Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy

Post »

:wit
Witaj Pacynko, ja na Twoim miejscu nie przejmowała bym się tak bardzo, że tulipanowa odmiana jest bardziej współczesna.

Kiedyś oglądałam reportaż z ogrodu w Giverny, którego twórcą był Claude Monet. Moją uwagę zwróciła bardzo ciekawa rozmowa z głównym ogrodnikiem, zajmującym się obecnie nasadzeniami. I on powiedział coś, co utkwiło mi w pamięci, a mianowicie, że obecne nasadzenia nie są identyczne z tymi z czasów Moneta. Teraz rosną w nim te same kwiaty, ale nowe, współczesne odmiany, które są piękniejsze i trwalsze !

I co Ty na to ? Myślę, że warto przemyśleć jego słowa i puścić czasem, podczas zakupów, wodze fantazji :heja
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

350 kur?? To będziesz musiała im zagrodę z betonu zrobić, bo jak się wyrwą na ogród, to Ci na metr w głąb wypielą :D
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, widzę, że się liberalizują zielononóżkowe zalecenia ;:224
Kiedy zaczynałam się nimi interesować, to źródła podawały, że są to typowe kury do hodowli drobnostadkowej, do 50 sztuk. Powyżej - chorują, źle się niosą, występuje u nich kanibalizm.
350 to już hurt!
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie! :]

Mandragora, ale czemu miałaby Cię dopaść deprecha ogrodowa? Zupełnie nie widzę powodu! A kosmosy wysiej raz jeszcze teraz. Ty pokazywałaś w ogóle tę rabatkę sielską, bo nie kojarzę?

shida, niezły ciąg myślowy :wink: Ale my o tej zagrodzie tak sobie na kiedyś... Pewnie nieprędko zrealizujemy ;:173

wanda7, ależ dziękuję!:) Trawnik już lata swoje ma, to jeszcze z 50 lat, trochę koszenia i będzie angielski ;) Żartuję, oczywiście jest na nim cała bioróżnorodność ku mojej uciesze. Ale jest to już mocna darń, zasilana dodatkowo dzięki kurkom ;:224
Kurki szczęśliwe, w końcu mają dużo przestrzeni i koguta rzecz jasna :wink:

Mufko ;:168 , no tak, masz rację. Pewnie nie ma co szaleć, chociaż ... właściwie czemu nie? ;:224 Z tych współczesnych tulipanków cudaczków rezygnować nie mam zamiaru oczywiście, ale jednak przeniosę je w inne miejsce ;:170

survi, MaGi, pewnie do 350 nie będziemy mieli, ale te 50 sztuk ... to brzmi rozsądnie ;:224 Trawnika na szczęście nie niszczą, jedynie rabatki lubią penetrować :wink:

To może pokaże nasz warzywnik, dla odmiany. Muszę wspomnieć, że ma jakieś 300m2 i spędziliśmy w nim dopiero 3 dni. Oczywiście nie jest skończony, jeszcze 1/4 terenu została do przygotowania i zagospodarowania. Ale i tak, jak na ilość czasu spędzoną przy jego pielęgnacji, jesteśmy ukontentowani z efektów :wink:
Obrazek Obrazek

warzywnik zyskał nawet swoich fanów
Obrazek Obrazek

zakwitła 1 borówka i przesadzony rabarbar
Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Moje zielononóżki przez całą jesień aż do mrozów wyżerały z animuszem wszystkie larwy, które miały zamiar zimować pod różami, leszczynami i gdzie tam jeszcze tylko. Mam więc wielkie oczekiwania w tym roku, zwłaszcza względem tych leszczyn :)
A te stonki też by chętnie kurki zjadły :)
Awatar użytkownika
shida
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 20:16

Post »

ale gigantyczny warzywnik... większy od całego mojego ogrodu ;:306 trzymam kciuki za udane plony ;:108
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Warzywnik imponujący ;:oj Tak duży pamiętam tylko z czasów dzieciństwa. Mój niestety nigdy już nie był tak okazały. Zamiary zielononóżkowej hodowli godne pozazdroszczenia. Pomysł świetny - będziemy kibicować !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Wow, kto przeje plony z takiego gigantycznego warzywnika? Masz kontrakt z jakąś przetwórnią podpisany? :) No i ja się pytam, gdzie są tradycyjne wiejskie chwasty na tym warzywniku, bo widzę, ze kultową stonkę spuszczoną przez Amerykanów już masz ;:224
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Imperialistyczna stonka ;:oj Jak dawno jej nie widziałam. A warzywnik to Ty masz jak ma wielodzietną i wielopokoleniową rodzinę, robiąca wiele przetworów na zimę ;:224
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Aaależ duży Twój warzywnik, moja cała działka niewiele większa , musisz mieć jeszcze dużo czasu aby sie nim zająć. Własne warzywa to coś o co warto dbać . ;:333
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

