Tropiki (triki)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tropiki (triki)

Post »

gianna pisze:Obawiam się jednak, że kwiatków to one mogą już nie mieć ;:222
uważam, że przyszły w świetnym stanie ;:215 (no może po za korzonkami, jak piszesz)
Obie jednak mają kwiatuszki, a ta jedna praktycznie w ogóle ich nie straciła ;:138
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Janeczko znając Twoje złote rączki zajmiesz się nimi i jeszcze nie raz nas zaskoczą ;:215
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Dziękuję kochani ;:196 przy takim wsparciu moje mini wkrótce będą gigantea ;:306 Dziękuję, że wierzycie w moje umiejętności ;:306 ;:306 ;:306

Jolu, miło Cię gościć! Fajnie, że podobają Ci się moje roślinki, tym bardziej, że nic nadzwyczajnego u mnie nie ma.
Moje dendrobium phal. o które pytasz, posadziłam w gotowe , dość grube podłoże (jak pisałam),dodam, iż miało sporo korzonków. Postawiłam na tacy zasypanej keramzytem zalanym wodą (standard) i tak sobie stoi, namaczane co pewien czas. Stoi bez zmian. Nie usycha, więc daję mu szansę. Wyrzucić zawsze zdążę. Co do reanimacji dendrobium, nie mam o tym bladego pojęcia.
Zajrzę do Twojego wątku, pewnie pokazałaś to dendrobium - porównam. Nie wyrzucaj, może przy pomocy innych forumowiczów coś zdziałamy?

Kasiu, gratulacje dla Panów przekazane, podziękowali z całego serca ;:167

Madziu, kwiatki u mini nadal są, więc mam nadzieję, że sobie jeszcze troszkę na nie popatrzę.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Sześć tygodni temu, znajoma przytargała mi 5 storczyków: 4 phal. i dendrobium phal. Kiedy wyjęłam je z torby, załamałam się.
3 doniczki były pełne podłoża i zgniłych korzeni. Jeden phal. jeszcze dawał oznaki życia, ale chyba jest jedną nogą u Aniołków ( próbuję dać mu nowe życie). W rezultacie jeden z nich nadawał się do podjęcia nad nim opieki.
Korzenie w doniczce zgniłe wszystkie, odcięłam je z kawałkiem suchego trzonu. Zdezynfekowałam go, zasypałam co trzeba sproszkowanym węglem drzewnym i trafił do podłoża. Kilka dłuższych korzeni powietrznych włożyłam w podłoże, krótkie zostały na wierzchu by pełnić funkcję powietrznych. Liście oczywiście były nadmiernie odwodnione.
Po sześciotygodniowej opiece storczyk podjął walkę o życie - wypuszcza listek, nowe korzonki. Tylko liście nie odzyskały turgoru. Nie wiem czy kiedykolwiek odzyskają, możliwe, że je straci. Póki co, są zielone bez oznak chorób, mają tylko kilka śladów po uszkodzeniach mechanicznych (zadrapania).
Tak bardzo bym chciała zobaczyć jego kwiatki, nie wiem nawet jakiego są koloru.

Po wyjęciu z doniczki Obrazek

Stan na dzień dzisiejszy. W doniczce też ma ładne korzonki, tylko mało jeszcze.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29

Post »

;:138 Janeczko, odwaliłaś kawał dobrej roboty!! :D Na pierwszym zdjęciu wyglądał żałośnie, natomiast te następne przedstawiają jakby zupełnie inną roślinkę!! Wierzę, że uda Ci się go odratować i że niebawem wynagrodzi Ci Twoją opiekę pięknym kwitnieniem!! :D Ciekawość mnie już zżera, jakie będzie miał kwiaty... ;:173
Pozdrawiam,
Marta
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Piekna reanimacja Janeczko ;:138 ;:138 ;:138 .Az sie serce raduje jak sie widzi ze ten biedny storczyk walczy i odwdziecza sie za to co robisz dla niego.On zostaje u Ciebie czy wraca do tej zlej pani ,ktora doprowadzila go do tego stanu? :evil:
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23

Post »

:wit
Dokładnie :!: Zgadzam się z Martą :D Ogromne brawa ;:138
Dałaś mu drugie życie :!: Życzę Ci, żeby nabrał sił do walki i pięknie Ci się odwdzięczył za troskliwą opiekę ;:215
Również jestem ciekawa jak zakwitnie :D
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Dziewczynki, dziękuję, że we mnie wierzycie.
Marta, a co ja mam powiedzieć czekając na jego kwitnienie? Ale wytrzymam i nie zapytam o kolor, chociaż mogłabym.
Kasiu, on jest już mój, za odratowanie.
Powiem więcej, za kilka miesięcy wszystkie jej storczyki mają trafić do mnie ;:215 (pod warunkiem, że przeżyją) ;:306

-- 4 cze 2013, o 18:44 --

Magdzia, Tobie też dzięki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Janeczko kawał dobrej roboty ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

Janeczko, dla tych storczyków trafienie pod Twoją opiekę to będzie prawdziwe zbawienie!! :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Kama, dzięki.
Zapomniałam pokazać tego drugiego o którego walczę. Tyle mogę dziś tylko powiedzieć: walczę!

http://images47.fotosik.pl/1842/61502025f971eadd.jpg[/img]
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Mam nadzieje ze da rade i chociaz keiki wypusci.Fajnie ,ze zostaja u Ciebie.To dla nich nowe zycie !
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p

Post »

;:oj Jak można było doprowadzić storczyka aż do takiego stanu?? Aż strach pomyśleć, jak wyglądała reszta, której nie udało się odratować... :( Ta reamacja idzie Ci całkiem dobrze, na zdjęciach widać korzonki w dobrej kondycji. Oby tak dalej!! ;:215 Trzymam kciuki!! :D
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Zgadzam się co do tego, ze pierwszy storczyk wygląda jakby to była zupełnie inna roślina niż 6 tygodni temu ;:oj dobra robota ;:215 Bardzo szybko podjął walkę o życie ;:333 Co do drugiego storczyka, on ma czarny listek najmłodszy czy to zgniły stożek wzrostu? Czy on ma stale utrzymywaną taką wysokość wody w naczyniu? Te zdrowe korzonki Ci nie podgniwają? ;:218

A czemu pozostałe storczyki mają trafić do Ciebie dopiero za jakiś czas? Lepiej byłoby od razu, zanim.. no wiesz... ;:131
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Marta, większość nabywców storczyków jak wiemy, traktuje je jak inne popularne roślinki. Czyli podlewa kranówką co pewien czas, ba, znam przypadki, kiedy nie podoba im się "ziemia" i przesadzają do podłoża do roślin kwitnących. Słyszałam nawet stwierdzenie "ja tam traktuję normalnie i tyle czasu już kwitną". Tylko, co to znaczy normalnie? Pewnie tak jak napisałam wyżej. Dopiero kiedy roślina zamiera, wtedy na śmietnik. A że można w kwiaciarni kupić następnego "bo ładny był", to historia się powtarza.

Obym zdołała namierzyć wszystkie wyrzucane, czego sobie z całego serca życzę ;:306 ;:306 ;:306
Ania, bo ta pani odda je jak będzie wyjeżdżać. Przecież jej ich nie zabiorę, nie znamy się aż tak dobrze ;:306
Trzon jest zielony, najmłodszy listek też, to czarne, w rzeczywistości jest brązowe. To pozostałość po zaschniętym listku. Ale w tym przypadku, optymistką już nie jestem.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”