Witajcie!
MaGorzatka, mam nadzieję zatem, że kurki dzielnie wybierają wszystkie larwy, także z podaryczowiska pod leszczynami, gdzie wiosną wesoło sobie grzebały :] A czemu Ty wiążesz właśnie z leszczynami wielkie nadzieje na wyjedzenie larw?
shida, domyślam się właśnie, że niektórzy mają mniejsze ogródki niż ja warzywnik. Ale to uroki wsi właśnie
Mufko, cieszę się, że warzywnik mógł przywołać wspomnienia. A z kurkami to jeszcze chwilę poczekamy raczej
survivor, mamy piwnicę

A chwasty widać choćby na fotce ze stonką
sweety, ja też dawno nie widziałam stonki, ale teraz mogę w ramach rekompensaty oglądać resztki listków warzyw. Określenie 'imperialistyczna stonka' ... przypomniało mi o bardzo ciekawej książce, którą kiedyś czytałam, pt. 'Imperializm ekologiczny'. Książka w fajny sposób opisuje m.in. wpływ organizmów chorobotwórczych na demograficzne zawłaszczenie Nowego Świata przez europejskich imperialistów. Wg autora Europejczycy odnosili zwycięstwa w dużej mierze nie dzięki technicznej przewadze, ale dzięki zarazkom, które celowo przywozili na nowe tereny, choćby w kocach. Myślę, że książka warta jest przeczytania
anastazja B, właśnie zabawne jest to, że nie mamy za wiele czasu by zająć się warzywnikiem. Będą to więc uprawy ekstensywne!

Co silniejsze rośliny przetrwają i starczy każdemu :]
Iza, miło mi, że kurki wprawiły Cię w dobry nastrój. Rzeczywiście kogutki dumnie kroczą z kurkami niczym wojsko
Sylwia85, większość warzywnika jest już obsiana/obsadzona, ale jeszcze nie całość. Rosną m.in. niezawodne buraczki, pietruszka, marchewka, koperek, cebula czerwona i biała, szalotka (od szarotki), szpinak, pory, selery, sałaty (masłowa, lodowa, czerwona, pekińska, łodygowa), fasola szparagowa, kukurydza, kapusta (wczesna, średnia, późna, czerwona), kalafior, brokuł, papryka, pomidory, ziemniaki ...
Sporo miejsca potrzebują ogórki, cukinia, dynia, bakłażany...
Rabarbar mamy taki stary, przetrwał już m.in. koszenie, więc w końcu go przenieśliśmy ;)
A w ogródku aktualnie kwitną nadal tulipany papuzie 'Green Wave' i 'Texas Flame'
czosnek i żurawka
Kupione jesienią
wybidzone irysy germanica będą kwitły w ilości przewyższającej nawet ilość zakupionych kłączy :]
Szykuje się do kwitnienia łubin i naparstnica oblepiona mszycami i mrówkami
Chorują mi floksy białe, które dostałam jesienią od znajomych (ktoś wie co to? to jest fotka sprzed tyg, obecnie liście od środka kępki żółkną)) oraz porzeczka zaatakowana przez mszycę porzeczkową...:/