To zdjęcie koguta kroczącego na czele kurzego wojska (str. 30) wprawiło mnie w dobry humor :)
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

:wit Bardzo dużo miejsca masz na warzywa? Co nasz zamiar tam posiać? Kwitnący rabarbar pierwszy raz widzę, chociaż już go miałam u siebie ale jakims dziwnym trafem mi wyginął. W tym roku mama posiałą i ciekawa jestem czy już go widać.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Witajcie! :wink:

MaGorzatka, mam nadzieję zatem, że kurki dzielnie wybierają wszystkie larwy, także z podaryczowiska pod leszczynami, gdzie wiosną wesoło sobie grzebały :] A czemu Ty wiążesz właśnie z leszczynami wielkie nadzieje na wyjedzenie larw?

shida, domyślam się właśnie, że niektórzy mają mniejsze ogródki niż ja warzywnik. Ale to uroki wsi właśnie :wink:

Mufko, cieszę się, że warzywnik mógł przywołać wspomnienia. A z kurkami to jeszcze chwilę poczekamy raczej ;:173

survivor, mamy piwnicę :wink: A chwasty widać choćby na fotce ze stonką ;:224

sweety, ja też dawno nie widziałam stonki, ale teraz mogę w ramach rekompensaty oglądać resztki listków warzyw. Określenie 'imperialistyczna stonka' ... przypomniało mi o bardzo ciekawej książce, którą kiedyś czytałam, pt. 'Imperializm ekologiczny'. Książka w fajny sposób opisuje m.in. wpływ organizmów chorobotwórczych na demograficzne zawłaszczenie Nowego Świata przez europejskich imperialistów. Wg autora Europejczycy odnosili zwycięstwa w dużej mierze nie dzięki technicznej przewadze, ale dzięki zarazkom, które celowo przywozili na nowe tereny, choćby w kocach. Myślę, że książka warta jest przeczytania ;:108

anastazja B, właśnie zabawne jest to, że nie mamy za wiele czasu by zająć się warzywnikiem. Będą to więc uprawy ekstensywne! :wink: Co silniejsze rośliny przetrwają i starczy każdemu :]

Iza, miło mi, że kurki wprawiły Cię w dobry nastrój. Rzeczywiście kogutki dumnie kroczą z kurkami niczym wojsko :wink:

Sylwia85
, większość warzywnika jest już obsiana/obsadzona, ale jeszcze nie całość. Rosną m.in. niezawodne buraczki, pietruszka, marchewka, koperek, cebula czerwona i biała, szalotka (od szarotki), szpinak, pory, selery, sałaty (masłowa, lodowa, czerwona, pekińska, łodygowa), fasola szparagowa, kukurydza, kapusta (wczesna, średnia, późna, czerwona), kalafior, brokuł, papryka, pomidory, ziemniaki ... ;:173
Sporo miejsca potrzebują ogórki, cukinia, dynia, bakłażany...
Rabarbar mamy taki stary, przetrwał już m.in. koszenie, więc w końcu go przenieśliśmy ;)

A w ogródku aktualnie kwitną nadal tulipany papuzie 'Green Wave' i 'Texas Flame'
Obrazek Obrazek

czosnek i żurawka
Obrazek Obrazek

Kupione jesienią wybidzone irysy germanica będą kwitły w ilości przewyższającej nawet ilość zakupionych kłączy :]
Obrazek Obrazek

Szykuje się do kwitnienia łubin i naparstnica oblepiona mszycami i mrówkami
Obrazek Obrazek

Chorują mi floksy białe, które dostałam jesienią od znajomych (ktoś wie co to? to jest fotka sprzed tyg, obecnie liście od środka kępki żółkną)) oraz porzeczka zaatakowana przez mszycę porzeczkową...:/
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Już robactwo oblega nasze wypieszczone roślinki. Myślałam, że ta długa zima jakoś przetrzebi szeregi wroga, ale chyba jest wręcz przeciwnie. Szkodniki to jeszcze pół biedy, najgorsze są wszelkiego rodzaju wirusy, strasznie się ich boję, bo są nie do zwalczenia :(

Aha, przecudne te strzępiasate tulipany biało-różowe :D
Awatar użytkownika
shida
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 20:16

Post »

Przy takich gabarytach warzywnika to będą duże plony ;:108 Smakowita sprawa taki własny warzywniczek - zdradzisz co w nim rośnie ? Takie grządeczki to tylko kuszą by z nich potem zbierać wszelkie pyszności ;:173

Tulipany papuzie 'Green Wave' po prostu bajkowe z tymi rozwianymi płatkami ;:167 a do tego tak długo cieszą kwiatami !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”