Moja działka 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działka 4

Post »

Lidziu, masz po prostu swój mini-botanik. Najukochańszy na świecie, bo Twój własny. Mnie pozostaje podziwianie i cieszę się, że Cię znam i mogę bywać u Ciebie ;:196 . U siebie staram się tworzyć kompozycje, czy mi sie to udaje :?: chyba jeszcze nie bardzo...
Rok temu zostałam przez Ciebie sowicie obdarowana, jestem Ci za to niezmiernie wdzięczna. Wszystkie roślinki mają się świetnie, choć nie we wszystkie wierzyłam, że dadzą sobie radę w siedlisku. Cóż pogoda mi sprzyjała...było mokre lato. Jednak najpewniej była to zasługa Twoja, ofiarowałaś roślinki od ;:167 .
Kolejne pierwiosnki piękne i ;:oj kwitną Ci już irysy :?: . Jak nic, masz podgrzewany ogród ;:108 , ogrzewa go Twoje wielkie ;:167
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pierwiosnki,iryski,czosnki ozdobne...wszystko zachwyca.I jak tu nie kochać wiosny.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Bo nasza Lidzia jak wiosenny Święty Mikołaj ;:167 dzieli się z innymi i mam nadzieję, że będę miała tez tę możliwość gdy już wszystko mi pięknie się rozrośnie. Iryski pięknie kwitną i chociaż krótko to kształty kwiatów mają cudowne, na nowo zakochuję się w barwach :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lidziu jestem niepocieszona bo wszystkie czosnki, złociste, karatawski, czerwone zginęły nie ma żadnego. I tak jest zawsze !

A zdjęcia cudne niektóre rośliny te z pączkami nie znam ;:185
oczywiście, że siedmiodzielna coś mi się po.......
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu mnie zachwycaja iryski pumila :heja :heja :heja szkoda tylko, że bardzo krótko kwitną ale już niedługo będą liliowce ;:7
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Lideczko ...koniecznie wywiesić musisz napis ... Lydia Botanical Garden welcomes you and invites ...
Różnorodność ciekawych , rzadko spotykanych roślin w Twojej kolekcji urzeka ...nie wiem , nie mam pojęcia ...co to za roślina z liśćmi ...jak u piwonii drzewiastej , a powyżej pąk kosmaty ? A to , to co takiego ...? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 3d30d.html ...czyżby lak ? Wieloletnia roślina - jeżeli tak ...to proszę mnie na niego zapisać ;:196

Boży kwiat w kolorze bieli - rzadko spotykany ...hiacynciki hiszpańskie pochylone w moim ulubionym kolorze .

Mam dla Ciebie sadzonki przegorzanu ...wysłać Ci i co jeszcze chcesz ? Wiem ... ;:oj primulę białą Dawn Ansell ...odłożyłam dla Ciebie ...a Twoja kobaltowa , pełna - gdy oczywiście przekwitnie - to pamiętaj o mnie ;:196 .
Mam irysy SDB ...teraz kwitną ,a Pumila ...ani jednego :( wymienimy się ?

Pozdrawiam Cię bardzo , bardzo serdecznie ;:167 ;:196 Iga .
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Zeniu witaj. Cieszę się, że zaglądasz do mnie i podoba Ci się działka.
Obie roślinki od Ciebie mają się dobrze. Czuję się dłużnikiem, więc pamiętaj o tym co powiedziałam w rozmowie telefonicznej, jak coś Ci się spodoba, to daj znak na PW.
U mnie wczoraj przez cały dzień i noc padał deszcz, chwilami nawet ulewny. Dzisiaj też pada, ale słabiej.
Życzę dużo zdrówka.

Marzenko dziękuję za te ciepłe słowa. Cieszę się, że rośliny które wysłałam Ci w zeszłym roku dają radę. Po niedzieli, jak przestanie padać przygotuję do wysyłki następną porcję roślin.
Irysy już zakwitły, ale na razie tylko te najniższe, wysokie dopiero zawiązują pąki.

