Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Post »

Pati potwierdzam skuteczność wrzątku na mączniaka, na razie ani śladu... Zobaczymy jak będzie po tych deszczach, bo pada już czwarty dzień. Na wystawę południową to może jakieś rudbekie, słoneczniczki, gajlardie itp "ogniste" kolorowe byliny, które urosną właściwie wszędzie? Tylko nie wiem czy lubisz takie kolory i czy nie za wysokie towarzystwo zaproponowałam.
Podpora pod powojnik wyszła w fajnym stylu, bardzo pasuje do domu.
Skąd masz takie ładne, ciemne orliki? U mnie wszystkie zdążają do majtkowego różu lub bieli...
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pat a czemu sie uparłaś by zasłaniac okna powojnikami ?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pat, powojniki ponoć najlepiej rosną na ziemii z gruzem, wrzuciłaś mu parę cegieł pod korzonki? :lol:
Ja wrzucam skorupki z jajek i popiół zgromadzony zimą bo chwilowo cegieł brak na stanie...ale wapniowe gleby im służą.
Jaka to odmiana? jeśli chcesz żeby szybko wszedl na ścianę to fajne i zdrowe są odmiany z grupy Atragene - np. Purple Spider.
Wysylam Ci chmury deszczowe, u mnie już wystarczy tego deszczu... :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
dzieci2
200p
200p
Od: 20 lip 2011, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajny klimacik u Ciebie :wit
Asia
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Pati czekam na poprawę aury...dziś znowu lało i z ogródka nici... :) pamiętam
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

No i przyszedł deszcz i nastała radość w ogrodzie :tan W końcu wegetacja kopa dostała...chwasty również :roll: Po miesiącu tkwienia w pąku rozwija mi się taki dziwak:
Obrazek

Żurawki, które też już parę ładnych dni zakwitnąć nie mogły, chyba w końcu zaczną (ta będzie do podziału, bo z dwulistkowej sadzonki potwór urósł):
Obrazek

Zakwitla pierwsza pelargonia Adrianowa:
Obrazek

Zakwitnie też maleńki wiciokrzew, któremu docelowo chyba jednak zmienię miejscówkę:
Obrazek

Teraz rośnie koło ławki, gdzie miał pachnieć wypoczywającym domownikom ale że na razie w tym domu wypoczywających domowników brak, to pójdzie pewnie bardziej na słońce.

A ten powojnik na ścianie domu to odmiana Purpurea Plena Elegans. Wydaje mi się, ze musi biedak odchorować przesadzanie i niekorzystne warunki pogodowe, które zaraz po tym nastapiły, ale widzę, że po deszczach wyraźnie nabrał rumieńców. Iwonko, nie nie zamierzam sobie okien zasłaniać...stelaż tak piżgnęłam na razie, zeby powojnik na ziemi nie leżał, po weekendzie przesunę go bardziej w róg domu :wink:

No i muszę pociągnąc na ścianę domu linki dla Lykkefund, która obecnie wyglada tak (to 50 zdjęcie z serii 200 ujęć tej róży :) )
Obrazek

Po deszczach też objawiły się pąki na moich różach żywopłotowych...a ja nabrałam już apetytu na kolejne i zastanawiam się, czy mozna z głupia frant machnąć kawałek rózanego żywopłotu w poprzek ogrodu, bo tam jest więcej miejsca? :)

I w ogóle kluje mi się w głowie kolejna rabata...na trawniku po karczowaniu korzeni drzew zostały takie ładne łyse placki...bez trawy, bez chwastów z próchnicą spod drzew...prosi się tam coś wsadzić ;:224 Motywacja tym większa, że jednak się z Ewą wczoraj spotkałyśmy i mam kolejną taczkę dóbr do wsadzenia :) Między innymi gigantyczne funkie, które dziś mże jeszcze cichaczem wsadzę, jak procesja przejdzie i które dołączą do moich maleństw:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i zmotywują je do rośnięcia :wink:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Fajnie, że ktoś się cieszy z deszczu. Moje pelasie niedługo zgniją z nadmiaru wilgoci, więc nie zważając na rzęsisty deszcz (dawno nie padało :evil: ) postawiłam je pod ścianą domu, gdzie dach je osłoni. A nie dalej wczoraj myślałam o tym, że wreszcie odżyją po tej wilgoci i zimnie. I co? ... ... ...
Sadź mimo świtęta, a potem pokaż jak wyszło. Ciekawa jestem łupów :roll:
A w ogóle (reszta się ze mną zgodzi) nie było: reportażu z życia wsi, ale także kucykolubnych stworzeń, w tym ojej ulubienicy Sarulki :D
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Pat sliczna ta pelaska adrianowa ;:173 lubie aangielskie bardzo ;:167 Hosty u ciebie pod drzewami beda sie prezentowały cudnie, plus paprocie i zurawki i inne cieniste potfffowy....mniodzio ;:167 Cos piszesz o Purpurea Plena Elegans...u mnie wariat juz ma 2,5 metra ....a cięłam na 20 cm na wiosnę ;:172 Ja nie chce sasiadów dzaznic....bo miałabym ochote na szaleństwa ogrodowe...a tak to sie skończy pewno na wyrywaniu chwastów, a...jeszcze kilka byli musze poprzesadzac ;:108
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, no ja też nie zamierzam demonstracji uprawiać, ale rośliny wsadzić muszę, bo nas 3 dni nie bedzie i zdechną...część idzie na rabatę cienistą, która jest od drogi zasłonięta, a resztę szybciorem zadołuję na warzywniku udając, że oglądam jak pomidory, których prawie nie mam, rosną :)

