Florą malowane
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Florą malowane
Pierwsze co się rzuca w oczy to ład i porządek, wypieszczony ogród 

Alicjo, ależ masz zadbane rabaty... rośliny świetnie się prezentują, a rzeczony Cunningham's White zachwyci kwitnieniem - bardzo dorodny egzemplarz masz 
Pozdrawiam!
A

Pozdrawiam!
A
-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alicjo
Nareszcie widać naprawdę Twój ogród
. Piękny, rozległy, barwny, pełen kwiatów i ptaków (a jakże
). Ale chyba kotów u Ciebie nie ma, skoro ptaki tak się bezpiecznie czują, że nawet gniazda w tui zakładają
. Z Kadabrą to wykluczone
. Teraz widzę, że to co latało u mnie to w istocie piegża.
Zadawaj dużo takich zdjęć, bo radość bierze, kiedy się na taki zadbany ogród patrzy
.
Takie żółte, które nazwałaś konwalnikiem to jagodowiec (uvularia grandiflora).
Pozdrawiam serdecznie - Jagoda
PS. Róże zamówione.

Nareszcie widać naprawdę Twój ogród

Zadawaj dużo takich zdjęć, bo radość bierze, kiedy się na taki zadbany ogród patrzy

Takie żółte, które nazwałaś konwalnikiem to jagodowiec (uvularia grandiflora).
Pozdrawiam serdecznie - Jagoda
PS. Róże zamówione.
- a_nie
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czuję się bardzo zaszczycona
- odwiedziły mnie największe aktywistki tego forum. To przez Was moje drogie mam podkrążone oczy, bo być na bieżąco w Waszych galopujących wątkach zarywam noce
Tym bardziej słowa pochwały cieszą- z tym porządkiem to jednak przesada, wczoraj po raz pierwszy poszłam wojować z chwastami i to tylko w jednym miejscu.
Jaga dziękuję za nazwanie jagodowca, miałam nadzieję, że znajdzie się tu znawca który podpowie
Kot jest, ale tak boi się mojego M. że nie śmiał by ruszyć ptaszka, wie czym to grozi.

No i ptaszki
I kowalik z naszej budki lęgowej, odwiedził pusty już karmnik.

Jaga dziękuję za nazwanie jagodowca, miałam nadzieję, że znajdzie się tu znawca który podpowie

Kot jest, ale tak boi się mojego M. że nie śmiał by ruszyć ptaszka, wie czym to grozi.
No i ptaszki
I kowalik z naszej budki lęgowej, odwiedził pusty już karmnik.
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Będę chętnie zaglądać do Twojego królestwa kwiatów i kolorów
Dziękujemy za zdjęcia ptaków-jak to nie problem to proszę na pw:)Mogę wrzucić Przemkowi do folderu.
W naszej budce lęgowej mamy sikoreczki,a w okolicy wyjątkowo duzo gniazd załozyły wróble i sikorki-zewsząd słychać piski i ciągle coś fruwa i śpiewa-super
Mam dwa egzemplarze rh CW,ale Twój jest jak ,jak,jak....bajeczny
Czym go zasilasz?
Podlewasz swój ogród czy masz system nawadniania?W czym tkwi Twój sekret na sukces ?

Dziękujemy za zdjęcia ptaków-jak to nie problem to proszę na pw:)Mogę wrzucić Przemkowi do folderu.
W naszej budce lęgowej mamy sikoreczki,a w okolicy wyjątkowo duzo gniazd załozyły wróble i sikorki-zewsząd słychać piski i ciągle coś fruwa i śpiewa-super

Mam dwa egzemplarze rh CW,ale Twój jest jak ,jak,jak....bajeczny

Podlewasz swój ogród czy masz system nawadniania?W czym tkwi Twój sekret na sukces ?

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Alu,
jak oglądam Twoje porządki to jestem pewna, że u mnie jest po prostu bałagan.
I pomyśleć, że moja koleżanka sąsiadka z kolei podziwia porządek u mnie.
Tulipanki prześliczne
W mojej budce chyba też pusto. Ale pocieszam się, że na pewno, jak co roku jest sporo gniazd w moim żywopłocie z żywotników i w jałowcach. Przyuważyłam też, że jakieś ptaszki bardzo nerwowo reagują, kiedy kot zbliża się do południowo wschodniego narożnika domu. Tam w poprzednim roku , gdzieś przy rynnie założyły gniazdko jakieś małe ptaszki, które później miały młode.

