U mnie jest pH 5 i właśnie kombinuję czym skutecznie obniżyć pH bez szkody dla roślin.

W ten sposób to zakwasić gleby się nie da niestety. Z doświadczenia wiem, że nawożenie siarczanami co najwyżej może pomóc utrzymać kwaśny odczyn ziemi, lecz nie zbije pH, a już na pewno nie o kilka jednostek.Krysia5 pisze:Dałam łyżkę siarczanu amonu + 10l wody na każdy krzak, za jakiś czas znowu zmierzę pH.
Mam właśnie taki miernik, ale nawet już go nie używam, bo jak piszesz to nieporozumienie kompletne.axel40 pisze:Jeśli ktos ma taki miernik to nic nie odczyta prawidłowo.http://www.diytrade.com/china/pd/2665912/pH_Meter.html
też taki miałem i byłem zadowolony ,że mam.Przeważnie pH 5,5-7. Ostatnio się złamał i w markecie oglądałem podobne.Postanowiłem sprawdzić kilka jak pokazują.Wsadzałem je do torfu o deklarowanym pH 3,5-4,5.Mierniki wszystkie pokazywały w okolicach 6. W ziemi kwiatowej też pokazywały podobnie
Trzeba kupić porządny miernik lub odczynniki. Jestem w trakcie poszukiwań,bo nie tylko borówki ,ale azalie i rododendrony w ogrodzie.
Czyli najlepiej 1-15 listopada ?pomidormen pisze:Przesadzanie dopiero jesienią.