam się. ;:138
Jestem pełna podziwu dla Twoich nerwów. ;:219
Już nie mogę się doczekać efektu końcowego, a ścieżka jak ją roślinność wszelaka przytuli będzie chyba Twoją największą radością i dumą. ;:215
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Relacja po byku :wink: szkoda tylko ze tak bardzo okraszona stresem. Magda, ty jestes jednak silna i stanowcza kobitka i poradzilas sobie z dziadami :D
Fotki, kamyki ... ;:oj ja nie moge alllleeeee akcjaaaa (zgrzyty byly niepotrzebne, no ale ...) powodzenia w kolejnych dzialaniach.
Sosenki4 pisze:... No i fakt lepiej dać zarobić profesjonalnej firmie i mieć święty spokój niż użerać się z pijakami
Czasem jednakze profesjonalni kasuja tylko profesjonalnie a w rzeczywistosci sa polprofesjonalnymi amatorami :D
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19

Post »

Sosenki4 napisał(a):
... No i fakt lepiej dać zarobić profesjonalnej firmie i mieć święty spokój niż użerać się z pijakami
Czasem jednakze profesjonalni kasuja tylko profesjonalnie a w rzeczywistosci sa polprofesjonalnymi amatorami
Amatorzy zbudowali Arkę Noego a profesjonaliści Titanica ... :roll:
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Trzymam kciuki za dalsze postępy prac i tulę mocno do ;:167