Mały sucholubny zbiorek II - sokolica

Zablokowany
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mały sucholubny zbiorek II - sokolica

Post »

Gymnocalycium piękne ;:138 Nic dodać nic ująć.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Wam za miłe słowa. Poszłabym za ciosem, ale nie ma co fotografować. Zimno, słońca nie ma, kaktusy zapadły w sen.
Więc kilka zwykłych hoi :lol:

hoja obscura - u mnie od 3 listków. Nie wybarwia się, niestety.

Obrazek

hoja obovata - od dwóch listków. Rośnie krzywo, ale już się rozkrzewia. Mam nadzieję, że to pozwoli jej nabrać ładniejszego pokroju.

Obrazek

hoja pubicalyx Silver Pink - największa z tych, co mam. Oczywiście od małej sadzonki.

Obrazek

Kilka hoi przeniosłam do hydro. Tzn. do pseudo-hydro, ponieważ za doniczki robią jednorazowe, podziurkowane kubki. Może kiedyś zainwestuję we właściwe doniczki ze wskaźnikami. Choć za ponad 50 doniczek do hydro, miałabym co najmniej kilkanaście nowych roślin. W każdym razie efekt takiej uprawy jest. Nie tylko rośliny rosną tak ze 2 razy szybciej, to liście są dużo większe i ładniejsze. Przykład:
hoja calycina - dostałam niedawno dwa węzły (dolne, małe listki).

Obrazek

Bardzo lubię finki. To jedna z moich chyba pięciu różnych, najładniejsza:
hoja finlaysonii EPC-317 (choć moim zdaniem to nie jest 317 :? )

Obrazek

A to nowinka, którą dopiero co nabyłam. Ma maluśki ogonek, więc żeby nie wypadła z pojemnika, ściśnięta jest gumką. Obecnie się ukorzenia. Mam nadzieję, że pójdzie jej szybko. Na razie mój rekord to ukorzenienie H. elliptica w 4 dni ;:oj
hoja tjadasmalangensis

Obrazek
x-Cz-a

Post »

Kłujące przepięknie kwitną ale te nie kłujące także bez zarzutu,no pięknie tu ;:180
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Samodzielnie ukorzeniane maluchy dają najwięcej satysfakcji - każdy przyrost cieszy, bo wiadomo, że to nasza zasługa. Ładnie Ci rosną, są powody do dumy ;:138
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Magda, hojki mają ładne wzorzyste listki,jako dorosłe też tak mają :?: takie wzorki?
Ładne ,podobają mi się :D
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Hoje - nie moja bajka, ale podziwiać lubie.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Coś widzę mamy podobne gusta nie tylko w kaktusach (gymno) ale też w hojach. Z tych co pokazałaś mam dokładnie wszystkie. :D

Finki też moje ulubione - a właściwie to wszystkie hoje nerwowe... Takie mi najbardziej się podobają - w odróżnieniu od kobiet. ;:204

EPC 317 mam dwa klony. Oba całkiem od siebie różne! Jedna w ciapki a druga do Twojej trochę podobna tyle że o bardziej wydłużonych liściach. W jednej doniczce ale rozsadzić je muszę bo wydają się być różnymi roślinam. Lub to zmienność stanowiskowa - może być i tak. Na hojach aż tak się nie wyznaję... ;:218
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Lubię bardzo hoje, ale są zbyt miejscorządne :wink:
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

sokolica pisze:
Obrazek
Extra zdjęcie, jak i sam kaktusik ;:138 a hojki cudne, ja kiedyś też troszkę hojkowałam, ale braklo mi już miejsca. Mam jeszcze kilka, ale u mnie nie kwitną, za to wąsy które wypuszczają łapią wszystko, w grudniu upolowały mi choinkę ;:306 a teraz zabrały się za "firankowe makarony" ;:224
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

sokolica pisze:Dziękuję Wam za miłe słowa. Poszłabym za ciosem, ale nie ma co fotografować. Zimno, słońca nie ma, kaktusy zapadły w sen.
Więc kilka zwykłych hoi :lol:

hoja obscura - u mnie od 3 listków. Nie wybarwia się, niestety.

Obrazek

hoja obovata - od dwóch listków. Rośnie krzywo, ale już się rozkrzewia. Mam nadzieję, że to pozwoli jej nabrać ładniejszego pokroju.

Obrazek

hoja pubicalyx Silver Pink - największa z tych, co mam. Oczywiście od małej sadzonki.

Obrazek

Kilka hoi przeniosłam do hydro. Tzn. do pseudo-hydro, ponieważ za doniczki robią jednorazowe, podziurkowane kubki. Może kiedyś zainwestuję we właściwe doniczki ze wskaźnikami. Choć za ponad 50 doniczek do hydro, miałabym co najmniej kilkanaście nowych roślin. W każdym razie efekt takiej uprawy jest. Nie tylko rośliny rosną tak ze 2 razy szybciej, to liście są dużo większe i ładniejsze. Przykład:
hoja calycina - dostałam niedawno dwa węzły (dolne, małe listki).

