Siedlisko z sosnami cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Siedlisko z sosnami cz.4

Post »

Witaj Marzenko, :wit
Masz całkiem niezłą kolekcję tulipanków ;:oj Pięknie wszystko rośnie ;:173 U mnie wszystko na wyścigi, nie nadążam z niczym. A po deszczu jeszcze chwasty do tego. Dom też mi się trochę zapuścił, ale trudno, nie przejmuje się tym, będzie trochę czasu to i dom się ogarnie. Pozdrawiam serdecznie i głowa do góry :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Uwielbiam barwinki, ale do konesera wiele mi brakuje... Najlepszy dowód ? we własnym ogródku mam tylko dwa barwinki, obie to podstawowe (botaniczne) odmiany ? jeden mniejszy (Vinca minor) i jeden większy (Vinca major)...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzenko Tamta roślina to na 100% tawlina jarzębolistna, mam ją tyle, że odmianę SEM o barwnych przyrostach
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam w poniedziałek.
Trochę obolała jestem, bo wczoraj znów dałam czadu i posadziłam co dałam radę. Łącznie z tym, że znów darłam darń, pod darnią gruz, więc wybierałam gruz, niwelowałam nierówność terenu, żeby na samym końcu posadzić mahonię ;:167 .
Zdjęć juz nie robiłam, bo łapy drżące i ostrości bym nie złapała.

Ewuś, z moim węchem coś się porobiło niedobrego przez te chore zatoki. Poza tym ten zakup był tak szybko robiony, że nie miałam czasu na wąchanie. Trochę wygląd mi nie pasował. Stało się. Lawendę i tak kupię jak spotkam.
Dzięki za identyfikację rogownicy. I teraz pytanie: siałam ja to? Nie pamiętam ;:223

Stasieńko, święta prawda, że robota nie zając i nie ucieknie, no ale jak tu spokojnie patrzeć na taki tyły? Conajmniej miesiąc poślizgu w pracach w ogrodzie, za to rośliny rosną swoim normalnym tempem, a chwasty jak na dopalaczach pędzą

Elu, Ela ma działkę bardzo blisko mnie, przejeżdżasz koło niej jadąc na grzyby. Autem 2-4min. Latem rowerami będziemy śmigać, muszę tylko ścieżki sobie przypomnieć, bo niektóre pozarastały a inne zrobiły sie szerokimi drogami od czasów mojej młodości

Aniu, z mahonią próbowałam już 2 razy, dlatego tak o tą drżę. Mam jednak nadzieję, że wybrałam jej tym razem dobre miejsce i da radę tu rosnąć. Dodajesz mi dużej otuchy. U Ciebie rośliny rosną jak na drożdżach, więc nie dziwię się Twoje mahonii

Kasiu, lawendę pewnie, że dokupię, ukorzeniam obecnie sadzonki prezent forumowy, sieję i nawet mam kilka swoich siewek. Kupuję też. Marzą mi się łany lawendy i tu akurat jesteśmy bardzo zgodni z M, bo jemu lawenda bardzo się podoba.
Żylistki mają się nieźle i dzielnie rosną. Jesienią je przewiozłyśmy w inny klimat, wiosną je ponownie przesadziłam. Wycierpiały swoje, ale ma im się na życie.

Kasiu/Magenta, u mnie najlepiej rosną chwasty. Niedługo trawa zarośnie mi żywotniki, dom trochę ogarnęłam w sobotę, bo lało i nic w ogrodzie nie dąło się robić. U mnie nic nie jest wykończone, no może poza mną, bo ja ostatnio wykończona cały czas.

Loki, może uda m się nabyć jakieś barwinki. Prześlę Ci zdjęcie i jak nie będziesz takiego mieć to wyślę Ci. Dla mnie to roślina terminator. Skoro rośnie w siedlisku i nawet tępiona się nie poddaje

Michale, ta moja tawlina nabyta w sobotę też ma pomarańczowe przyrosty. Ela tak mówi, bo to ona wypatrzyła tawlinę przy drodze. Czyli nie dość, że mam 8 szt tej pięknej rośłiny to jeszcze odmianowa jakaś ;:138 .
Jak Twoje szczepienia, udane? Moje owocowe kwitną pojedyńczymi kwiatami, jak doczekam owocków to będę przeszczęśliwa :D
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Marzenko :wit
Ale fajne roślinki dostałaś ;:138
Posadziłaś tyle krzewów w tym roku że niebawem będziesz miała w ogrodzie busz ;:108

