Różane Souveniry wokół Majkowego zielonego domu i ... cz. 2

Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różane Souveniry wokół Majkowego zielonego domu i ... cz. 2

Post »

Witam wszystkich gości w tak pięknym dniu :wit
Chciałabym Was przywitać choćby mizernym małym kwiatuszkiem różanym ale niestety ciągle w pąkach, to przez to zimno. ;:303 Ale słoneczko zaczyna przygrzewać to może jutro już się otworzy, chyba Sarah Van Fleet albo Therese Bugnet.

Tosia Chanel pachnie choć nie zgodzę się z Robaczkiem, piękniej pachnie Soir de Paris ;:167

Kasiek należałoby ściąć jej ten pączek ale wiem że brak do tego serca, choć niektórym całkiem mizernym obrywam nawet nie zastanawiając się co robię, to już chyba taki odruch. Widzę że powiększasz kolekcję Souvenirków ;:306

Ewuś uszczyknij mu ten pączek, niech tworzy korzenie i liście a nie pączki. W zeszłym sezonie tak miałam z Baronne Prevost, na siłę wytwarzała pąki a ja jej bezczelnie obrywałam. Jesienią wsadziłam ją do doniczki, zadołowałam a teraz widzę że zabrała się i do rośnięcia i do pączkowania. :uszy

Gosia ta druga to Souvenir de Robert Schuman, ona nawet załapała się na tamtym zdjęciu bo siedzą doniczkami obok siebie.
Tak wygląda w swojej 'okazałości'
Obrazek
Nie jest zbyt wielka ale rośnie i to nawet zgrabnie.

Dorotko rozpączkowały się i rozrosły różyce i nawet nie przypuszczałam że są do tego zdolne, zobacz jak mi wyłażą na Nutkaja

Obrazek to jest chyba dzikuska, z drugiej strony jeszcze wyżej wylazła Iceberg, trudno zrobić jej zdjęcie bo zlewa się ta zieloność ;:306

Heniu u nas już troszkę cieplej a na słoneczku nawet można się pogrzać ale znowu wieje dość mocno i odczucie zimna jest większe. Teraz pewnie przyjdą upały ;:3

Grażynko mój jest cały taki wysoki, ma chyba 3 czy 4 takie długie pędy które po kwitnieniu muszę ciachnąć. Postraszyłaś go dobrze, powinien się opamiętać ;:306
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To teraz trochę zieloności majowych, już przecież za progiem stoi kolorowy czerwiec.

Joachim du Bellay chyba jak rozkwitnie to straci już kolorowe towarzystwo
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek w tle azalie, hortensje i pnie bzów

Obrazek a to z drugiej strony świerka , tło takie samo

Obrazek za rok to już powinno być widać pędy Aurelii Lifa, teraz załapał się tylko jej kołek na tle Nutkaja:lol:

zaszyszkowały mi się iglaki
Obrazek jodła koreańska

Obrazek kosodrzewina

znalazłam białego orlika, z tej samej torebki co ten pomponikowy
Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majka - cieszę się że ta róża żyje i ma się dobrze.
Chciałam sprawdzić jak się mają róże z zamówień od Guillota - na razie słyszałam tylko o jednej róży która padła.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majeczko piszesz, że u Ciebie sucho... ja bym Ci z chęcią ten deszcz oddała. Wczoraj na szosie w dwóch miejscach było ok. 40 cm wody a dziś widziałam pływające kaczki na drodze :;230 Przez ten deszcz nic nie mogłam zrobić.
Zdaje się, że trochę za blisko posadziłaś tawułę van Houtte'a i Poppius. To ogromna róża, chyba największa, jaką widziałam (no, może większa jest jeszcze Rosa moyesi). Cieszę się, że będzie Ci kwitła ;:138 Mi ta róża zawróciła zupełnie w głowie ;:167 Ten dół pączka to przyszły owoc ;:108
Belle Isis ;:167 , będę u Ciebie podziwiać. Cristata ma fantastyczne pączusie. Bardzo ciekawa jestem róży David Thompson, interesują mnie kanadyjki, to coś do mojego klimatu :;230
Louise Odier za chwilę wybuchnie z tego pąka ;:138 Ciekawi mnie Marie Bugnet, jeszcze nie znam tej róży.
Mary Rose to chyba bardzo dobry, bujny krzew. W Powsinie też się bardzo ładnie rozrosły, mają około 150 cm wzrostu. Piękna Nuits de Young, moja nie ma jeszcze tak zaawansowanych pąków.
Wszystkie są piękne, a Edul ;:167
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deirde pisze:Majka - cieszę się że ta róża żyje i ma się dobrze.
Chciałam sprawdzić jak się mają róże z zamówień od Guillota - na razie słyszałam tylko o jednej róży która padła.
Gosiu z wiosennych zakupów chyba tylko 2 nie ruszą wcale - wyglądają całkiem jak martwe ale siedzą w doniczkach, z jesiennych zakupów tylko jedna wygląda jak martwa i siedzi w doniczce, reszta ruszyła, jedne bardzo ładnie a inne z jednym pędem ale jakoś żyją. Uważam że ten sezon zaczął się bardzo dobrze, nie tak kiepsko jak poprzedni.

