Florą malowane

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Florą malowane

Post »

Pierwsze co się rzuca w oczy to ład i porządek, wypieszczony ogród ;:138
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alicjo, ależ masz zadbane rabaty... rośliny świetnie się prezentują, a rzeczony Cunningham's White zachwyci kwitnieniem - bardzo dorodny egzemplarz masz :)
Pozdrawiam!
A
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alicjo ;:138 ;:138 ;:138
Nareszcie widać naprawdę Twój ogród ;:oj. Piękny, rozległy, barwny, pełen kwiatów i ptaków (a jakże :uszy ). Ale chyba kotów u Ciebie nie ma, skoro ptaki tak się bezpiecznie czują, że nawet gniazda w tui zakładają ;:173. Z Kadabrą to wykluczone ;:174. Teraz widzę, że to co latało u mnie to w istocie piegża.
Zadawaj dużo takich zdjęć, bo radość bierze, kiedy się na taki zadbany ogród patrzy ;:oj.
Takie żółte, które nazwałaś konwalnikiem to jagodowiec (uvularia grandiflora).

Pozdrawiam serdecznie - Jagoda
PS. Róże zamówione.
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Czuję się bardzo zaszczycona ;:oj - odwiedziły mnie największe aktywistki tego forum. To przez Was moje drogie mam podkrążone oczy, bo być na bieżąco w Waszych galopujących wątkach zarywam noce ;:219 Tym bardziej słowa pochwały cieszą- z tym porządkiem to jednak przesada, wczoraj po raz pierwszy poszłam wojować z chwastami i to tylko w jednym miejscu.
Jaga dziękuję za nazwanie jagodowca, miałam nadzieję, że znajdzie się tu znawca który podpowie ;:196
Kot jest, ale tak boi się mojego M. że nie śmiał by ruszyć ptaszka, wie czym to grozi.
Obrazek
No i ptaszki
Obrazek Obrazek
I kowalik z naszej budki lęgowej, odwiedził pusty już karmnik.
Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Będę chętnie zaglądać do Twojego królestwa kwiatów i kolorów ;:180
Dziękujemy za zdjęcia ptaków-jak to nie problem to proszę na pw:)Mogę wrzucić Przemkowi do folderu.
W naszej budce lęgowej mamy sikoreczki,a w okolicy wyjątkowo duzo gniazd załozyły wróble i sikorki-zewsząd słychać piski i ciągle coś fruwa i śpiewa-super ;:215

Mam dwa egzemplarze rh CW,ale Twój jest jak ,jak,jak....bajeczny ;:oj Czym go zasilasz?
Podlewasz swój ogród czy masz system nawadniania?W czym tkwi Twój sekret na sukces ? :wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Alu, ;:196 jak oglądam Twoje porządki to jestem pewna, że u mnie jest po prostu bałagan. :;230
I pomyśleć, że moja koleżanka sąsiadka z kolei podziwia porządek u mnie. ;:306
Tulipanki prześliczne ;:oj
W mojej budce chyba też pusto. Ale pocieszam się, że na pewno, jak co roku jest sporo gniazd w moim żywopłocie z żywotników i w jałowcach. Przyuważyłam też, że jakieś ptaszki bardzo nerwowo reagują, kiedy kot zbliża się do południowo wschodniego narożnika domu. Tam w poprzednim roku , gdzieś przy rynnie założyły gniazdko jakieś małe ptaszki, które później miały młode. :tan
:wit
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu Jak syn nie potrzebuję zdjęć lepszej jakość -wystarczą mu takie internetowe to na zdjęciu kliknij Prawym Przyciskiem Myszy i w menu wybierz Zapisz obraz (grafikę) szukasz folderu i zapisujesz- Sorry jeśli to było dla ciebie oczywiste.
asma pisze:Mam dwa egzemplarze rh CW,ale Twój jest jak ,jak,jak....bajeczny ;:oj Czym go zasilasz?
Podlewasz swój ogród czy masz system nawadniania?W czym tkwi Twój sekret na sukces ? :wit
Asiu ja laik, nie mnie udzielać rad.
Naczytawszy się czasopism ogrodniczych postanowiłam grubo wyściółkować ziemię. Najpierw ok 10 cm przekompostowanymi trocinami - bo to mieliśmy za darmo -M. przywoził z pobliskiego tartaku, potem po wierzchu korą - kupowaną dla urody. Myślę że to dobrze robi moim roślinom, mają wilgoć, mniej chwastów, a i zapas świeżej próchnicy z góry "kapie".
Rh CW wsadziłam przy wejściu do domu gdzie tylko piach budowlany, gruz, wylewany cement z betoniarki ;:223 - w sumie nie miejsce dla niego bo mojej naturalnie kwaśnej ziemi tam nie było. Dałam mu do doły ziemie kwaśną z wora. Podobno ma płytkie korzenie, to mu ten gruz nie zaszkodził. I tak jest u mnie 3 sezon- w poprzednich latach jakaś część kwiatów wymarzała z powodu przymrozków.
Temat nawadniania jest tematem "minowym" u nas. Kolejny sezon czekam, aż mój M dokończy dzieła i założy na końcu wkopanych w ziemie węży spryskiwacze - ale to po drugiej stronie domu tam gdzie jest trawnik. Tu nie myśleliśmy o nawadnianiu - jest to strona zachodnio-północna podlewam tylko przy wielkiej suszy.
Krysiu To podglądanie życia ptaków jest fajne. Ja tak jak Twoja sąsiadka podziwiam Twoje uporzadkowane zakątki- ten Twój kacik z mostkiem ;:138 A magnolia ;:63
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję Aniu ;:196
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Alicjo -uff to mnie pocieszyłaś :)
Przepiękny ogród - ciągle go wypatruje jak jadę do Lubiatowa - ale coś nie mam szczęscia :)
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Asiu i Aga za odwiedziny.
A teraz obecne obrazy z mojego ogródka.
Najmocniejsze akcenty dają teraz Rh, tawuła i mahonia:
Obrazek Obrazek