Aniu, bo społecznośc miejscowa, ta najciekawsza, jakoś się po norach skryła...chyba za bardzo wystraszyłam swoim dość zaciętym spojrzeniem i twardymi wymogami, że pracę dam po dmuchnięciu w balonik, bo jak eMa nie ma, to się boją przychodzić :roll:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A może wreszcie wzięli się za jakąś robotę ;:oj ?
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

...mi to by sie przydało ksiarke odpalić ;:306 ...lae ulewa w tej chwili sama mi rozwiazała niektóre dylematy....ech :roll:
Ja to mam zarosniety parkan to mnie nie widac...a i tak za bardzo sie nie przejmuje...ale odpalenie kosarki to by było chyba przegiecie nie .... ;:170 Niech tam sobie ludzie poodpoczywaja i poswietuja spokojnie :wink:
Awatar użytkownika
zamia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lut 2009, o 22:07

Post »

Pati mam troche wyrzuty sumienia :oops: że obdarowałam Cię tą robotą na dzisiaj ale (wiadoma nam sprawa skłoniła mnie do tego) przecież tyle wolnego miejsca w bagażniku to grzech i roślinki widząc wolne miejscówki prawie same tam powskakiwały ;:224 mogliśmy je wczoraj zadołować... ;:131 Dobra,biorę ten grzech na siebie ;:199 ale i tak było warto bo zobaczyłam piękny ogród w którym roślinki się super czują i jest on rajem dla ogrodnika.Jak tylko krzaczorki się rozrosną (zobaczysz Pati jak to będzie szybko,sama będziesz zdziwiona ich tempem masz przykład na rabacie cienistej) utworzą cudny ogród z wieloma ciekawymi rabatami.Jest jeszcze dużo wolnych miejscówek więc jeśli tylko Pati się zgodzi to jeszcze nie jedna moja roślinka tam chętnie zamieszka,a ja wiem że będzie jej tam jak w raju ;:108
Każdy dzień może być lepszy od dnia poprzedniego...
Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pati! ale radość ! mieć nadmiar roślin do wsadzania to jest to co ogrodnicy lubią najbardziej . Ewa to Twój anioł stróż ogrodowy ;:118
Będziesz miała piękną kolekcję host, a może i u mnie coś znajdziesz czego nie masz :lol:
Zaczyna się jednak przejaśniać!
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Ten dziwoląg to nie będzie przypadkiem czosnek bułgarski? Moje chyba zostały zeżarte
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EwaM pisze:Ten dziwoląg to nie będzie przypadkiem czosnek bułgarski? Moje chyba zostały zeżarte
A tego nie wiem, bo oczywiście notatki zaginęły...to jeden z czosnków kupowanych jesienią, drugi to ta biała kula, trzeciemu coś łodyżkę podżarło zanim zakwitł, a reszta też chyba zeżarta, bo mam wrażenie, ze więcej ich kupowałam.

Maryś, no nie da się ukryć, że wsadzanie tak wybujałych roślin, jak mam od Ewy to radość gigantyczna, bo nawet będąc pozbawioną wyobraźni ogrodowej widzę od razu efekt ostateczny i nie muszę przewidywać, co i jak się rozrośnie...przeciwnie, nalezy przyjąć, że za rok to u mnie mniejsze będzie, bo u Ewy wszystko rośnie jak na roślinnej wiagrze :)

Beato, toteż dlatego kóz u mnie nie będzie: nie mam i nie zamierzam mieć podziału na ogród kwiatowy i inny, a niszczycieli dość wśród domowników i już posiadanego inwentarza ;:224

Ewo, toż to sama przyjemność sadzić, a grzech żaden: Opatrzność tylko się cieszy, że rośliny nie marnieją :) I skoro nie wali piorunami w podsklepowych bywalców, którzy święto opijają, to we mnie tym bardziej nie, co dziś udowodniła, bo choć pogoda wstrętna była, to padać zaczęło dopiero w chwili gdy po sadzeniu weszłam do domu :wink: A skoro już grzeszyłam, to nie dołowałam roślin na warzywniku tylko od razu wsadziłam pi razy oko na miejsca docelowe.

Zdjęć wszystkiego nie mam, bo światło marne i po zgraniu okazało się, że połowa wyszła w postaci rozmytych maziajów, ale mam kilka, które pokazują dobrze rozmiary roślin:

Wielgachne orliki:
Obrazek

Orliki w szerszym planie rabaty cienistej, która zrobiła się wściekle pstrokata, ale kiedyś jak znikną zasieki na mamuty i odzyskam miejsce na kolejne cieniste zakątki, jej zawartość, która rośnie jak na drożdżach, zostanie częściowo przenesiona:
Obrazek

Funkie większe od Sarulka:
Obrazek

Wpasowały mi się idealnie w odpokrzywione miejsce :wink: Z drugiej strony rośnie (jeszcze) wiciokrzew, mięta i Roseanna i całość stanowi zaczątek rabaty poddrzewnej podpatrzonej u Bei-Syryngi :wink:

Fragment trzykrotki, bo podzielona wylądowała w trzech różnych miejscach:
Obrazek

Iglaczki do formowania:
Obrazek

W towarzystwie cyprysika od EwyM, który miał co prawda być gdzie indziej, ale gdzie indziej jest na razie trawa bagienna po pas, a tu mu w towarzystwie gatunkowych kumpli będzie nieźle :wink:

Zdjęć przecudnych różowych margerytek, gigantycznej tawuły-księżniczki, serduszki, niecierpków i niespodzianki dla Marysi nie mam, no bo maziaje... ale jednego maziaja Wam wkleję, gdyż prezentuje on rozkwitający pączek himalajki :tan

Obrazek

Ma przykazane czekać z rozwinięciem się do mojego powrotu, co chyba trudne nie będzie, bo dalej leje i lać ma przez najbliższe 40 dni... :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”