Asiu Poppius został dosadzony do tawuły która musi mu ustąpić miejsca, jest to skrzyżowanie dróżek. Tawułę muszę przesadzić bardziej z boku, odwrotnie byłoby niepraktycznie i nieładnie. Pewnie zrobię to jesienią, rok temu brakło mi czasu.
Z Davida Thompson jestem bardzo zadowolona, kwitła w zeszłym roku od czerwca do października, co prawda pojedynczymi kwiatami bo to był mały krzaczek. Teraz jest już spora i ma dużo pączków, powinna ładnie kwitnąć

Obrazek

Zimowała z odsłoniętymi od północy plecami bo za nią prawie nic nie rośnie i nic jej suchego nie ucinałam. Ta kupa piasku to wykopany dół żeby wydobyć resztki korzeniowe róży Dr W. Van Fleet. Myślą tam jakąś posadzić ale nie może być za szeroka w pasie żeby nie przeszkadzała sąsiadkom. :roll:

Udał mi się zdobyć wszystkie dostępne Bugnetki czyli mam Therese, Marie i Louise, te dwie ostatnie jak do tej pory są bardzo podobne, zobaczymy jak będzie podczas kwitnienia.

Obrazek
Obrazek

Mary Rose to jest róża nie do zdarcia, obok rośnie Eglantyne, z tego samego źródła i tak samo stara a wygląda jak jakiś lichy badyl, chyba ją wyautuję jesienią. ;:173
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja się właśnie nad Elgantyną zastanawiam.
Może akurat trafiła Ci się jakaś słabsza sadzonka.
Mam nadzieję, że to dobra róża i warta posiadania, bo bardzo mi się podoba.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Majka Louise podoba mi się bardzo już w fazie pączka, bardzo lubię Twój ogród masz róże, których nie ma nikt na forum.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mnie brakuje jeszcze Marie Bugnet :D Ale Teresę tak lubię, że sprowadzę jej wszystkie siostry :D
Mary Rose to teminatorka, pojawiło się na niej mnóstwo pąków. Nic nie cięłam po zimie poza zeschłymi pąkami, więc może przekroczyć znów 150 cm. Zobaczymy :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko w pierwszym roku to właśnie Eglantyne mnie zachwyciła ale poprzedni rok był dla niej tragiczny choć kwitła do przymrozków. Tej wiosny wycięłam prawie wszystkie pędy, został jeden długi badyl i jeden kikut, z ziemi nic nie wyłazi nowego , tak sobie stoi i wegetuje. Za to Maryśka jest szersza niż wyższa. ;:173
Beata na Louis Odier czekam już cały rok , musi mnie zachwycić. ;:306
Mam inne róże bo lubię być oryginalna :wink:
Ewuś innych siostrzyczek Tereski nie ma dostępnych, już sprawdzałam wszędzie. :(
Maryśkę będziemy wszyscy podziwiać, to wytrwała różyca ;:215
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A co się działo z Elgantynką ?
Pytam tak dociekliwie, bo mnie się podoba i dobrze wiedzieć czego można się spodziewać.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:196 Moje Mery Rose też ma dużo pąków!! Za to Jubile C. słaba. Nie jest źle!!! Twoje Koszuty obsypane pąkami, ale Dr.Fleet nie ruszył, ale żywy!! ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Majeczko trzeci raz podchodzę, żeby się wpisać :;230 :;230 no..... co się dzieje,
netem buja..... :lol: Czytam, że jesteś prawie zadowolona z kondycji nowych różyczek.
Bardzo dobrze, lista marzeń się nieco zmniejszyła. ;:196
Pączusie ;:333 i jakie zdrowiutkie ;:108
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

3,5 godziny podlewania, zmarzłam choćby była późna jesień a zmęczona jestem jakbym przekopała wielki zagon z obornikiem, do kitu taka pogoda ;:222
Mam tylko jedno zdjęcie ale za to jakie ;:167
Obrazek
do rozkwitu zabrakło jej słoneczka i ciepełka ale może jutro :uszy
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Majutek, doczekałaś się cudownego kwiatu Sarah van Fleet - piękny jest w tym swoim doskonałym różu :)
U mnie do kwitnienia daleko, a pierwsza będzie niezawodna Mary Rose...
Pozdrawiam deszczowo... pogoda okropna :(
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Jutro na pewno rozkwitnie ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”