Szkodnik na ogródku, co to może być. Pomocy!!!!!

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Flora23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2013, o 10:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Szkodnik na ogródku, co to może być. Pomocy!!!!!

Post »

Od dwóch lat na moim ogródku zdarzają się dziwne przypadki niszczenia roślin, nie mam pojęcia co to może być, sądze ze kuny ale one są już od ponad ok 10 lat i jeszcze nigdy nie robiły szkody a teraz od dwóch lat coś niszczy moje kwiaty. Już nie wiem co mam robić, może coś doradzicie czy to aby na pewno sprawka kun.Oto zdjęcia http://imageshack.us/photo/my-images/405/p5130261.jpg/ , http://imageshack.us/photo/my-images/713/p5130260.jpg/ , http://imageshack.us/photo/my-images/585/p5130262.jpg/ , http://imageshack.us/photo/my-images/826/p5130256.jpg/
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szkodnik na ogródku, co to może być. Pomocy!!!!!

Post »

A te liście są pogryzione, czy podeptane , bo nie widzę za dobrze.
maria1610
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 maja 2010, o 13:02

Post »

A u mnie w ogródki coś zjada liście rabarbaru i szczawiu, kwiatków nie rusza ,bo obok rosną stokrotki i są całe , na liściach rabarbaru zauważyłam żółte malutkie jakby jajeczka. Pomocy ;:180
Flora23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

One są pogryzione, i tak się zastanawiam czy kuna by mogła pogryz takie liście.....
Flora23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

W mieście, z jednej strony jest siatka, korzenie są całe tylko z góry są liście i kwiaty rozszarpane.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Poszarpane pazurkami też moga wyglądać jak pogryzione.Obstawiam kuny, albo tórze.U mnie jest co roku tak samo, ale upodobały sobie zawsze te same rośliny.Są to liliowiec wczesny żółty (innych nie niszczą) i trawa turzyca muskegońska.Jak się zagapię i nie osłonię w porę siatką to katastrofa, oszpecone do końca sezonu.Na ścieżkach i schodach kamiennych są ich odchody i słychać czasem w nocy piski.Stosowałam preparaty do rozpylania, troche pomagały, ale problem wraca, bo jesienią rozkopują na trawnik ściółkę, którą robię z liści wokół krzewów.

- 15 maja 2013 -
Podepnę się znów w tym watku, bo problem dotyczy tego co opisałam wyżej.Dziś w nocy nic sobie nie robiąc z siatki ( była założona luźno, by umożliwić wzrost) ów zwierz zniszczył doszczętnie całą kepę żółtych, wczesnych liliowców :( Nie żeby się wyłożył, ale tarzał.
Nie wiem co jest przyczyną, czy soczyste liście i pędy, czy to takie newralgiczne miejsce, bo dlaczego tak jest co roku ? Te liliowce są bardzo popularne, maja je sąsiedzi, a kuny nie urzedują tylko w moim ogrodzie.Czy u kogoś te liliowce też są niszczone?
A to na dodatek moje ulubione :cry:

Oświecił mnie sąsiad.Obok jest garaż i skaczą sobie z dachu kuny czy inne wprost na te liliowce, bo tam im pasuje :roll: Nie wiem jak zaradzić, ale przynajmniej znam przyczynę ;:108
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Dach musi zapewne zostać :lol: to może jakąś przeszkodę im zrobić ? Masywna ,żeby nie raziła w oczy czyms obsadzić o ile jest taka możliwość.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No musi :) Na razie mąż dał dechę, żeby schodziły :wink: , ale tak nie może zostać, bo szpeci :? Ciężko będzie je zniechęcić, bo mają już widać utarty 'szlak'.Chyba trzeba bedzie je przesadzić i zwęzić rabatę w tym miejscu.A tak mi tam pasowały, bo obok rosną irysy syberyjskie i rutewka orlikolistna i fajne 'trio' było :)
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Daj zdjęcie , bo może mam pomysł .A muszę widzieć, bo sama widzisz nie rozróżniam folii od siatki :;230
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro zrobię zdjęcie.Garaż ma od przodu taki murek na dachu, który jest dla nich zaporą i muszą skakać z boku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”