Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakie ma zastosowanie gnojówka z pokrzyw?

Post »

edysqa pisze:Witam,
moja gnojówka już się chyba przefermentowała bo przestałą się burzyć. Mam więc pytanie z nią związane :-) Czy rozcieńczacie od razu całość czy dodajecie do podlewania po trochu do konewki?
W jakich warunkach przechowywać nierozcieńczoną? W chłodzie, zamkniętą, czy jest to jej obojętne? I ostatnie, czy mogę teraz podlać nią pomidory, w momencie kiedy mają pączki kwiatów (niektóre zaraz się rozwiną)? Pomidory mam pod folią jakieś 3 tygodnie, jeszcze ich nie zasilałam niczym, a chyba już powinnam.
Ja zlewam gotową gnojówkę do 5-litrowych butelek po wodzie mineralnej i taką przechowuję w chłodnym garażu.Jest zakręcona,ale nie do końca...ostatecznie jakieś procesy nadal tam zachodzić będą.Na butelkach mam zaznaczone litry,więc potem litr z butelki do konewki i uzupełniam wodą...aha konewka 10 litrów
Podlewam wszystko/oprócz tych które wiążą azot w glebie/średnio co 2 tygodnie
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

edysqa pisze:Witam,
Czy rozcieńczacie od razu całość czy dodajecie do podlewania po trochu do konewki?
W jakich warunkach przechowywać nierozcieńczoną? W chłodzie, zamkniętą, czy jest to jej obojętne? I ostatnie, czy mogę teraz podlać nią pomidory, w momencie kiedy mają pączki kwiatów (niektóre zaraz się rozwiną)? Pomidory mam pod folią jakieś 3 tygodnie, jeszcze ich nie zasilałam niczym, a chyba już powinnam.
Pewnie, że podlewaj już !! Roślin się nie nawozi po przesadzeniu 10-14 dni. Pomidory się szybko przyjmują, więc spokojnie rozcieńczaj o podlewaj.
Ja swoją przetrzymuję w beczce bez rozcieńczenia. Po rozcieńczeniu potrzeba 10- krotnie większy pojemnik :wink:
Stoi sobie tak, jak podczas fermentacji i na bieżąco odmierzam, rozcieńczam i podlewam do wyczerpania.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10

Post »

Witam,

temat cudownej gnojówki zgłębiam od niedawna, tj. odkąd na początku maja ciotka mi ją doradziła, bo tak zawsze robiła babcia :D
Dwa z hakiem tygodnie temu posłusznie zalałam świeżutkie pokrzywy i dodałam, zgodnie z radą ciotki, dwie pokrojone cebule i garść ząbków czosnku. Na ki diabeł ta cebula i czosnek to nie wiem, ale z pewnością dokładają swój odorek do już i tak bogatego bukietu gnojóweczki. Już raz podlewałam warzywniak, po rozcieńczeniu 1:10, wszystko żyje. Wiadro z tą zielną ekstazą mam tylko do połowy przykryte, więc jeden z moich psów, znany z dziwacznych gustów kulinarnych, dwa razy się z tego wiadra napił i o dziwo też żyje. O dziwo, bo on spożywał nierozcieńczoną :-) I żeby ktoś nie pomyślał, że z musu się napił, o nie. Świeżej wody pod dostatkiem, porozstawiane wiadra po ogrodzie, ku psiej wygodzie. Ciągnie go do tej gnojówki jak Szarika do czołgu, aż się sama zastanawiam, czy sobie nie łyknąć, na różne boleści ;-) W końcu zwierzęta mają ponoć jakowyś instynkt...

Pozdrawiam wszystkich fanów gnojówki i nieśmiało zapytuję, czy ktoś potwierdza wyższą skuteczność tej z dodatkiem czosnku i cebuli? Może na szodniki w glebie działa odstraszająco? Bo u mnie szkodników czasem więcej, niż żywicieli :-/
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
lublinianka
200p
200p
Od: 18 kwie 2013, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:oj :;230
moj kot tez interesuje sie zawartoscia wiadra z pokrzywa. ale on od zawsze wolal wode z kaluzy albo z bezposrednio z umywalki niz tradycyjnie. slyszalam o wywarze z samego czosnku. w miksie z cebula i pokrzywa nie.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

Kabomba pisze:
Pozdrawiam wszystkich fanów gnojówki i nieśmiało zapytuję, czy ktoś potwierdza wyższą skuteczność tej z dodatkiem czosnku i cebuli? Może na szodniki w glebie działa odstraszająco? Bo u mnie szkodników czasem więcej, niż żywicieli :-/

