Mój mały ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój mały ogród...

Post »

Milenko,
U Kapiasa, oczywiście, stamtąd się nie da bez zakupów wyjechać. Zresztą miałam obiecany jakiś kwiatuszek w ramach prezentu na dzień matki, szukałam kalin - angielskiej, koreańskiej i wonnej, ale nie mieli, padło więc na różyczkę. Akurat angielek był spory wybór, wszystkie duże, w pąkach, więc nurzałam się w tym bogactwie w upojeniu po prostu. ;:173 Tym bardziej, że na cenę nie musiałam tym razem się oglądać...
Milenko, powiększyć rabatę różaną to jedynie słuszny plan!
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Chodzi mi po głowie taki plan, żeby jutro Mamuśkę zapakować w auto (że niby do Szarotki tylko po Mospilan :wink: - inaczej będzie ciężko) i skoczyć do Kapiasa... Może doradzisz mi co do mojej obecnej "różanki" z 5 różami? Rosną w odległosciach po metr od siebie, posadzone w kółka olimpijskie. Takie uporządkowanie przestało mi się podobać, zresztą nie wiem, czy metr odstępu to nie za dużo. Mam tam Gloria Dei, Cardinal de Richelieu, First Lady, Pomponella i Louise Odier. Czy jak ze dwie między nie posadzę, nie będzie za gęsto? Na razie na myśl o kolejnym kopaniu dołów i zdzieraniu darni mam dreszcze.. I te ogromne luki między tymi, co są, strasznie mnie drażnią. W sumie nawet jak się rozrosną, to będą ładnie się przeplatać.. Co o tym myślisz? ;:24
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Wiesz, ja ze swoją tendencją do zagęszczeń to zawsze powiem, że coś się jeszcze zmieści... Mimo, że zawsze potem klnę, jak przychodzi do plewienia i się do róży dostać nie można. Ale tak na poważnie, jak masz te róże rozmieszczone? Bo jeżeli w rzędzie z przodu, tam, gdzie są tylko dwie róże, są na przykład Gloria Dei i Pomponella, to śmiało się coś jeszcze zmieści, one są niewielkie.
Luise Odier, Kardynał i First Lady są jednak większe, zostawiłabym je (i ja to mówię?)
Wydaje się mi jednak, że odległość między rzędami jest duża, może tam coś?
A pomiędzy róże, może jakieś byliny? Według mnie sprawdzają się zawsze... Najlepsze rozwiązanie praktyczne to pojechać do szkółki, kupić róże a potem zastanawiać się gdzie ją zmieścić ;:306
Natomiast doskonale rozumiem cię jeżeli chodzi o kopanie dołów. Przy pierwszej taczce wyciągniętych z ziemi kamieni to nawet zabawne jest, ale potem już zdecydowanie nie... Więc jak już rabata jest...
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żebym ja jeszcze była na 100% pewna jak je posadziłam ;:306 Wydaje mi się, że z tyły rośnie trójca Louise Odier, First Lady i Cardinal, z przodu dwójka Gloria Dei i Pomponella... Zresztą całkiem to możliwe, bo pamiętam, że analizowałam ich rozmiar przy sadzeniu... i mam taką notatkę w zeszyciku, ale czy mnie fantazja już przy rabacie nie poniosła tego nie jestem pewna 8-) Chyba masz rację, trzeba kupić - w donicach mogą chwilę postać, gdyby natchnienie nie przychodziło :wink:
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Witam świątecznie,
Jest zimno, pochmurno i leje. I nic na niebie nie wskazuje, żeby się to miało w najbliższym czasie zmienić.
Ale, na przekór nieciekawym okolicznościom przyrody, zakwitła, jako pierwsza w moim ogrodzie, jeszcze malutka, podobno nieznosząca deszczu, niedawno posadzona, królowa piękna i zapachu, Souvenir de La Malmaison:

Obrazek

Sezon różany niniejszym uznaję za otwarty!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Super ;:138
Pogoda faktycznie okrooopna :evil:
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie wszystko Ci kwitnie i rośnie. Dendrobium cudowne. Okolicą za warzywnikiem w dalszym ciągu się zachwycam ;:108 . Pogłaskaj ode mnie swoją śliczną kicię:).
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Karolino, dziękuję ;:180 A kicię pogłaskam oczywiście, leży akurat obok, na kocyku. Zimno i mokro, koty siedzą w domu. Nie dziwię im się, też wolę oglądać dziś ogród przez okno...
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Witam ciepło i serdecznie,
tym cieplej i serdeczniej, im mokrzej na zewnątrz. Bo pada, siąpi, leje, w kółko i naokoło, i bez większych oznak zmian w tym zakresie. Ale nic to, ogrodnictwo to sztuka cierpliwości i siła optymizmu, nieprawdaż, więc w kwestii tego optymizmu - Souvenir de la Malmaison w pełni rozkwitu:

Obrazek

Żeby właściwie ustalić proporcje tego optymizmu, rzut oka z szerszej perspektywy:

Obrazek

Tak, to jest to maleństwo w prawym dolnym rogu... ;:112 Ale prześliczne i pachnie pięknie; zdecydowałam jednak ściąć różyczkę do wazonika, bo ten deszcz by ją w końcu jednak wykończył. A szkoda by było, pewnie na następny kwiatuszek przyjdzie dłużej poczekać. Zastanawiam się tylko, czy nie powinnam zawiesić świeżo otwartego sezonu różanego? :?

