Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

niestety bardzo prawdopodobne, że nie zakwitnie. nie wiem, czemu tak. może przez to, że nie była ani razu nawożona, odkąd ją mam (ponad 2 lata), ale zawsze była chętna do puszczania łodyg. kwitnie za to różowa, jest bardzo, bardzo piękna, jeszcze piękniejsza niż była, gdy ją kupiłam (bałam się, że jak zakwitnie u mnie, to będzie mieć słabe, małe, niewyraźne kwiaty). a tata całe szczęście wie, jak się zajmować storczykami i zawsze się nimi zajmuje gdy mnie nie ma. w każdym razie Phalaenopsisy mają liście tak sztywne i zielone, że aż miło patrzeć i dotykać. czekam na te nasiona, choć nie wiem, jak je wysieję, a bardzo chciałabym zobaczyć, jaki storczyk wyjdzie z połączenia pyłkowin niewielkiego różowego Phal. o plamistych liściach z dużym, żółtym Phal. o bardzo trwałych kwiatach o wąskich płatkach. jak się okaże, że nie ma możliwości wysiania, zetnę tą torebkę, by się storczyk nie męczył. po prostu zapyliłam ją z ciekawości.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a dzisiajpierwszego pąka rozwinął Phal. liodoro. jest prześliczny, ale jeszcze za bardzo nie pachnie. ale cieszę się, że poczekał z rozwinięciem na mój powrót. bardzo mi się podoba jego kolor, taki jest cieniowany. dam jego fotkę. zrobię jeszcze, jak rozwiną mu się następne 2 pąki (na tej łodydze ma tylko 3, ale rośnie mu jeszcze druga łodyżka). zauważyłam, że to storczyk bardzo chętny do puszczania łodyg... (ma teraz 3: 1 przekwitniętą, starą, 1 - tą co teraz kwitnie, i 1 maleńką, która mu niedawno wyrosła i ma teraz ok 2 cm).
Obrazek

niestety fotka nie oddaje jego piękna...
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Storczykowa - on jest przesłodki ;:1
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

moje liodoro jest bardziej żółte. Tzn. w środku róż intensywny przechodzi w żółty na brzegach płatków.
izaka
50p
50p
Od: 9 mar 2008, o 18:47

Post »

Podziwiam Vandy Storczykowej.... i zazdroszczę. Ja w kwietniu poprzedniego roku dostałam storczyka z Vandowatych - Ascodenta Princes Mikasa Pink lub jakoś tak. Niestety rósł w zwykłej doniczce i na domiar złego był przelany- pojawiły sie nawet ślimaki. Wyjęłam go z doniczki i od trgo czasu codziennie moczę na chwilę. Wyrosły mu już korzenie-na max 2cm. Poprzednie musiałam obciąć bo były zgnite. Był jakby podwójny- większa część obumarła ale mniejsza ma się dobrze i wypuściła odnóżkę- ma już z 10 cm. Niestety nie kwitnie i wygląda nieciekawie. Mam już dosyć codziennych kąpieli- wyjmuję z pustej doniczki, wkładam do wody i po jakimś czasie znowu do doniczki. Nawet wyjechać nie mogę.
Proszę o pomoc Storczykową jak ją pielęgnować żeby wyglądała jak storczyk a nie jak chwast.
Izabela
micka
50p
50p
Od: 20 maja 2008, o 22:06

Post »

Hejka...dziewczyny podpowiedzcie, czy warto kupić Vande z przeceny za 50zeta?? Ma podgniłe korzenie, ale kilka jest naprawde oki. Boje się wsadzić 50zeta w kwiatka, którego może nawet szansy ni9e mam odratować??
----------------------

pozdrawiam kwitnąco
micka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja tam wole kupować zdrowe Vandy. 50 zł to tania, ale jak podgnita...

