Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
ZZ jest znacznie bliżej Górnego Śląska niż Leżajsk
http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=WRJA
http://piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=WRJA
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dzięki, przeoczyłam

Kurczę, juz w opolskim - Brzeg...
Wszystkie informacje na temat pomidorów to informacje zaczerpnięte z tego forum. Czytając go robiłam notatki wypisując informacje z różnych działów. Kiedy pojawił się problem z niedoborem magnezu to wyszperałam, że ktoś tego używa więc i ja zapodałam ten specyfikforumowicz pisze:Ale, kto Ci to doradził, by na tym etapie pryskać saletrą M-W ? Jeśli już chciałaś zasilać pomidory dolistnie to kompletnym nawozem i to w odpowiedniej proporcji, by nie zakłócać równowagi wszystkich składników makro.Nnina pisze:Nie miałam pojęcia, że tak bardzo im zaszkodzę.

Moja wina...moja wina....

-
- 100p
- Od: 23 maja 2012, o 14:05
forumowicz, a czy można użyć czegoś innego do pomidorów w gruncie? Mam w magazynku Acrobat, Ridomil Gold i Infinito(to ostatnie zostawiam na gorsze czasy).
Pozdrawiam Kinga
Galadier przewidujesz gorsze czasy?
popatrz u siebie na deszcze http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type=1 Ja bym użyła Infinito

-
- 100p
- Od: 23 maja 2012, o 14:05

Przekonaliście mnie
W czwartek zapowiadają u mnie 25 stopni + deszcz poza skalą. Niestety dla mnie to równanie jest proste. Będzie grad jak ta lala, więc jutro muszę zdążyć i z opryskiem i z osłonami... a w sobotę powyciągałam paliki do osłon z przed pomidorów

Pozdrawiam Kinga
Udało mi się kupić Revus...
jutro po południu wg ww mapy ma u mnie nie padac AŻ do rana....
czy wystarczy takie :okienko pogodowe: do oprysku?
z Waszego doświadczenia jak długo musi nie padac zeby toto wyschło na liściach?
jutro po południu wg ww mapy ma u mnie nie padac AŻ do rana....
czy wystarczy takie :okienko pogodowe: do oprysku?
z Waszego doświadczenia jak długo musi nie padac zeby toto wyschło na liściach?
Regulamin się kłania
Aga z tego co czytałem to Revus potrzebuje 2-3 godz. do wyschnięcia i po wyschnięciu już go deszcz nie zmyje..
Dla tego forumowicz proponuje teraz opryski Revus..
Pozdrawiam
Dla tego forumowicz proponuje teraz opryski Revus..
Pozdrawiam
No aż tak dobrze nie jest, każdy środek deszcz zmyje (np na sałatkę posadzoną pod spodem), ale Revus dość długo wytrzymuje
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3116130

Ze środkami wgłębnymi i kontaktowymi, w okresie intensywnego wzrostu rośliny, jest jednak problem polegający na tym, że jeśli np. pomidor w ciągu dwóch dni po oprysku wytworzy nowe liście, to te nowe liście nie są chronione. A co będzie jeśli po tych dwóch dniach na te nowe liście nawieje zarodniki ZZ?
Pozdrawiam
Adam
Adam
Mam w tej chwili za oknem temperaturę 12 * C i pewnikiem nie tylko ja. Faktycznie przy tej temperaturze przyrosty będą za dwa dni ogromne 

A jak temperatura za 2 dni wzrośnie, to za 4 dni następny oprysk?
Pozdrawiam
Adam
Adam
Regularne opryski to muszą wykonywać plantatorzy, bo inaczej mogą pójść z torbami. Amator może podjąć pewne ryzyko.
Przecież jest jeszcze mleko, gnojówka z pokrzyw, napar z mięty czy rumianku, EM-y i inne ekologiczne.
Ochrona pomidora rozpoczyna się z chwilą wyboru odmiany o czym bardzo wielu zapomina. Jak chce się mieć piękne trzeba latać z opryskiwaczem jak kot z pęcherzem
. Piękne pomidory są jak piękne kobiety.
Przecież jest jeszcze mleko, gnojówka z pokrzyw, napar z mięty czy rumianku, EM-y i inne ekologiczne.
Ochrona pomidora rozpoczyna się z chwilą wyboru odmiany o czym bardzo wielu zapomina. Jak chce się mieć piękne trzeba latać z opryskiwaczem jak kot z pęcherzem

Ja już w zeszłym roku stwierdziłam, że najtrudniej się wstrzelić z opryskami, no i wybór śor. Przecież w taka pogodę to nie tylko zz jest groźna
Spośród zagrożeń to ZZ jest na drugim miejscu za ogrodnikiem