Szkodnik na ogródku, co to może być. Pomocy!!!!!
Szkodnik na ogródku, co to może być. Pomocy!!!!!
Od dwóch lat na moim ogródku zdarzają się dziwne przypadki niszczenia roślin, nie mam pojęcia co to może być, sądze ze kuny ale one są już od ponad ok 10 lat i jeszcze nigdy nie robiły szkody a teraz od dwóch lat coś niszczy moje kwiaty. Już nie wiem co mam robić, może coś doradzicie czy to aby na pewno sprawka kun.Oto zdjęcia http://imageshack.us/photo/my-images/405/p5130261.jpg/ , http://imageshack.us/photo/my-images/713/p5130260.jpg/ , http://imageshack.us/photo/my-images/585/p5130262.jpg/ , http://imageshack.us/photo/my-images/826/p5130256.jpg/
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szkodnik na ogródku, co to może być. Pomocy!!!!!
A te liście są pogryzione, czy podeptane , bo nie widzę za dobrze.
A u mnie w ogródki coś zjada liście rabarbaru i szczawiu, kwiatków nie rusza ,bo obok rosną stokrotki i są całe , na liściach rabarbaru zauważyłam żółte malutkie jakby jajeczka. Pomocy 

One są pogryzione, i tak się zastanawiam czy kuna by mogła pogryz takie liście.....
W mieście, z jednej strony jest siatka, korzenie są całe tylko z góry są liście i kwiaty rozszarpane.
Poszarpane pazurkami też moga wyglądać jak pogryzione.Obstawiam kuny, albo tórze.U mnie jest co roku tak samo, ale upodobały sobie zawsze te same rośliny.Są to liliowiec wczesny żółty (innych nie niszczą) i trawa turzyca muskegońska.Jak się zagapię i nie osłonię w porę siatką to katastrofa, oszpecone do końca sezonu.Na ścieżkach i schodach kamiennych są ich odchody i słychać czasem w nocy piski.Stosowałam preparaty do rozpylania, troche pomagały, ale problem wraca, bo jesienią rozkopują na trawnik ściółkę, którą robię z liści wokół krzewów.
- 15 maja 2013 -
Podepnę się znów w tym watku, bo problem dotyczy tego co opisałam wyżej.Dziś w nocy nic sobie nie robiąc z siatki ( była założona luźno, by umożliwić wzrost) ów zwierz zniszczył doszczętnie całą kepę żółtych, wczesnych liliowców
Nie żeby się wyłożył, ale tarzał.
Nie wiem co jest przyczyną, czy soczyste liście i pędy, czy to takie newralgiczne miejsce, bo dlaczego tak jest co roku ? Te liliowce są bardzo popularne, maja je sąsiedzi, a kuny nie urzedują tylko w moim ogrodzie.Czy u kogoś te liliowce też są niszczone?
A to na dodatek moje ulubione
Oświecił mnie sąsiad.Obok jest garaż i skaczą sobie z dachu kuny czy inne wprost na te liliowce, bo tam im pasuje
Nie wiem jak zaradzić, ale przynajmniej znam przyczynę 
- 15 maja 2013 -
Podepnę się znów w tym watku, bo problem dotyczy tego co opisałam wyżej.Dziś w nocy nic sobie nie robiąc z siatki ( była założona luźno, by umożliwić wzrost) ów zwierz zniszczył doszczętnie całą kepę żółtych, wczesnych liliowców

Nie wiem co jest przyczyną, czy soczyste liście i pędy, czy to takie newralgiczne miejsce, bo dlaczego tak jest co roku ? Te liliowce są bardzo popularne, maja je sąsiedzi, a kuny nie urzedują tylko w moim ogrodzie.Czy u kogoś te liliowce też są niszczone?
A to na dodatek moje ulubione

Oświecił mnie sąsiad.Obok jest garaż i skaczą sobie z dachu kuny czy inne wprost na te liliowce, bo tam im pasuje

Dach musi zapewne zostać
to może jakąś przeszkodę im zrobić ? Masywna ,żeby nie raziła w oczy czyms obsadzić o ile jest taka możliwość.

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
No musi
Na razie mąż dał dechę, żeby schodziły
, ale tak nie może zostać, bo szpeci
Ciężko będzie je zniechęcić, bo mają już widać utarty 'szlak'.Chyba trzeba bedzie je przesadzić i zwęzić rabatę w tym miejscu.A tak mi tam pasowały, bo obok rosną irysy syberyjskie i rutewka orlikolistna i fajne 'trio' było 

Daj zdjęcie , bo może mam pomysł .A muszę widzieć, bo sama widzisz nie rozróżniam folii od siatki 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Jutro zrobię zdjęcie.Garaż ma od przodu taki murek na dachu, który jest dla nich zaporą i muszą skakać z boku.