Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Post »

Moniko :wink: od dawna zaglądałam do Twoich wątków, ale teraz wpisuję się, żeby nie zgubić ścieżki. :lol:
Przepiękne masz wisienki i lilaki. ;:138
Z przyjemnością oglada się Twój ogród. ;:108
:wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś przepiękne masz lilaki, cudne kolorki..... ja mam tylko jeden krzaczek i pachnie pół ogrodu..... wyobrażam sobie jaki zapach musi się u Ciebie unosić :D Kaliny też śliczne, niesamowite są te wielkie kwiatowe pompony :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Budynek nie będzie nasz, więc może powstać dość szybko :wink: Na razie nie zamierzam się tym zajmować, bo ewentualna budowa dopiero jesienią. Zobaczymy, czy plany się nie zmienią.
Lilaki ;:oj Mam tylko jeden biały za płotem, jeszcze nie kwitnie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

.
A kaliny już kwitną?
Moje dobiero zbierają się w pączki.... może wilgoć po deszczach i słońce jakie już dosłownie 'praży' przyśpieszy ten proces a le ... na razie są daleko w tyle za Twoimi.

Moniko na dziś można Ci zazdrościć zapachu jaki rozsiewają Twoje kwitnące krzewy bzu....
Cudowny zapach ...
Bzy - nie mam bo zajmują zbyt dużo miejsca ale korzystam z zapachu na codzień po sąsiedzku ,
rosną tak blisko siatki jakby rosły u mnie,no i nikt mi nie zabroni korzystać z ich zapachu.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Moniczko
wyobrażam sobie zapach tych bzów..... dziś przechodząc koło czyjegoś ogrodu
gdzie rośnie bez aż się zatrzymałam żeby się nim nacieszyć. ;:173
Uwielbiam zapach bzu i jaśminu. ;:168
Jak różyczki przezimowały ?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

slimak900 pisze:Witam wpisuję się bo jak mało który wątek ten przejrzałam, przeczytałam od początku do końca :heja piękne te róże ....ach... piękne. Ja swój ogród dopiero zaczynam i daleko mi do takiego ale kilka róż już sobie spisuję bo przynajmniej dokładnie wiadomo z Twoich zdjęć co naprawdę ładnie i jak długo kwitnie to nie reklama :;230 W tym roku zakupiłam 15 szt i zobaczymy co z tego wyrośnie ale w przyszłym roku postaram się zakupić choćby ta przeuroczą pompanelle, bonice, First Lady, Crocus Rose , Sweet memories ;:172 ;:138
Koniecznie załóż własny wątek - chętnie pooglądam nowy ogród :D :wit

-- Śr 15 maja 2013 22:11 --
Ignis05 pisze:Moniko :wink: od dawna zaglądałam do Twoich wątków, ale teraz wpisuję się, żeby nie zgubić ścieżki. :lol:
Przepiękne masz wisienki i lilaki. ;:138
Z przyjemnością oglada się Twój ogród. ;:108
:wit Dziękuję i witam kolejną nową koleżankę ;:196 Zapraszam częściej :wit

-- Śr 15 maja 2013 22:13 --
AGNESS pisze:Moniś przepiękne masz lilaki, cudne kolorki..... ja mam tylko jeden krzaczek i pachnie pół ogrodu..... wyobrażam sobie jaki zapach musi się u Ciebie unosić :D Kaliny też śliczne, niesamowite są te wielkie kwiatowe pompony :D
To prawda, zapach jest intensywny ;:224 Kaliny bardzo lubię - mam ich już 5 krzaków i nie wiem, czy nie dosadzę ;:173
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Budynek nie będzie nasz, więc może powstać dość szybko :wink: Na razie nie zamierzam się tym zajmować, bo ewentualna budowa dopiero jesienią. Zobaczymy, czy plany się nie zmienią.
Lilaki ;:oj Mam tylko jeden biały za płotem, jeszcze nie kwitnie.
U mnie aż 8 różnych odmian lilaków. Fajne są te, które są szczepione na pniu - zupełnie niekłopotliwe i nie zajmujące miejsca. Dzisiaj widziałam ładną odmianę jakiej nie mam, ale niestety nie była szczepiona, więc nie wzięłam. Ładne były kwiatuszki - ciemnofioletowe z białą obwódką, to chyba Sensation.