Kilka zdjęć z niedzielnego, słonecznego! ogrodu:
Najnowsze (pachnące!) nabytki - heliotropy:

Obrazek

Obrazek

Chaberek - chaberki (jak i sasanki, i szachownice) mam z inspiracji ogrodem Agnieszki - Agness. Aga, wdzięczna Ci jestem bardzo:

Obrazek

Nieśmiałe toto jeszcze, jak widać, ale już pokazuje, co potrafi. Co innego łubiny:

Obrazek

Obrazek

I irysy:

Obrazek

Zaczyna kwitnąć macierzanka:

Obrazek

Lewizja nadal dzielna:

Obrazek

I zakwitnie, pal sześć, że skromnie, ognik szkarłatny "Red Column". Będą owocki!

Obrazek

Obiecująco zaczyna zarastać jedna strona drapaka piwniczkowego:

Obrazek

Bo druga to już nie bardzo:

Obrazek

Ale, ale - widzicie ten nieba błękit? No normalnie był taki, dobrze, że mam zdjęcie, bo uwierzyć trudno ;:306

Ujęcia ogólne:

Obrazek

Obrazek

To na środku, to jest tarasowa wycieraczka wyrzucona chwilowo na trawnik. Jak widać, wycieraczka momentalnie wygenerowała kotkę Pralinkę. I kota Borysa, zaraz potem:

Obrazek

O. Tak tu będę leżał...

Czy ja już mówiłam, że leje? Bo leje. Nadal. Ale, podczas pospiesznej inwentaryzacji ogródka, ze zdumieniem odkryłam, że nie tylko wszystko rośnie (ze szczególnym uwzględnieniem bessery i kroksomii, kolejne kiełki pojawiają się w tempie sugerującym działanie sił bliżej mi nieznanych, wody gruntowe je wypychają? To niech jeszcze wypchną brakujące dwie lilie i frezje, ślicznie proszę), ale i zbiera się do kwitnienia. Prawie jestem pewna, że widziałam pierwsze kwiaty naparstnicy, chyba, że mi deszcz zamazał pole widzenia. Pąki na różach i piwoniach wyraźnie większe, coś się zaczyna dziać w jaśminach, albo puchną z nadmiaru wilgoci, albo będą kwitnąć?

Nie traćmy ducha, kochani, nie traćmy
;:3 ;:3 ;:3
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Jejku na Twoja piwniczka.. ajj. Ciągle mnie zachwyca. I z tym dywanem kwiatów obok. Cudnie. Kotek jak mój pies,, tylko szuka kawałka miejsca żeby pupcie usadowić :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, czym zarasta Ci ta "pierwsza" strona, jak to określasz drapaka? :) Macierzanka Ci kwitnie, moja trochę inaczej wygląda ;:131 Róża cudowna, nieważne, że jeszcze niska i ma jeden kwiat.. W taką pogodę cieszy podwójnie, a może nawet potrójnie :D Kot wyraźnie spogląda w niebo, pewnie wyczuł, że to ostatni słoneczny dzień przed mokrym tygodniem :evil:
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Milenko, to wiciokrzew Henry'ego, zimozielony. Ma pąki, będzie wreszcie kwitł w tym sezonie :tan Tam jest jeszcze powojnik Jan Paweł II, ale nie bardzo się rzuca w oczy na razie.
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Ewelino , pogoda nas nie rozpieszcza , prawie codziennie leje, ale bądzmy dobrej myśli może w końcu będzie ciepełko i słoneczko. Moja róża jeszcze żadna nie odważyła się rozwinąć, ale wszystkie czekają w dorodnych pąkach i lada chwila pokażą swoja urodę.
Bardzo ciekawie zestawiłaś kolorystycznie skarpę przy siatce,iryski, bodziszki i te białe poduchy, szkoda tylko ,że nie kwitną całe lato.
Kociaczki słodziutkie ;:333 ;:333
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Pięknie prezentują się irysy w tym kolorze na białym tle. A co to za kwiatuszki miedzy białymi i irysami na pochyłej rabatce przy siatce?
Kicie tak już mają z tym kładzeniem się na tym, na czym nie powinny:).

A co do heliotropów to ja się nie moge przekonać. Wszyscy chwalą a ja wąchałam chcąc kupić i nic nie czuję:). I nie kupiłam:).
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Karolinko, te różowe? To bodziszek, taki zwykły, nie mam pojęcia jaki konkretnie. W każdym razie niebrzydki, niewymagający, ładnie się rozrasta.
Chwilowo brakuje mi czasu na pokazanie co nowego w ogródku, mam nadzieję, że już niedługo się to zmieni, bo zaczynają swoje królowanie róże, a i pogoda zrobiła się przyjaźniejsza...
Tymczasem mam informacje dla dziewczyn z Bielska i okolic - w sklepie ogrodniczym Szarotka pokazały się róże Austina, w całkiem niegłupiej cenie 40 zł, duże, kwitnące krzaczki. Wybór jest spory, ja znalazłam swoją wymarzoną Jude the Obscure, żałuję, że była tylko jedna...
Pozdrawiam słonecznie,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”