Od sadzonki do sukcesu.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od sadzonki do sukcesu.

Post »

Tulipany przepiękne i widzę takie, których jeszcze nie mam, więc jesień będzie przeznaczona na poszukiwania. :heja
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agatko ? dziękuję za miłe słowa ;:196 te wszystkie kolorowe kwiaty naprawdę cieszą ;:128

Arku ?
ja też mam słabość do tulipanów. Jest tyle ciekawych odmian że (jak sam przyznajesz) aż się w głowie kręci. ;:219
Dla mnie, tulipan najpiękniej wygląda gdy jego kielich jest jeszcze zamknięty ale tuż, tuż przed otwarciem ;:115
Jeśli chodzi o pokrzywkę (moją jedyną) to niesamowite, jak ona potrafi się zmieniać. Ta sama roślina zimą wypuszcza listki w kolorze zielonym z fioletowym środkiem a na wiosnę gdy słońce mocniej przygrzeje, w intensywnym kolorze bordowo-fioletowym.... ;:oj Normalnie cud natury.... ;:224

Elciu ? dziękuję za miłe słowa ;:168 Ta odmiana fuksji niesamowicie szybko się ukorzenia i rozkrzewia. Po oberwaniu wierzchołka, fuksja?matka? wypuściła całą masę silnych bocznych pędów i aż zachęcała do uszczknięcia kilku.

A oto ona : fuksja?matka?
Obrazek

Obrazek Obrazek

Mam jeszcze fuksję różowo-fioletową ale ona jest już zupełnie inna.
Ma zdrewniałe łodyżki i pnie się bardziej w górę niż na boki.
Ponieważ potrafi osiągać dość pokaźne rozmiary, jest moją ulubienicą.
Na razie jeszcze nie kwitnie i wygląda tak:

Obrazek Obrazek
I jej potomek :
Obrazek

Iwonko ? bardzo, bardzo dziękuję ;:79 Jako jedyna pośpieszyłaś mi z pomocą ;:180 Kilka odmian udało mi się już zidentyfikować dzięki przesłanemu przez Ciebie linkowi.
A tak w ogóle to świetnie sie przy tym bawiłam i nawet poczułam się przez chwilę jak natchniony poszukiwacz zaginionych odmian... ;:306

Renatko ? dziękuję ;:168 Ta jedenastka też bardzo przypadła mi do gustu, tym bardziej, że zakwitł tylko taki jeden... ;:198

Justynko ? oj ma się tych odmian ...oj ma... ;:224 nazbierało się trochę przez te wszystkie lata.... i jeszcze parę, tych "późnych" dorzucę.. ;:108
Dziękuję i pozdrawiam :))))

Aniu - dziękuję za podpowiedź w sprawie nazwy tulipanka. Teraz już wiem to Happy generation. :tan
Aniu, wierzchołek mojego Oleandra moczony w wodzie przez miesiąc, wypuścił jednego wielkiego korzonka i dwa małe :heja Szczerze mówiąc traciłam już nadzieję, że coś z tego będzie a tu taka niespodzianka. To znaczy, że Twój też się ukorzeni i może nawet szybciej niż mój ( bo ja trochę kombinowałam....)
aha, ktoś mi doradził aby do ukorzeniania szczepek używać wody przegotowanej. Nie wiem na ile to prawda ale ja tak zrobiłam i korzonek jest ;:333

Obrazek Obrazek

Dorotko - dziękuję za pochwały i mam nadzieję, że na przyszły rok te moje pojedyńcze tulipanowe biedaki rozrosną się w duże ładnę kępy - tak jak u Ciebie.... ;:173
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Ponieważ Natalka ?Blueberry?,w swoim wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=4&t=65551 przypomniała mi jak piękne mogą być zwykłe i niezwykłe kamienie, pozwolę sobie pokazać moje pamiątki z ?wakacji? a ponieważ pamiątki typu "Made in China" omijam szerokim łukiem, więc wykonuję swoje własne. :heja

1. Bardzo dawno temu włucząć się po Pieninach, wpadłam na pomysł zrobienia własnych pamiątek. Oto pierwsza, którą zrobiłam ( nie jest idealna ale to nie istotne, grunt, że prawdziwa... pienińska ) Kamienie wydobyte z Dunajca. Jeden z nich ma jakby trzy "górki" i skojarzył mi się ze szczytem Trzy Korony. ;:306

Obrazek

2. Rowy - spokojna nadmorska wieś. Pozbierane z plaży kamienie, drewienka i Morszczyn pęcherzykowaty. Morsztyn pięknie się ususzył i po lakierowaniu naprawdę mnie zachwycił ( szkoda, że zebrałam go tak mało... )

Obrazek

Obrazek Obrazek

Inne pamiatki zawierają m.in. : piasek, muszelki, patyki, trawki..... a nawet żywe roślinki..... ale o tym może innym razem.....