-- Śr 15 maja 2013 22:17 --
KaRo pisze:.
A kaliny już kwitną?
Moje dobiero zbierają się w pączki.... może wilgoć po deszczach i słońce jakie już dosłownie 'praży' przyśpieszy ten proces a le ... na razie są daleko w tyle za Twoimi.

Moniko na dziś można Ci zazdrościć zapachu jaki rozsiewają Twoje kwitnące krzewy bzu....
Cudowny zapach ...
Bzy - nie mam bo zajmują zbyt dużo miejsca ale korzystam z zapachu na codzień po sąsiedzku ,
rosną tak blisko siatki jakby rosły u mnie,no i nikt mi nie zabroni korzystać z ich zapachu.
:wit Krysiu :wit
Kwitną kaliny, choć póki co na zielono, a dopiero za kilka dni zbieleją.

-- Śr 15 maja 2013 22:18 --
majka411 pisze::wit Moniczko
wyobrażam sobie zapach tych bzów..... dziś przechodząc koło czyjegoś ogrodu
gdzie rośnie bez aż się zatrzymałam żeby się nim nacieszyć. ;:173
Uwielbiam zapach bzu i jaśminu. ;:168
Jak różyczki przezimowały ?
Jaśminy jeszcze nie kwiną u mnie, chyba jeszcze kilka dni trzeba zaczekać.
Róże przezimował doskonale. Również Pompony :D ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A u mnie już kwitnie kalina burkwooda. Niesamowity zapach ;:173
Szkoda, że przez te upały kwiaty szybciej więdną
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Kontakt:

Post »

Bzy po prostu rewelka ;:303 Mój w tym roku zakwitł po raz pierwszy :heja Nawet nie wiesz jak się cieszyłam, gdy znalazłam zalążki kwiatostanów, normalnie skakałam ze szczęścia, a eM tylko się ze mnie śmiał, że jak dziecko :;230 A cóż ja poradzę, że właśnie się spełniają moje marzenia o własnym bzie ;:131 A jaki zapach ;:224 Jutro ustawiam sobie leżaczek obok niego jak najbliżej się da i będę się delektować każdą chwilą ;:3
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Piękne masz bzy, muszę chyba zwiększyć i ja stan posiadania, bo jest wiele odmian, które mi się podobają.
Wybierasz szczepione, bo one nie wypuszczają odrostów ?
U mnie też już pełno pomponów na kalinie i o dziwo, nie obsiadły jej mszyce, jak to mają we zwyczaju.
Chodzę wieczorem po ogrodzie i chłonę zapachy; pachną bzy, konwalie, floksy kanadyjskie, zwykły głóg
a potem wchodzę w zasięg zapachu purpurowego berberysu, który mnie brutalnie wyrywa ze świata marzeń ;:306.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie pomyślałam o szczepionych bzach. Takie mogłyby rosnąć gdziekolwiek :D Z drugiej strony podobają mi się bzowe chaszcze-miło mi się kojarzą, bo jako dzieci bawiliśmy się z bratem w krzakach bzu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Monia, piękne bzy!8 odmian, wow ;:oj Na pewno upojnie pachną... ;:170
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:A u mnie już kwitnie kalina burkwooda. Niesamowity zapach ;:173
Szkoda, że przez te upały kwiaty szybciej więdną
Ja z kolei mam jakiś problem z kaliną Escimo, bo stoi jak zaklęta po zimie - nie wypuściła żadnego nowego liścia, że o kwiatach nie wspomnę, ale też te ubiegłoroczne wciąż trwają, więc żyje. Sama nie wiem, co jej jest :roll:

-- N 19 maja 2013 12:26 --
Maddy77 pisze:Bzy po prostu rewelka ;:303 Mój w tym roku zakwitł po raz pierwszy :heja Nawet nie wiesz jak się cieszyłam, gdy znalazłam zalążki kwiatostanów, normalnie skakałam ze szczęścia, a eM tylko się ze mnie śmiał, że jak dziecko :;230 A cóż ja poradzę, że właśnie się spełniają moje marzenia o własnym bzie ;:131 A jaki zapach ;:224 Jutro ustawiam sobie leżaczek obok niego jak najbliżej się da i będę się delektować każdą chwilą ;:3
Ja również bardzo lubię bzy, zwłaszcza, że tyle jest teraz pięknych odmian. Niezmiennie zachwyca mnie Catherine Hawemeyer - te potężne wiechy kwiatowe sa wprost niezwykłe ;:oj
No i oczywiście Krasawica Moskwy - śliczna perełka :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

elsi pisze:Piękne masz bzy, muszę chyba zwiększyć i ja stan posiadania, bo jest wiele odmian, które mi się podobają.
Wybierasz szczepione, bo one nie wypuszczają odrostów ?
U mnie też już pełno pomponów na kalinie i o dziwo, nie obsiadły jej mszyce, jak to mają we zwyczaju.
Chodzę wieczorem po ogrodzie i chłonę zapachy; pachną bzy, konwalie, floksy kanadyjskie, zwykły głóg
a potem wchodzę w zasięg zapachu purpurowego berberysu, który mnie brutalnie wyrywa ze świata marzeń ;:306.
Mam kilka szczepionych, ale są też i takie, które dają odsrosty - koszę wszystkie młode, choć widzę, że w paru jest 3 gałęzie od ziemi, więc są już gęściejsze przez to, ale akurat posadzone są w takich miejscach, że gdyby nawet się rozrosły, to nie będzie problemu.
Te szczepione mam posadzone na rabatach w tylnej części - tuż przed żywopłotem.
Szczepione są najlepsze, ale nie zawsze udaje się trafić na dobrą, dużą sadzonkę z ciekawą odmianą. Staram się kupować raczej większe, żeby nie czekać na nie całymi latami aż będą ozdobą ogrodu.
A co do kalin - musze Ci powiedzieć, że obserwuję to samo - nie ma w tym roku na nich mszyc. Było kilka na początku rozwoju krzewów, ale tylko na paru kwiatkach i tyle. Może dlatego, że kaliny coraz wyższe i mrówki tak wysoko nie wynoszą larw? Zwróciłam uwagę na to, bo nie znoszę mszyc. No i co za tym idzie - kule kalinowe są tym roku wyjątkowo duże, dorodne, bo nie mają wyssanych soków przez te czarne gnidy.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Nie pomyślałam o szczepionych bzach. Takie mogłyby rosnąć gdziekolwiek :D Z drugiej strony podobają mi się bzowe chaszcze-miło mi się kojarzą, bo jako dzieci bawiliśmy się z bratem w krzakach bzu.
Ja też mam wspomnienia z dzieciństwa związane z bzami - takimi zwyczajnymi, ale mocno pachnącymi i całkiem ładnymi. Nie były to wówczas jakieś szlachetne odmiany, ale były ozdobą, na dodatek w wielkiej kępie. Miałyśmy pośród tego bzu swoje miejsce do zabaw z sąsiadami :lol: No i co ciekawe, nigdy nie przyniosłam na sobie kleszczy mimo zabaw w trawie, krzeczorach i chaszczach ;:224 A teraz... strach nawet psiaka wypuścić między większe trawy ;:218

-- N 19 maja 2013 12:37 --
robaczek_Poznan pisze:Monia, piękne bzy!8 odmian, wow ;:oj Na pewno upojnie pachną... ;:170
:wit Kasiu, pachną niesamowicie, to prawda :D
Muszę Ci powiedzieć, że parawanik jest rewelacyjny ;:196 Kusi mnie jeszcze jeden ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”