Żadnych nowości z pola bitwy...
Czyżby opiekun tych ślicznych grubasiątek nam zaginął w gąszczu adeniowego lasku ?
Nawet żadnych przebudzonych już ze snu zimowego haworcji

- Nie, nie zaginąłem, ale postanowiłem pokazywać roślinki co 3 - 4 tygodnie, lepiej widać "zachodzące" zmiany. Nie wszystko "idzie" tak jakbym sobie życzył, ale nie można narzekać - to są pierwsze "podstawowe" kroki, które są zawsze trudneCzyżby opiekun tych ślicznych grubasiątek nam zaginął w gąszczu adeniowego lasku ?
- część haworsji bardzo słabo mi przezimowała, jestem w trakcie ich "rehabilitacji" = przesadzania, ukorzeniania. Jeszcze ta "nieszczęsna" pogoda, miało być słonecznie, ciepło, zrobiło się coś odwrotnego. W najbliższym czasie postaram się zrobić trochę aktualnych fotek i wstawić. Mam nadzieję, że będę miał co pokazaćNawet żadnych przebudzonych już ze snu zimowego haworcji
- przygotowywanie "naczyń" do uprawy Adenium w hydroponice, robiłem dokładnie tak, jak to pokazano na rosyjskim Forum. Nie doczytałem (nic na ten temat nie pisał Forumowicz) informacji w jakim tempie rosną korzenie. Teraz, gdybym robił naczynia do takiej uprawy, już bym zastosował całkowicie inny kształt naczyń, chociaż ciężko coś skompletować dla tak małych roślin./ ... / aby korzenie tak mocno się rozrastały, daj roślinie płytsze naczynie.
- początkowo glony prawie wcale się nie rozrastały, ale możliwe że z powodu małej ilości światła naturalnego. Wcześniej już porobiłem dla każdego pojemnika osłonki z kartonu ale nie założyłem na pojemniki, teraz bezwarunkowo będę osłaniał dolne część naczyń.Widzę, że rada nie przypadła Ci do gustu o zaciemnieniu przezroczystej butelki
- dla mnie interesujący jest wyłącznie poziom wody, tz kiedy mam uzupełnić jej poziom, wygląd korzeni to drugorzędna sprawa i tak nie zobaczę jak rosną u podstawy rośliny./ ... / wszak chodzi o podgląd na korzenie i ilość wody
- czasowo nie mam zamiaru zmieniać pojemników, bo nie mam koncepcji z czego zrobić, dodatkowo nie chcę "zakłócać" wzrostu roślin, chcę zobaczyć jak będą nadal rosły, szczególnie jak będą rozwijać - rozrastać i formować się ich korzenie u podstawy kaudeksu, na czym najbardziej mi zależy.Jeśli teraz zmienisz pojemnik na większy/głębszy, to korzenie nadal będą mocno rosnąć, możliwe, że kosztem korony. Nie wiem, jak to jest z adenium, ale u hoi tak mam.