Na koniec zobaczcie proszę, z czym muszę walczyć w swoim ogrodzie.... ;:163

Obrazek

Szerszenie upodobały sobie rózne zakamarki mojego domu. Walczę z nimi co roku czyli pryskam miejsca gdzie się gromadzą, rozcieńczonym wodą, płynem Domestos. Szerszenie nie znoszą tego zapachu i odlatują .... ale tylko na jakiś czas... Szczerze ich nieznoszę i oczywiście trochę się ich boję.... ;:154

Ciekawe, czy ktoś zna inny sposób na odstraszanie szerszeni.... ???
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Alinko ja też nie znoszę szerszeni ;:14 i szczerze Ci współczuję ciągłej walki z nimi ;:134
Ale swoją drogą pięknie uchwyciłaś tego owada na zdjęciu ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Morsztyn - ślicznie wygląda zasuszony ;:108
Szerszenie potrafią atakować ludzi..trzeba uważać, zwłaszcza blisko ich gniazda.
U moich sąsiadów w tamtym roku - była akcja likwidacji takiego gniazda. Strażacy przyjechali i wszyscy mieliśmy "areszt domowy" łącznie ze zwierzakami ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Eluniu ? dorwałam tego skubanego w locie... szkoda, że równie dobrze nie idzie mi z ich ukatrupianiem.... ;:125
Justynko ? i u mnie odbyła się akcja strażaków pod kryptonimem ?gniazdo szerszeni? ;:175 ;:175 ;:175 - nie chciałabym przechodzić tego jeszcze raz ;:202 Po całej akcji gniazdo szerszeni zostało zlikwidowane ale bałagan był przy tym niemiłosierny ;:120 Pół ogrodu w szczątkach kokonu, padłych szerszeni i odłamków tynku... Ufff ...;:213 było trochę sprzątania a i szkody też były ;:174

Dziś swoimi kwiatami uradował mnie mój Hibiskus ;:138
Obrazek Obrazek
Napatrzyłam się na kule Baśki (Chrabki) i gdy trafiłam na taką w sklepie ogrodniczym (za 8zł) musiałam ją kupić. Polecam, bardzo ładnie nawadnia
;:108

W moim ogrodzie na dobre rozkwitły konwalie. :heja 05-05-2013 i obecnie.
Obrazek Obrazek

Dereń biały pokazał swoje białe kwiatuszki. :tan 05-05-2013 i obecnie.
Obrazek Obrazek
A tu gość ? nieszkodliwy żuczek ? Kruszczyca złotawa ;:100
Obrazek

Buk
o bordowych liściach pięknie się w tym roku zagęścił. :uszy
Obrazek Obrazek
Niestety jak co roku pojawił się szkodnik - Zdobniczka bukowa ;:145
Obrazek
Drzewko zostanie przycięte ponieważ nie mogę pozwolić aby rozrosło się zbyt mocno. :pogon
Buki można śmiało przycinać ? szybko się regenerują.
;:147
Obrazek
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Coś ostatnio smutno u mnie.... piszę sama do siebie.... :;230 :;230 :;230

Nic to... :wink:

Za to musze koniecznie pochwalić się bonusową lipką od Agatki :tan

Prawda, że śliczna ? ;:167

Obrazek

Mam nadzieję, że wyrośnie u mnie na duży piekny okaz ;:173
AleksandraBdg

Post »

Alinko, ja także trzymam kciuki,żeby wyrosła na ogromny okaz!
Bardzo ciekawa roślinka :uszy
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miejmy nadzieję że będzie piękna jak ta lala ;:138 ;:138

Alinka ma zielone rączki do kwiatów, więc u niej będzie rosła jak na drożdżach

wyślijmy wszyscy tej lipce dobrą energię, i żeby zakwitła na nieznany kolor świata, oby jasny :;230 :;230

Alinko kamyki i pamiątki zbierątki masz świetne, ale tak sobie myślę że gdybym ja zbierała wszystkie kamyki

i różne takie fajne rzeczy z wyjazdów......., no nie miałabym gdzie mieszkać raczej

niektórzy mogą sobie pozwolić na zajęcie jednego pokoju przez takie rzeczy z wyjazdów

ja niestety nie.