Trzymam kciuki żeby roślinki się przyjęły ;:215 , szczególnie mahonia - sama kilka razy próbowałam ją posadzić i mi się nie przyjęła :(
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Marzenko, barwinek od ciebie szaleje u mnie niesamowicie ;:196 Uwielbiam go...
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Marzenko, witam w nowym tygodniu, dzielna kobieto ;:196
Bardzo się cieszę, że żylistki wypuściły tyle liści - zrobiłyśmy zabieg ich przeprowadzki w najbardziej odpowiednim momencie :)
Czy sobota zapowiada się na aktualną?
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Marzenko dobrego tygodnia nie wiedziałam że żylistnik tak łatwo przyjmuje się.. :)
...a narcyz babciny jest najpiękniejszy...u mnie nie chcą rosnąć...nie odpowiada im chyba gleba... :oops:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, właśnie tak bardzo cieszę się z mahonii, bo miałam z nią już 2 nieudane próby. Teraz dałam jej świetne miejsce, wg.mnie świetne - wystawa płn-zach. Podoba mi się ta roślina i jak dodatkowo jest miododajna to już w ogóle ;:167 .

Jolu, cieszę się, że barwinek ma sie u Ciebie dobrze. Wiem, że dbasz o wszystkie swoje rośliny bardzo. Niech dalej rośnie i cieszy oczy

Agnieszko, zarówno termin sadzenia jak i deszczewa aura sprzyjają bardzo. Żylistki i pięciorniki mają się świetnie. Sobota aktualna, gdyby coś sie miało zmienić dam znać.

Misiu, żylistki miały wielkie bryły korzeniowe, pewnie ułatwiło im to przyjęcie się. Jednak tak samo przyjęła się rajska jabłoneczka, którą przywiozłam z kompletnie gołym korzeniem. Ona z kolei była bardzo mocno przycięta w koronie. Pewnie to ułatwiło jej aklimatyzację

Mam bardzo napięty tydzień, kontrola za kontrolą :(
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Marzenko u mnie w przydomowym mój RH pociesza mnie swoim kwitnieniem , że nie moge być na działce Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
następny będzie "Simona"ma bardzo nabrzmiałe pąki - ;:196
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, masz świetnego pocieszyciela. Mók biedronkowy Rh też szaleje z kwiatami, jest cały biały, liści nie widać. Moje też niedługo powinny dać popis.

Miłego dnia wszystkim
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie bywam na FO ;:145 , kontrole w pracy, a domu zagoniona i zasypiam z dzieckiem

Ustrzelone ostatnio moje bergenie, wydaje mi się, że mam chyba aż 3 odmiany:
Obrazek

Obrazek

inna
Obrazek

i jeszcze inna
Obrazek

Tej pierwszej mam 3 kępki, a te 2 i 3 są po jednej. Mam zamiar rozmnażać, bo to żelazne rośliny i piękne do tego, choć niektórzy twierdzą, że brzydkie.

Moje hosty
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejne roślinki do pokochania. Wg mnie terminatorki

Jak widać na załączonych obrazkach wszystko wymaga natychmiastowego pielenia. Perz nie daje za wygraną w siedlisku. Tyle lat to był jego teren i nie chce go łatwo/ bez walki oddać
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Witaj Marzenko, nawet nie wiedziałam, że bergenie są odmianowe :oops: Dobrze, że jest forum!
Hosty też bardzo ;:167 takiego albinoska to też jeszcze nie widziałam, chociaż najbardziej podobają mi się te soczyście zielone lub z takimi białymi obwódkami :D
Miłego dnia w pracy ;:196
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Piękne Białe Pióro, moje rosło do tylu
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam czwartkowo, Dzikich tłumów nie ma, ale gospodyni też się nie udziela.

Olu, ja też nie wiedziałam o odmianach bergenii, ale jak tak popatrzyłam na FO, a potem na swoje, to kwiaty są zupełnie inne i wygląda mi na 3 odmiany. Hosty podobają mi się coraz bardziej, tym bardziej, że nie musze o nie specjalnie dbać a one po porcji kompostu rosną.

Ewa, wstyd mi się przyznać, ale nie pamiętam od kogo mam tę białą hostę :oops: . Sadziłam w tamtym roku na biegu wszystkie forumowe prezenty. Nie chciałam ich zmarnować. Nie miałam czasu na robienie znaczników.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”