Borówka amerykańska - 3 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 3 cz

Post »

Czym zakwasiłaś ziemię z poziomu 7 do wymaganego 3-4?
U mnie jest pH 5 i właśnie kombinuję czym skutecznie obniżyć pH bez szkody dla roślin. :wit
Pozdrawiam, Jacek
Krysia5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 cze 2013, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dałam łyżkę siarczanu amonu + 10l wody na każdy krzak, za jakiś czas znowu zmierzę pH.
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 cze 2005, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Siarczan amonu jest nawozem o właściwościach zakwaszających, ale jeśli ktoś myśli że obniży nim pH z 7 do 3-4 to nie wyjdzie to na zdrowie borówkom, pomimo niskiego pH zasolenie będzie tak wysokie że borówki dalej nie będą rosły. Ja sypałem siarkę kilka razy (pod rosnące borówki) w małych dawkach, rosną bardzo dobrze.
x-a-40
200p
200p
Od: 3 gru 2012, o 12:09

Post »

Jeśli ktos ma taki miernik to nic nie odczyta prawidłowo.http://www.diytrade.com/china/pd/2665912/pH_Meter.html
też taki miałem i byłem zadowolony ,że mam.Przeważnie pH 5,5-7. Ostatnio się złamał i w markecie oglądałem podobne.Postanowiłem sprawdzić kilka jak pokazują.Wsadzałem je do torfu o deklarowanym pH 3,5-4,5.Mierniki wszystkie pokazywały w okolicach 6. W ziemi kwiatowej też pokazywały podobnie :)
Trzeba kupić porządny miernik lub odczynniki. Jestem w trakcie poszukiwań,bo nie tylko borówki ,ale azalie i rododendrony w ogrodzie.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysia5 pisze:Dałam łyżkę siarczanu amonu + 10l wody na każdy krzak, za jakiś czas znowu zmierzę pH.
W ten sposób to zakwasić gleby się nie da niestety. Z doświadczenia wiem, że nawożenie siarczanami co najwyżej może pomóc utrzymać kwaśny odczyn ziemi, lecz nie zbije pH, a już na pewno nie o kilka jednostek.
Wpływ alkalizujący choćby opadów będzie i tak niwelował ich działanie.
axel40 pisze:Jeśli ktos ma taki miernik to nic nie odczyta prawidłowo.http://www.diytrade.com/china/pd/2665912/pH_Meter.html
też taki miałem i byłem zadowolony ,że mam.Przeważnie pH 5,5-7. Ostatnio się złamał i w markecie oglądałem podobne.Postanowiłem sprawdzić kilka jak pokazują.Wsadzałem je do torfu o deklarowanym pH 3,5-4,5.Mierniki wszystkie pokazywały w okolicach 6. W ziemi kwiatowej też pokazywały podobnie :)
Trzeba kupić porządny miernik lub odczynniki. Jestem w trakcie poszukiwań,bo nie tylko borówki ,ale azalie i rododendrony w ogrodzie.
Mam właśnie taki miernik, ale nawet już go nie używam, bo jak piszesz to nieporozumienie kompletne.
Ile dawałeś siarki i w jakim terminie bedzie najkorzystniej przeprowadzić taki zabieg?
Nie szkodzi to rosnącym borówkom?
Pozdrawiam, Jacek
x-a-40
200p
200p

Post »

Wg szkół to powinno się dodawać kilkukrotnie siarke w ilości 4g na 1m2 jeśli borówki już rosną i chce się obnizyc pH. Ja robiłem to już 3 krotnie w tym roku.Nastąpił jeden problem,a mianowicie brązownie niektórych liści.Szczególnie dotyczyło to młodych przyrostów. Robiłem to również nieostrożnie posypując chyba siarką liście i nie podlewając obficie wodą.Może to być również efekt zasolenia w wyniku niewłaściwego pH,bo ni9e wiem jakie aktualnie jest,a o mierniku pisałem wcześniej jakim się posługiwałem :)
x-a-40
200p
200p

Post »

A ja mam pytanie ,czy krzaki 4-roletnie można wykopać i zmienić im podłoże?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Witam.W książeczce "Borówka amerykańska" Kazimierza Pliszki podano aby rok wcześniej podać 5kg siarki na 100m.kw.przy pH gleby=5 i 10 kg przy pH=6 i wymieszać z 15 cm warstwą gleby.Przy pH=7 należy borówkę sadzić w dołach głębokości 50 cm wyścielonych folią z nacięciami w dnie dla odpływu nadmiaru wody.Krzewy rosnące zakwaszamy kilkakrotnie w sezonie siarką w ilości 5-10 g na metr kw.Tyle specjalista.Ponieważ siarka działa ze znacznym opóżnieniem czasami stosuję szybką metodę całkowicie organiczną:garść mąki żytniej lub pszennej garść płatków owsianych,. litr wody,odrobina drożdży.Jak się dobrze zakisi rozcieńczam i podlewam borówki a jak trochę zostanie to wrzucam kawałek boczku,kiełbasy i mam żurek dla siebie.Wszyscy są zadowoleni!Czy ktoś miał okazję pracować z testerem pH tutaj? http://allegro.pl/ag180-miernik-tester- ... 83782.html ,bo te wbijane na drucie to jedynie pokazują że już są w ziemi.
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

axel 40,możesz przesadzić,ale po przesadzeniu wytnij najstarsze pędy,nie za dużo tak z 2 lub 3 podlej i w czasie upałów pilnuj podlewania.Ja przesadzałem jak się dowiedziałem że sadzi się w torfie.Nie pamiętam tylko czy to nie było na jesień.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Przesadzanie dopiero jesienią.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

siarka nie rozpuszcza sie w wodzie ,trzeba mieszać ja z glebą mechanicznie :wit
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli potrzepanie wierzchniej warstwy ziemi nie wiele zmieni, trzeba by ją wymieszać, a przecież są korzenie... :roll:
Pozdrawiam, Jacek
x-a-40
200p
200p

Post »

pomidormen pisze:Przesadzanie dopiero jesienią.
Czyli najlepiej 1-15 listopada ?

Czyli co z tą siarką? Przecież spłynie wgłąb gleby razem z wodą.Nieprawdaż?
Krysia5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 cze 2013, o 09:34

Post »

Po wczorajszym zastosowaniu siarczanu amonu, pH gleby wynosi ok 7 pod wszystkimi krzakami, czyli tyle, ile pH użytej wody. Hmm, trudno mi uwierzyć, że ziemia pod borówką, gdzie jest dany torf, trociny ma prawie takie samo pH, jak ziemia pod marchewką. A może jednak siarka niezbędna?
paras
100p
100p
Od: 22 lip 2012, o 09:11

Post »

Tak, w przypadku pH 7 jedynie możesz stosować siarkę, w małych ilościach. Możesz też przesadzić krzaki w nowe miejsce, gdzie dasz dużo kwaśnego torfu i wtedy siarczanami łatwiej będzie utrzymać to niskie odpowiednie pH.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”