A przydałoby się, bo tyle się ciągnie wspomnień za nami kobietami ;:173 ;:173 ;:173
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Alinko gratuluję ładnego kwitnienia Hibiskusa ;:138
A konwalie to kolejne moje ulubienice ;:167 Jak się okazuje mam całkiem sporą listę ulubionych roślinek ;:224
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Hibiskus pięknie zakwitł, mój staruszek tylko w liście rośnie ;:306 chociaż liście też ma piękne. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Alinko Ty nigdy nie piszesz sama do siebie ;:185 ja jestem u Ciebie bardzo często tylko nie zawsze jakiś ślad po sobie pozostawiam ;:223 obiecuję, że się poprawię ;:172 Na działce już pięknie wszystkie rośliny w ekspresowym tempie nadrabiają stracony czas ;:3 a chwaściska szczególnie :;230 ja jutro jadę obejrzeć moje włości ;:202 aż się boję co tam zobaczę ;:179
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękny okaz hibiskusa i jakie dorodne kwiaty ma ;:138
Zaciskam kciuki, by lipka pięknie Ci rosła.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj hibiskus cudowne ma kwiaty ;:oj pamiątki z wakacji ;:215
Z szerszeniami to i ja walczę co roku robią sobie mieszkanko na strychu albo w budynku gospodarczym ,trzeba sie mieć na baczności ;:218
A lipka śliczna niech zdrowo rośnie :D
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Oooo.... ;:oj witam Was, moje kochane ;:138
Dziękuję, że przydreptałyście do mnie i podtrzymujecie mnie na duchu swoimi miłymi komentarzami...
aż mi się buziuchna uśmiecha jak to wszystko czytam... ;:1 a dobrej energii nigdy nie jest za dużo, przyda się każda pozytywna drobinka...

Olu ? dziękuję za te ?kciuki? przydadzą się na pewno. Lipka to było moje chciejstwo. Agatka nie wiedząc o tym, ot tak sobie, dorzuciła mi ją do paczuszki a ja w domu to o mało dziury w suficie nie zrobiłam tak podskoczyłam z radości, gdy ją zobaczyłam. ;:138
Gdyby jeszcze okazało się, że ma pomarańczowe kwiaty ... byłabym przeszczęśliwa. :tan

Agatko ? dobrzy ludzie przesyłają mimowolnie dobrą energię, więc myślę, że w tej paczce od Ciebie było jej bardzo, bardzo dużo ;:167
A zielone rączki to ja mam.... ale od grzebania w kwiatkach... ;:213
A jeśli chodzi o pamiątki to nie raz miałam ochotę zabrać ze sobą kawałek góry, stuletnie drzewo, niewielki wodospad lub jakieś jeziorko.... obawiam się jednak, że wolny pokuj też mógłby wtedy nie wystarczyć... :;230
Pozostanę więc przy ?drobinkach?, które dzielnie nosił w swoim plecaczku mój, nie do końca z tego zadowolony, M-ek...
Oj coś czuję Agatko, że masz dużo miłych wspomnień... i wcale nie mam tu na myśli kamyczków czy patyczków... ;:306

Elu ? uradowały mnie te czerwoności hibiskusa ogromnie, chociaż więdną już po dwóch dniach to w zanadrzu jest jeszcze kilkanaście pączków. Parę kolejnych zaczyna się już otwierać...
A całego hibiskusa musiałam przenieść w inne miejsce bo na parapecie już się nie mieścił. Zdegradowałam go na poziom podłogi... ;:222
Obrazek

Dorotko ? co racja to racja... liście Hibiskusa są też piękne a tego mojego poiłam nawozem ?dla kwitnących? i tak się nachłeptał, że teraz eksplodował kwieciem... ;:55

Krzysiu ? mam nadzieję, że na swojej działeczce, udało Ci się zrobić wszystko co zamierzałaś..... chociaż z doświadczenia wiem, że to raczej niemożliwe. Zawsze zostanie coś co się chciało zrobić a się nie zrobiło... a dzień zawsze wydaje się za krótki... ;:173
Krzysiu chcę Tobie bardzo, bardzo podziękować za pomoc ;:180
Twoja metoda na ukorzenianie fiołkowych listków okazała się rewelacyjna !!! Teraz już wiem, że to będzie również i moja metoda na te kapryśne liściory.
Po dwóch tygodniach ujrzałam to:
Obrazek
... i bardzo się z tego cieszę :D Buziaki ;:196

Justynko ? chucham i dmucham na tą lipkę, bo to moje wielkie chciejstwo było ( bo to taka delikatna i piękna roślinka). Z sianiem to u mnie słabo... ręki do tego nie mam, więc bonusik od Agatki bardzo mnie uradował :tan Oby stało się tak jak w tytule mojego wątku Od sadzonki do sukcesu... ;:224

Renatko ? widzę, że nie jest Ci obca walka z szerszeniami... utrapienie z tymi paskudami... ;:161
Mój domek stoi na rogu ulic w miejscu przewiewnym i suchym a szerszenie to lubią. Jedyni sąsiedzi obok mnie, mają domek nieco niżej. Jest tam więcej wilgoci i cienia no i szerszeni nie ma... no cóż... tym razem powiedzenie ?Na rogu ? chwała Bogu!? nie potwierdza się... ;:185

W podziękowaniu za cudowne wpisy i odwiedzinki coś z wazonowatych : ;:167
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”