A ta Ascocenda rosła w ziemi, korze czy bez podłoża? Vandowate muszą być bez podłoża, najlepiej w szklanych naczyniach. co kilka dni wyciągać i moczyć kilka godzin w wiadrze z wodą (same korzenie). jeśli ma podłoże jakieś, to usuń je. te storczyki podłoża nie lubią. jeszcze nigdy nie widziałam Vandy/Ascocendy rosnącej w korze albo ziemi (sadzić storczyka w zwykłą ziemię kwiatową to głupota, tak robią tylko ci, co nie mają żadnego pojęcia o storczykach...)
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Storczykowo, a może Ty mi powiesz, co się dzieje z liścmi Miltoniopsis? :( mają brązowe plamy, ale te plamy są suche... zdjęcie jest w moim wątku
platynka :)
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

podaję strone google z linkami o wysiewie nasion storczyków
http://www.google.pl/search?source=ig&h ... %7Clang_pl

http://www.orchids.org/conservation/in vitro.html

Najłatwiej w domowych warunkach, to chyba najstarsza metoda świata, wysiać koło rośliny matecznej w nadziei,że przy pomocy symbiotycznego grzybka uda się nielicznym z tysięcy nasionek wykiełkować...
Metoda asymbiotyczna wymaga bardzo dużej sterylności, którą trudno zapewnić w domu...Pożywka z cukrem i mikroelem. to pychotka dla różnych grzybów i bakterii ;:8
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

poczytam te linki. i tak torebka dojrzeje dopiero za kilka miesięcy, więc mam czas. może spróbuję z tym wysiewem na korzenie innego storczyka.
izaka
50p
50p

Post »

Niestety ta Ascodenta rosła w ziemi zmieszanej z czymś co przypominało zielony styropian- pewnie taki rodzaj kermazytu. Dół doniczki był nim wyłożony. Póżniej widziałam w kwiaciarni, że powinna rosnąć w doniczce przypominającej mały koszyk co umożliwia moczenie jej w wodzie. Próbowałam nawet malutką doniczkę powycinać i zrobić coś na kształt takiego koszyka ale mo storczyk pozostał bez korzeni i nijak nie chciał utrzymać się w tym koszyku. Teraz po roku ma już krótkie korzonki i dlatego szukam informacji co dalej.
Izabela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a wyjełaś już ziemię z Ascocendy?
mogłabyś zrobić jej fotkę, bym zobaczyła, jak wygląda?
ja moje Vandy (one są podobne trochę do Ascocend), trzymam w dużych szklankach przeznaczonych dla Vandowatych. na parapecie nie ma jak za bardzo uprawiać w koszyku, bo wtedy roślina musiałaby wisieć, a na oknie muszą stać, więc dobre są te szklanki, umieszcza się w nich roślinę i sobie stoi. a korzonki jak mają zielone końcówki, to powinny urosnąć.
izaka
50p
50p

Post »

Oczywiście, że wyjęłam ją z doniczki. Dostałam ją pod koniec kwietnia w zeszłym roku i już w maju byłą bez kwiatów, bez doniczki i bez korzeni bo wygniły. Myślę, że przelana była już zanim ją dostałam. Pewnie nawet nie w kwiaciarni a u dostawcy lub hodowcy, bo do kwiaciarni dowieziona była właśnie w doniczce z ziemią ( póżniej widziałam tam następną Ascodentę też w ziemi). Już ponad rok moczę ją codziennie i jakoś żyje. Nie mam zdjęcia z czasu gdy była w doniczce ani po wyjęciu. Została zupełnie bez korzeni, teraz coś już ma. Postaram się wstawić aktualną fotkę przy okazji. Jeśli możesz pokaż jak wygląda ta szklana donica. Pozdrawiam.
Izabela
izaka
50p
50p

Post »

A tak przy okazji. Padły tu ceny Vandowatych- moja nie była przeceniona i kosztowała 46 zł. Widziałam tez w innej kwiaciarni przekwitniętą po.....120 zł. Ile kosztują u Was?
Izabela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja w kwiaciarni nigdy nie widziałam Vandy. bardzo ciężko je spotkać, tylko na wystawach są (nigdzie indziej nie widzialam). a twoja pewnie była taka tania, bo podgnita. no i to Ascocenda, a one są zwykle tańsze niż Vandy. a za 120 zł można kupić porządną kwitnącą.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”