Mąż wczoraj przytargał 3 kg pokrzyw więc 30-litrowa "nalewka" nastawiona ;:138
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Przypomniałam sobie, jak jeszcze w rodzinnym domu, pies, kudłacz, który był w gościach u nas, wykąpał się w takiej gnojówce z kurzych odchodów... Moje koty za to popijają odciek ( humus) od dżdżownic kalifornijskich. :) Pokrzywkowej nie ruszają.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, mam jeszcze pytanie do Judyty: czy ten roztwór z octem NAPRAWDĘ likwiduje mszyce? Bo już mi dzisiaj ręce razem z grabiami opadły. Mieszkam w lesie. Nie w jakimś pięciososenkowym zagajniku, tylko w prawdziwym, wiekowym, warmińskim lesie. Mój dom stoi na dużej, leśnej polanie; można powiedzieć, że mieszkam w raju, bo widoki zapierają dech w piersiach o każdej porze roku, ptaki śpiewają, kozły szczekają, dziki kwiczą po krzakach, wieczorem i rano krzyczą żurawie, no po prostu bajka. Ale wszystko ma swoje zady i walety. Otóż szkodników w postaci owadów jest u mnie więcej, niż w katalogu entomologicznym. Ogródek musiałam sobie "wyszarpać" z trawnika, nie będę tu zresztą opowiadać przydługich historii, dość powiedzieć, że co wysieję i czego mi już w ziemi śmietka kiełkówka nie zeżre, to potem do wyboru: larwy motyli, mszyca, turkuć podjadek, mrówki jakieś... A jeśli już nawet jakaś roślina bohatersko odeprze zmasowane ataki owadzich najeźdźców i przetrwa tę hekatombę wydając marny nawet plon, to i tak zeżre go, znów do wyboru: kos, szpak, albo szerszeń.
W tym roku poznałam nowy gatunek wroga: kwieciak malinowiec. Połowa kwiecia truskawek zmarła śmiercią powolną i zapewne bolesną. Dziś nawet uwieczniłam sprawcę na zdjęciu. Potem dostrzegłam mszyce na fasoli i grochu i - jak na wstępie - witki opadły. Już nie wiem, czy się nie poddać i nie obsadzić wszystkiego ziemniakami... Ale znając moje szczęście, nabawię się stonki, a resztę zeżre jakiś podziemny potwór. Przepraszam za ten wylew żalu w optymistycznym, było nie było, wątku o gnojówce. Tak mi się zebrało :-(
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

Kabomba pisze:Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, mam jeszcze pytanie do Judyty: czy ten roztwór z octem NAPRAWDĘ likwiduje mszyce?
Niepytana dołączę...u mnie zlikwidował ;:138
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Spieszę donieść, że faktycznie woda z octem pomogła! Zareagowałam dość szybko, więc nawet się dużo nie namachałam z tym pryskaniem :-) Dzięki Wam, fasola ocalona ;:63
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Kabomba pisze:Już nie wiem, czy się nie poddać i nie obsadzić wszystkiego ziemniakami... Ale znając moje szczęście, nabawię się stonki, a resztę zeżre jakiś podziemny potwór.
.......ewentualnie zaraza ziemniaczana :;230 ;:224

Głowa do góry...bywają takie lata, że plaga goni plagę. Myślę, że w wielu przypadkach to jest brak równowagi w przyrodzie- brak lub zbyt mała liczebność naturalnego wroga np.dla mszyc. Ale i one występują "plagami"-czyli w rozumieniu, że w jednym roku jest ich więcej lub mniej.

Roztwór octu na mszyce u mnie pomaga, i jak czytam inni Forumkowie i Ty sama już też się o jego skuteczności przekonali. :uszy
Kisiel
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 maja 2013, o 23:08

Post »

Tak sobie siedzę i czytam post od początku.
I może w tym miejscu nie całkiem w temacie ale doszłam do wniosku, że warto podpowiedzieć jak pozbyć się ze skóry "boskiego" aromatu gnojówki z pokrzyw. Otóż ręce bardzo dokładnie smarujemy olejem rzepakowym, szczególnie starannie wmasowujac go w skórki przy paznokciach. Jak już mamy pewnośc, że cała skóra dłoni natarta, to rączki myjemy.
I już. Zapaszek chlewni odchodzi w niebyt a ręce uczciwie pachną mydłem.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

To ja tylko dodam, że moja gnojówka z pokrzywy w wiaderkach strasznie śmierdziała i wlałam do niej kilkanaście kropli walerianowych kupionych w aptece, koszt około 5 zł i już nic nie było czuć :D
Pozdrawiam,
Kasia
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

I to jest bardzo cenna informacja Kasienkar :D ;:180 Już się obawiałem że nie będę mógł tego środka wypróbować u siebie właśnie ze względu na smród.
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50

Post »

Kasiu, wspaniały pomysł z tą walerianką. Wykorzystam go przy pierwszej okazji. Dotychczas z podlewaniem pokrzywą czekałam aż sąsiedzi odjadą z działki, albo rezygnowałam kiedy miałam mało czasu. Mam nadzieję, że będę mogła podlewać bez obaw, że komuś uprzykrzę pobyt w ogrodzie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Henryka ja też miałam problem z sąsiadami, bo jak podlewałam gnojówką i śmierdziało to stawali na swoich podwórkach i tak znacząco na mnie patrzyli, więc czasem też rezygnowałam bo mi głupio było. A jak zastosowałam te krople walerianowe to nie wiem, dlaczego ale gnojówka nie śmierdziała.
Pozdrawiam,
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”