W drodze od...
Obrazek
i do wejścia.
Obrazek

Małe lewizje też cieszą, bo te przetrwały kolejny sezon - a nie wszystkim się to udało.
Obrazek Obrazek Obrazek
No i powoli ze sceny schodza tulipany - dla nich ;:63 za występ.
Obrazek
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Ależ pięknie kolorowo, Rh śliczny.
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety czas nie pozwala mi na tak częste odwiedziny na FO jakbym chciała, ale choć raz lub dwa razy w tygodniu odwiedzam zaprzyjaźnione ogródki i śledzę co tam się zmienia, nie zawsze coś napiszę, ale wiernie oglądam. To co mogę stwierdzić to, że u mnie wszystko spóźnione, nawet w stosunku do pobliskich Kaszubek.
No i cotygodniowy obchód po moim ogródku:
Obrazek
Rh Cunningham's White w "fazie pełni" i tak jak u JagiS, nie chcą RH kwitnąć na raz. Moją patriotyczną (majową) koncepcję- posadzenia za nim dużego czerwonego wzięło w łep, bo ten zakwitnie dopiero jak białemu będę wykręcać przekwitłe kwiatostany. Ratuje trochę sytuację mały Rh Scarlet Wonder który towarzyszy dużemu w kwitnieniu.
Obrazek

I jeszcze tulipanki nie chcą na szczęście ustąpić pola innym roślinom
Obrazek
Obrazek

Zakwitła jabłoneczka rajska Ola, dumna jestem z tego zdjęcia, bo trawa zrobiła fajne tło dla kwiatów:
Obrazek

Magnolia Susan:
Obrazek

A rabarbar tak się rozrósł, że pora na jakiś kompocik, a może kruchę z rabarbarem, albo babeczki. A może macie jakiś godny polecenia przepis na ciasto z rabarbarem?
Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 Ależ wielki i obsypany kwiatami rh ;:oj
Lewizje są takie niepozorne-malutka roslinka ,a kwiaty zjawiskowo piękne ;:215
Właśnie nabyłam i posadziłam szt.5 :heja
Pięknie kolorowo u Ciebie-ślicznie malujesz tą florą ;:333
Kolory są nasycone,aż smaczne,a rabarbarek lubię na cieście drożdżowym:)
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rabarbarek na cieście drożdżowym z kruszoną też lubię, ale ja tak mam że lubię eksperymentować i ciągle szukam jakiś nowych przepisów ;:36i zrobiłam to:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_ang ... zepis.html
Polecam pycha. ;:137
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

U mmnie tez C.White zaczyna i jak przekwitnie, to dopiero rozkręcają się następne.
Ale jeszcze nie są w kwitnieniu tak zaawansowane, jak u Ciebie.
Bardzo ładne masz te krzewy . ;:138
:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”