I pomyśleć, że moja koleżanka sąsiadka z kolei podziwia porządek u mnie.

Tulipanki prześliczne

W mojej budce chyba też pusto. Ale pocieszam się, że na pewno, jak co roku jest sporo gniazd w moim żywopłocie z żywotników i w jałowcach. Przyuważyłam też, że jakieś ptaszki bardzo nerwowo reagują, kiedy kot zbliża się do południowo wschodniego narożnika domu. Tam w poprzednim roku , gdzieś przy rynnie założyły gniazdko jakieś małe ptaszki, które później miały młode.

- a_nie
Asiu Jak syn nie potrzebuję zdjęć lepszej jakość -wystarczą mu takie internetowe to na zdjęciu kliknij Prawym Przyciskiem Myszy i w menu wybierz Zapisz obraz (grafikę) szukasz folderu i zapisujesz- Sorry jeśli to było dla ciebie oczywiste.
Naczytawszy się czasopism ogrodniczych postanowiłam grubo wyściółkować ziemię. Najpierw ok 10 cm przekompostowanymi trocinami - bo to mieliśmy za darmo -M. przywoził z pobliskiego tartaku, potem po wierzchu korą - kupowaną dla urody. Myślę że to dobrze robi moim roślinom, mają wilgoć, mniej chwastów, a i zapas świeżej próchnicy z góry "kapie".
Rh CW wsadziłam przy wejściu do domu gdzie tylko piach budowlany, gruz, wylewany cement z betoniarki
- w sumie nie miejsce dla niego bo mojej naturalnie kwaśnej ziemi tam nie było. Dałam mu do doły ziemie kwaśną z wora. Podobno ma płytkie korzenie, to mu ten gruz nie zaszkodził. I tak jest u mnie 3 sezon- w poprzednich latach jakaś część kwiatów wymarzała z powodu przymrozków.
Temat nawadniania jest tematem "minowym" u nas. Kolejny sezon czekam, aż mój M dokończy dzieła i założy na końcu wkopanych w ziemie węży spryskiwacze - ale to po drugiej stronie domu tam gdzie jest trawnik. Tu nie myśleliśmy o nawadnianiu - jest to strona zachodnio-północna podlewam tylko przy wielkiej suszy.
Krysiu To podglądanie życia ptaków jest fajne. Ja tak jak Twoja sąsiadka podziwiam Twoje uporzadkowane zakątki- ten Twój kacik z mostkiem
A magnolia 
Asiu ja laik, nie mnie udzielać rad.asma pisze:Mam dwa egzemplarze rh CW,ale Twój jest jak ,jak,jak....bajecznyCzym go zasilasz?
Naczytawszy się czasopism ogrodniczych postanowiłam grubo wyściółkować ziemię. Najpierw ok 10 cm przekompostowanymi trocinami - bo to mieliśmy za darmo -M. przywoził z pobliskiego tartaku, potem po wierzchu korą - kupowaną dla urody. Myślę że to dobrze robi moim roślinom, mają wilgoć, mniej chwastów, a i zapas świeżej próchnicy z góry "kapie".
Rh CW wsadziłam przy wejściu do domu gdzie tylko piach budowlany, gruz, wylewany cement z betoniarki

Temat nawadniania jest tematem "minowym" u nas. Kolejny sezon czekam, aż mój M dokończy dzieła i założy na końcu wkopanych w ziemie węży spryskiwacze - ale to po drugiej stronie domu tam gdzie jest trawnik. Tu nie myśleliśmy o nawadnianiu - jest to strona zachodnio-północna podlewam tylko przy wielkiej suszy.
Krysiu To podglądanie życia ptaków jest fajne. Ja tak jak Twoja sąsiadka podziwiam Twoje uporzadkowane zakątki- ten Twój kacik z mostkiem

- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Kontakt:
Alicjo -uff to mnie pocieszyłaś 
Przepiękny ogród - ciągle go wypatruje jak jadę do Lubiatowa - ale coś nie mam szczęscia

Przepiękny ogród - ciągle go wypatruje jak jadę do Lubiatowa - ale coś nie mam szczęscia

Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
- a_nie
Dziękuję Asiu i Aga za odwiedziny.
A teraz obecne obrazy z mojego ogródka.
Najmocniejsze akcenty dają teraz Rh, tawuła i mahonia:

W drodze od...
i do wejścia.