Obrazek

Bardzo lubię finki. To jedna z moich chyba pięciu różnych, najładniejsza:
hoja finlaysonii EPC-317 (choć moim zdaniem to nie jest 317 :? )

Obrazek

A to nowinka, którą dopiero co nabyłam. Ma maluśki ogonek, więc żeby nie wypadła z pojemnika, ściśnięta jest gumką. Obecnie się ukorzenia. Mam nadzieję, że pójdzie jej szybko. Na razie mój rekord to ukorzenienie H. elliptica w 4 dni ;:oj
hoja tjadasmalangensis

Obrazek
Ale śliczności ;:oj , chyba muszę się zaopatrzyć w jakąś hoję ;:306
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Jak się patrzy na te wszystkie twoje Gymnocalycium to aż wszystkie chce się mieć :D
Chyba już to kiedyś pisałem, ale najwyżej się powtórzę: Bardzo ładne zdjęcia :)

Pozdrawiam ciepło!
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

A ja sobie czekam na zdjęcia nowości :D
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Czereśnia witaj i dziękuję.

Paula żebyś wiedziała :D 80% moich hoi to przeze mnie ukorzenione sadzonki. Głównie jedno- lub dwuliścienne. Zanim zaczęłam tak hurtowo je nabywać, czytałam, że trudne, kapryśne, że wymagają specjalnego traktowania... Z perspektywy blisko roku powiem: nic z tych rzeczy. Wszystko mi rośnie i nie sprawia problemów. Niektóre bardzo wolno (liść na pół roku ;:306 ), inne zadowalająco. A nie cackam się z nimi nic a nic. A właściwie robię wszystko czego niby nie należy: co chwilę przestawiam, obracam, przesadzam, leję każdej jednakowo, rosną wszystkie w tym samym podłożu... Gdzieś czytałam, że hoja potrzebuje roku, żeby się zadomowić w nowych warunkach. Kto wie, może straty dopiero przede mną :wink: U mnie rok będzie zimą.

Gosiu oczywiście, że dorosłe mają te same wzorki. Liście mogą być bardziej/mniej okrągłe, jaśniejsze/ciemniejsze, mniejsze/większe, w zależności od nasłonecznienia. Ale wzorki cały czas są.

Kasiu ja też tak mówiłam ponad rok temu ;:306

Henryku ja tym bardziej na hojach się nie znam, a te nerwowe tak do siebie podobne, że lata miną, nim zacznę je odróżniać. A fakt, są z tych naj. Zresztą ich cena też z tych naj :lol:

Paula tu się z Tobą zgodzę. Obecnie więcej z nimi kombinuję niż z kaktusami. Już stoją piętrowo, wiszą w oknie, na kwitniku... A w przeciwieństwie do kaktusów, toto rośnie i się rozpycha. Dlatego co chwilę muszę coś zmieniać, przestawiać...

Aga tych wąsatych to ja mam mało. Albo nie wiem, że to wąsacze :wink: Właściwie moje nie puszczają gołych pędów. Kolejny węzeł rusza, gdy poprzedni wytworzy dorosłą parę liści.

Marzenka jasne, warto ;:333 Bo to bardzo dekoracyjne rośliny. Tylko, że potrafią w portfelu zrobić niezły przeciąg ;:202

Artur (jak pomyliłam imię - przepraszam, ale pamięć w moim wieku... ;:224 ) dziękuję za pochwały. Biorąc pod uwagę, czym zdjęcia robię, to normalnie urosłam kilka cm :oops: Na zdjęcia gymno załapiesz się na dniach :wink:

Mateusz to jeszcze potrwa. Dziś dopiero finalizowałam zakupy :roll: Ale trochę tego będzie. Przynajmniej jak na mnie, ponieważ 10 roślin, przy moich możliwościach, to już hurtowe zakupy :lol: Ale same fajne :tan (dla mnie oczywiście).

Póki co, za oknem jesień. Czy jest w ogóle jakiś zakątek kraju, gdzie świeci słońce? Pogoda jest bardzo przygnębiająca. I zapowiedzi na kolejny tydzień fatalne :( Powiedziałabym, że wiosna spóźnia się już dwa miesiące. A za trzy z hakiem - koniec sezonu ;:306
Nic nie kwitnie, pąków masa, więcej niż rok temu. Kilka niespodzianek, kilka debiutów. I to wszystko tak zamarło. Mam nadzieję, że przeszły w stan uśpienia, a nie np. autodestrukcji. Czerwiec za pasem, a ja palę w piecu ;:202 Za tydzień wyjeżdżam na pierwszy od 4 lat urlop. Kto wie, czy nie przyjdzie mi go odwołać. A wiecie, co czytałam? Że deszcze mają się skończyć... we wrześniu :;230

Zdjęć nie będzie, bo nie mam co pokazywać ;:29
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

sokolica pisze:Artur (jak pomyliłam imię - przepraszam, ale pamięć w moim wieku... ;:224)
Pamięć bardzo dobra :wink:
Na zdjęcia gymno załapiesz się na dniach :wink:
Czekam z niecierpliwością...
Pozdrawiam!
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

sokolica pisze:Dziś dopiero finalizowałam zakupy :roll: Ale trochę tego będzie. Przynajmniej jak na mnie, ponieważ 10 roślin, przy moich możliwościach, to już hurtowe zakupy :lol: Ale same fajne :tan (dla mnie oczywiście).
;:65 Nie mogę się doczekać :tan
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”