Wszystkim WAM Bardzo Gorąco dziękuję za życzenia
A teraz muszę o E-pkach napisać.Moja eko-Agatka podesłała mi a ja Wam....
"Z najnowszych badań na temat e-papierosów przeprowadzonych przez prof. Andrzeja Sobczaka, kierownika Zakładu Szkodliwości Chemicznych i Toksykologii Genetycznej w Instytucie Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego w Sosnowcu, wynika, że e-papierosy nie stwarzają zagrożenia biernego palenia. Badania zleciła firma Chic ? europejski lider branży e-papierosowej.
Ilość toksycznych związków w papierosach elektronicznych jest mniejsza, niż w dymie tradycyjnego papierosa. A ilość nikotyny dostającej się do płuc użytkownika papierosów elektronicznych jest około pięciokrotnie niższa, niż w przypadku zwykłego papierosa.
Analizy przeprowadzane były za pośrednictwem automatycznego stymulatora palenia. Pozwalało to na odtworzenie autentycznego procesu palenia. W laboratoryjnych warunkach studenci pod okiem prof. Sobczaka porównywali skład dymu zwykłego papierosa oraz par z jego elektronicznego odpowiednika.
? Niemniej elektroniczne papierosy, to produkt tysiąckrotnie mniej szkodliwy, niż zwykłe papierosy. Są na to twarde dowody. W zwykłych papierosach jest blisko 6 tys. różnych związków toksycznych, w e-papierosach w najgorszym wydaniu znaleziono kilkanaście szkodliwych związków ? mówił prof. Sobczak. Zaznaczał jednocześnie, że jeśli mówimy o szkodliwości e-papierosów, to porównujmy to, do papierosów konwencjonalnych.
Jakie są dowody na mniejszą szkodliwość e-papierosów dla zdrowia palacza?
?
W chwili obecnej nie stwierdzono, by areozol generowany i emitowany przez papierosy elektroniczne, czyli to, co się dostaje do płuc użytkownika miało związki rakotwórcze. Jednocześnie ilość nikotyny, która dostaje się do płuc palacza jest mniejsza, niż ilość nikotyny z papierosa konwencjonalnego, przy takiej samej objętości zaciągnięcia się ? mówił prof. Sobczak.
Zaznaczał, że w trakcie badań opierał się na kilkunastu najczęściej popularnych na rynku polskim produktach e-papierosów.
Ekspert wyjaśniał, co jest w płynach zawierających nikotynę w e-papierosach.
? Oczywiście nikotyna, której jest najwięcej. Bazę chemiczną stanowi glikol propylenowy, gliceryna, woda ? czasami z dodatku alkoholu oraz substancje smakowo ? zapachowe ? objaśniał. ? Glikol propylenowy i gliceryna to związki spotykane w kosmetykach, lekach ? informował"