Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3

Post »

Ponieważ z dyskusji o pogodzie zaczął się robić coraz bardziej gorący temat,
wyrzuciłam wszystkie posty na temat przymrozków.

Bardzo proszę o poruszanie tego tematu tylko i wyłącznie w kontekście pomidorów gruntowych.
Opinie na temat aury można wyrażać tutaj :arrow: Jaką macie dziś pogodę? cz.2.-
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

apw81 (asia z Lubelskiego, jej pierwotny post jest teraz w śmietniku): U mnie dziś leje od samego rana do teraz cały czas bez minuty przerwy, podobno miało dziś spaść 48 mm deszczu czyli tyle co w ciągu całego miesiąca (w maju) powinno spaść, kto wie może tej wody jest i więcej niż w prognozach.....pomidorów nie wykopywałam (zresztą prognozy dla wschodu kraju odnośnie temp minimalnych nie były przerażające) i nie mam zamiaruu wykopywać, mam posadzone 64 sztuki w gruncie....czego mogę się spodziewać po dzisiejszym dniu??? że padną od razu na zarazę, zgniją czy co jeszcze...? Jeśli masz podwyższone grządki, jesteś, żeby tak powiedzieć, na suchym, a inaczej możesz mieć niezły zamęt, co ostatecznie sama zobaczysz.
pozdrawiam, Gunnar
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

To jedyna dobra dla mnie wiadomość w tych dniach, że przy tych temperaturach jest przynajmniej u nas sucho - ostatnio deszcz padał przez parę minut w środę.
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje żyją. Zimną noc przetrwały dobrze.Osłoniłam dodatkowo jeszcze parę krzaków. Wszystkich gruntowych nie osłoniłam-brakowało "przyciskaczy".Wiatr taki,że nie chciałam ryzykować szarpania luźnej włókniny.Osłoniłam gdzie się dało i się modlę teraz :wink:
Chociaż szronu to u nas nad samym morzem dawno nie było.Jutro podobno leje cały dzień.
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

U mnie siąpił deszcz w nocy, było pochmurno i obyło się bez przymrozków. Nawet nie okrywałem niczym.
Ale znowu ten deszcz.. leje od wczesnego popołudnia bez przerwy :? Na pomidorach bez tego widać trudy ostatnich dni i nocy.. Ehh w tym roku znów będzie ciężki start :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

BozenaX pisze:U mnie niestety też było siwo. O 3,30 na termometrze było +3, a o 6,00 wszystko było zmrożone. Wniosek z tego że trwało to krótko. Moje pomidory do gruntu jeszcze w doniczkach pod folią, ale współczuję tym co już wysadzili. W moim regionie na pewno będą straty.
Bo my prawie z 1 wsi... a już na pewno z tej samej okolicy. Czy zmarzło Ci coś?? Nie mam pojęcia jakim cudem, ale u mnie nic :shock: Mimo, że np truskawki były oszronione dość długo, z 2h na pewno. Kałuża przy domu fest zamarznięta.... Nawet pomidory w gruncie nie zmarzły...
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Chyba w nocy, nie było tak źle....
U mnie, drugi dziień leje.

"Rano przy gruncie były 3 stopnie mrozu"
To info z wczoraj, ale może niech sobie wisi dla potomnych, sadzących w gruncie, metodą "na udo". Dziś, mamy 25 maja.

http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... pnie-mrozu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

U mnie :roll: było spokojnie+8.Pomidorków na razie nie przykrywałem,ale wg.prognoz najgorsza noc będziez niedzieli na poniedziałek.Prognoza znów wskazuje tylko na +1,a przy gruncie ?????
pongo
50p
50p
Od: 2 kwie 2013, o 19:10

Post »

Ja też swoich na razie niczym nie przykrywam, jakos ciągną na dzialeczce :| i papryka to samo.
Pomidorki niektóre już zaczynają kwitnąc i na papryce zawiązują się owoce :D Wczoraj pojechalam na dzialkę zobaczyc, i mają się dobrze, podlalam troszkę gnojówką, z pokrzyw i czekamy na cieplejsze dni...
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

Już tej nocy ma się zrobić błękit, a więc prognozują też ochłodzenie. W nocy tylko 4-5 st. co przy gruncie może oznaczać ok. 0 :/
Jadę zaraz na działkę to pookrywam wszystko włókniną.
Awatar użytkownika
annika
50p
50p
Od: 28 sty 2013, o 21:28

Post »

Moje (mogę je jeszcze nazywać gruntowymi, skoro zabudowałam je parawanem z folii? :roll: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=28 ) dodatkowo okryłam włókniną, ale dzisiejsza noc nie była zimna. Kolejny przymrozek u mnie zapowiadają na 27. Już się boję, bo po ostatnim przymrozku zmarzły mi nawet pomidory pod folią, te który rosły przy ścieżce i w donicach, schowanych na noc do folii.

A i deszczu u mnie ani krzty. Od paru dni się tyko chmurzy. Kiepsko będzie w tym roku, oj kiepsko...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18

Post »

aguskac Zgadza się - prawie jedna wieś. Moje straty to tylko 2 bazylie i kilkanaście begonii stalekwitnących. Pomidory jeszcze nie wysadzone, stoją w doniczkach pod folią. Planuję wysadzić je w piątek 31 maja.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

legina pisze:U mnie :roll: było spokojnie+8.Pomidorków na razie nie przykrywałem,ale wg.prognoz najgorsza noc będziez niedzieli na poniedziałek.Prognoza znów wskazuje tylko na +1,a przy gruncie ?????
przy gruncie z niedzieli na poniedziałek -2 stopnie... Dzisiaj ma być przy gruncie 0,9 na plusie... Powodzenia wszystkim życzę - oby nie było dużych strat.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

U mnie też ma sie utrzymać powyżej 5st C więc póki co nic nie przykrywam.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

BozenaX pisze:aguskac Moje straty to tylko 2 bazylie i kilkanaście begonii stalekwitnących. Pomidory jeszcze nie wysadzone, stoją w doniczkach pod folią. Planuję wysadzić je w piątek 31 maja.
Czyli jednak coś Ci zmarzło, przykro mi. Trzymaj teraz kciuki, by jutro w nocy nie przymroziło, bo ma się rozpogodzić, a zapowiadają zimna noc.
Moje były już zbyt wielkie, by je przetrzymać tak długo. W przyszłym roku sieję później, tak sobie obiecuję 8-)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”