Małe lewizje też cieszą, bo te przetrwały kolejny sezon - a nie wszystkim się to udało.

No i powoli ze sceny schodza tulipany - dla nich
za występ.

A teraz obecne obrazy z mojego ogródka.
Najmocniejsze akcenty dają teraz Rh, tawuła i mahonia:
W drodze od...
i do wejścia.
Małe lewizje też cieszą, bo te przetrwały kolejny sezon - a nie wszystkim się to udało.
No i powoli ze sceny schodza tulipany - dla nich

-
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Ależ pięknie kolorowo, Rh śliczny.
- a_nie
Niestety czas nie pozwala mi na tak częste odwiedziny na FO jakbym chciała, ale choć raz lub dwa razy w tygodniu odwiedzam zaprzyjaźnione ogródki i śledzę co tam się zmienia, nie zawsze coś napiszę, ale wiernie oglądam. To co mogę stwierdzić to, że u mnie wszystko spóźnione, nawet w stosunku do pobliskich Kaszubek.
No i cotygodniowy obchód po moim ogródku:
Rh Cunningham's White w "fazie pełni" i tak jak u JagiS, nie chcą RH kwitnąć na raz. Moją patriotyczną (majową) koncepcję- posadzenia za nim dużego czerwonego wzięło w łep, bo ten zakwitnie dopiero jak białemu będę wykręcać przekwitłe kwiatostany. Ratuje trochę sytuację mały Rh Scarlet Wonder który towarzyszy dużemu w kwitnieniu.

I jeszcze tulipanki nie chcą na szczęście ustąpić pola innym roślinom

Zakwitła jabłoneczka rajska Ola, dumna jestem z tego zdjęcia, bo trawa zrobiła fajne tło dla kwiatów:

Magnolia Susan:

A rabarbar tak się rozrósł, że pora na jakiś kompocik, a może kruchę z rabarbarem, albo babeczki. A może macie jakiś godny polecenia przepis na ciasto z rabarbarem?

No i cotygodniowy obchód po moim ogródku:
Rh Cunningham's White w "fazie pełni" i tak jak u JagiS, nie chcą RH kwitnąć na raz. Moją patriotyczną (majową) koncepcję- posadzenia za nim dużego czerwonego wzięło w łep, bo ten zakwitnie dopiero jak białemu będę wykręcać przekwitłe kwiatostany. Ratuje trochę sytuację mały Rh Scarlet Wonder który towarzyszy dużemu w kwitnieniu.
I jeszcze tulipanki nie chcą na szczęście ustąpić pola innym roślinom
Zakwitła jabłoneczka rajska Ola, dumna jestem z tego zdjęcia, bo trawa zrobiła fajne tło dla kwiatów:
Magnolia Susan:
A rabarbar tak się rozrósł, że pora na jakiś kompocik, a może kruchę z rabarbarem, albo babeczki. A może macie jakiś godny polecenia przepis na ciasto z rabarbarem?
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Lewizje są takie niepozorne-malutka roslinka ,a kwiaty zjawiskowo piękne

Właśnie nabyłam i posadziłam szt.5

Pięknie kolorowo u Ciebie-ślicznie malujesz tą florą

Kolory są nasycone,aż smaczne,a rabarbarek lubię na cieście drożdżowym:)
- a_nie
Rabarbarek na cieście drożdżowym z kruszoną też lubię, ale ja tak mam że lubię eksperymentować i ciągle szukam jakiś nowych przepisów ;:36i zrobiłam to:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_ang ... zepis.html
Polecam pycha.
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_ang ... zepis.html
Polecam pycha.

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
U mmnie tez C.White zaczyna i jak przekwitnie, to dopiero rozkręcają się następne.
Ale jeszcze nie są w kwitnieniu tak zaawansowane, jak u Ciebie.
Bardzo ładne masz te krzewy .

Ale jeszcze nie są w kwitnieniu tak zaawansowane, jak u Ciebie.
Bardzo ładne masz te krzewy .