Pod Jesionem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem

Post »

Pomidorków! ;:306 Pisałam o pomidorkach! Rozmawiałyśmy, że wiatr im zaszkodził, też. ;:224
Na lata się nie łapiesz! Arów tyle życzę ;:215 , ale nie do samodzielnej pracy, choć sama mam tylko 20 wiem co to znaczy! ;:223
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

renzal pisze:Witajcie!
Karolina! Czy Ty jesteś u mnie pierwszy raz? :shock: To my się tylko na obczyźnie spotykamy? ;:185
Że niby ja Renatko ;:oj ? Bynajmniej:).

Z pomidorkami zaszalałaś. Tyle odmian a ani jedna nam się nie powtarza:). Będziemy się wymieniać opiniami.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolina! :wit Ja wiem, że u mnie już dawno bywasz :;230 tylko Twój ostatni wpis tak zabrzmiał... :shock: ;:306
Pomidorki mają się dobrze. Już dziś mogę powiedzieć, że jeśli Baron jest z oryginalnych nasion (to niestety F1) to smaczne i duże ma owoce. Ładnie się wybarwiają (nie lubię zielonych końcówek), nie mają tendencji do pękania i jest dość wczesny i wydajny z krzaka. Jedyny problem, że nasiona są dość drogie (kilkanaście zł za ok 20 nasionek), a z gotowymi sadzonkami z ryneczku nie ma pewności.
Musze koniecznie doczytać, co Ty dobrego będziesz jadła! ;:196
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Renatko Czy widzisz koniec tunelu ja staniesz przy wejściu . :?: . tyle krzaczków pomidorów ;:oj
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

renzal pisze:Karolina! :wit Ja wiem, że u mnie już dawno bywasz :;230 tylko Twój ostatni wpis tak zabrzmiał... :shock: ;:306
Pomidorki mają się dobrze. Już dziś mogę powiedzieć, że jeśli Baron jest z oryginalnych nasion (to niestety F1) to smaczne i duże ma owoce. Ładnie się wybarwiają (nie lubię zielonych końcówek), nie mają tendencji do pękania i jest dość wczesny i wydajny z krzaka. Jedyny problem, że nasiona są dość drogie (kilkanaście zł za ok 20 nasionek), a z gotowymi sadzonkami z ryneczku nie ma pewności.
Musze koniecznie doczytać, co Ty dobrego będziesz jadła! ;:196
;:223 ;:223 ;:223 ;:180 ;:180 Wiem, wiem już o co chodzi ;:173 .
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz jak wesoło! :;230

Mam tyle zrobionych zdjęć i tyle do zrobienia, ale nie mam czasu zgrać ich na komp. ;:223
Wracam na ogród, ale jeszcze zobaczę jakie Marysia (Maska) ciasto będzie piekła. :heja Łakomstwo.... ;:223
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze raz przepraszam.

Gotowym sadzonkom też nie ufam. Czasem się skusiłam na 1, 2 krzaczki to potem miałam. Padały jako pierwsze. Nie wiem czym to jest spowodowane.
Nie ma jak z pesteczki. I jaka satysfakcja!
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie pokarało w tym roku i musiałam kupić sporo. Najpierw swoje rozdałam, a teraz dokupiłam ;:223 ;:306
Przekonałam się jednak, że odmiany F1 to loteria z własnych nasion. ;:145
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasion przyznam się jeszcze nie zbierałam nigdy. Aha, raz, w lutym wygrzebałam z pomidorka z biedronki i wysiałam w marcu.
Zobaczymy co wyrośnie. Mają się dobrze (odpukać :) ).
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie specem od tego jest Tatuś, ale On się tym po prostu bawi (mieszka w bloku i do mnie tylko przyjeżdża). ;:173
Ja zamawiam nasionka w PNOS Ozarów, ale w tym roku kupiłam też inne (tyle, że już nie siałam, bo miałam dość). ;:223
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wróciła dziś z ogrodu ciut przed 22.00
Posadziłam roślinki od Marysi. ;:196 ;:196 ;:196 Teraz mam już prawdziwą kolekcję ciemierników :heja
Podlałam ogórki. Tak podlałam mimo tego, ze burze krążą nad nami od dwóch dni u mnie jest praktycznie sucho ;:223 , a ogórki są pod maleńkim tunelikiem z perforowanej folii.
Posiałam do gruntu namoczoną fasolkę tyczną zwykłą :?: Blauhilde (Odmiana średniowczesna, o długich, mięsistych, ciemnofioletowych strąkach. Po ugotowaniu strąków, barwa ich zmienia się na ciemnozieloną. Polecana do bezpośredniego spożycia i konserwowania) - H zrobił mi miejsce po dawnym chrzanie (i chwastach).
Posiałam do pojemniczków jeszcze dwie fasole tyczne i groszek cukrowy (do pojemników, bo nie mam jeszcze miejsca docelowego). To wszystko dla mnie nowość, bo zawsze miałam tylko fasolkę karłową, a tycznej i groszku nigdy.
Jedyny zasadniczy problem - to ilość, jakoś nie mogę się ograniczyć do kilku ziarek. ;:223
Zrobiłam miejsce przed foliaczkiem i posiałam dwa rodzaje słoneczników ozdobnych (Evening Sun i jakiś niemiecki Barwy Jesieni). Planowana wysokość ok 180 cm. ;:oj
Opieliłam maleńką rabatkę i posadziłam na niej obok pięknych dwukolorowych petunii - cynie i szałwię czerwoną.
Resztę cynii posadziłam na poletku nr 3 (zaczynam już je numerować ;:223 ).
Jak była burza, to pracowałam w tunelu, jak przechodziło na zewnątrz i jakoś tak przyjemnie było. :heja
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Renatko ,nie moge sie doczekać kiedy te poletka zobacze ;:306 .Zrób mi mape to może się w tych sektorach nie zgubie ;:306
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śmiej się, śmiej! A ja już nie wiem za co się łapać tyle tego.(H zasugerował, że za poduszkę, bo jutro do pracy od rana).
Tu skrawek, tam kawałek i skalniaczek i tunelik....... ;:185 ;:202 A chwaściory rosną :twisted: ;:124
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Bidulko moja ;:168 no juz ja dobrze wim o czym piszesz ;:224 I jedno to świeta prawda...nic tak ni rośnie jak chwaściory :evil:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

renzal pisze: H zrobił mi miejsce po dawnym chrzanie (i chwastach).
Jakim cudem pozbyłaś się chrzanu? Ja walczę drugi sezon i na razie jest 2:0 dla chrzanu.... znajomi sugerują sprzedawanie, bo w handlu nie jest tani :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”