Jacku wiosna, to moja ulubiona pora roku. Spora dawka ciepła i wilgoci sprawiła, że rośliny pokazują na co je stać.

Ewuniu jaki tam ze mnie Święty Mikołaj, po prostu niektóre rośliny szybciej się rozrastają i trzeba je dzielić, a nadwyżek przecież szkoda wyrzucać. Jak Tobie wszystko zacznie się rozrastać, to też będziesz obdarowywać innych.

Marysiu Masko jak to możliwe, że wszystkie czosnki znikły, przecież gryzonie ich nie zjadły, no chyba, że wyniszczyła je choroba grzybowa.
Podaję opis do zdjęć roślin w pączkach: 1. powojnik botaniczny nn, 2 i 3 lilia 'Marhan', 4. bellevalia romana, 5. bożykwiat Meada 'Album', 6. czosnek alfatumeński 'Purple sensation'.

Marysiu mar na Twoje liliowce już nie mogę się doczekać i to nie dlatego żeby sępić, ale żeby móc podziwiać je na zdjęciach.

Igusiu dziękuję bardzo, ale zapewniam Cię, że wiele osób z FO posiada ogromne zbiory unikalnych i rzadkich roślin i ja nie dorastam im nawet do pięt.
Roślina o którą pytasz, to nie piwonia krzewiasta, a lilia 'Marhan' mieszaniec L.martagon x L.hansonii, która została podarowana mi ze szczerego serca i pomimo, że jest bardzo kapryśna i nie lubi przesadzania, to jednak zakwitnie. Druga roślina została przez Ciebie dobrze rozpoznana, to rzeczywiście lak dwuletni. Ten ze zdjęcia był wysiany latem w 2011 r. Doskonale przetrwał zimę i mam nadzieję, że zakwitnie jeszcze w przyszłym roku. Bożykwiat Meada 'Album' kupiłam jesienią z przeceny w L.M. Był marny i zasuszony, ale odwdzięczył się kwitnieniem.
Jesienią wysiałam nasiona przegorzanu i ładnie wykiełkował. Teraz po deszczu będę go sadzić.
O reszcie podyskutujemy na PW.

A teraz zdjęcia różności, które aktualnie kwitną

Obrazek złotlin japoński 'Pleniflora'
Obrazek serduszka okazała 'Alba'
Obrazek kokorycz żółta
Obrazek narcyz 'White Marvel'
Obrazek goryczka bezłodygowa
Obrazek serduszka wspaniała 'Rosea'
Obrazek czosnek niedźwiedzi
Obrazek tarczownica tarczowata
Obrazek omieg kaukaski
Obrazek śniedek baldaszkowaty
Obrazek serduszka okazała 'Rosea'
Obrazek knieć błotna
Obrazek barwinek pospolity 'Purpurea'
Obrazek narcyz poeticus 'Actaea'
Obrazek skalnica Arendsa 'Carpet purple'
Obrazek fiołek labradorski
Obrazek jodła koreańska 'Silber locke'
Obrazek bergenia sercowata
Obrazek floks szydlasty
Obrazek zawilec wielkokwiatowy
Obrazek barwinek pospolity
Obrazek szafirek 'Inter fragrance'

Oswojony kos, który ma sprawną tylko jedną nóżkę.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Lidziu masz takie kwitnące różności,że nie sposób codzień nie zajrzeć i pocieszyć oko ;:138
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:heja :heja :heja wszystko cieszy jak pięknie rośnie, żeby tylko nie rosło to czego nie chcemy to byłaby pełnia szczęścia ;:167 kosik nie długo będzie jadł Ci z ręki tak jak wiele ptaków z Twojego otoczenia ;:215
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu, Marysiu wróciłam z działki, niestety nie jest dobrze, strumień wody płynie przez prawie całą szerokość i zbiera się w najniższym miejscu, altana już podtopiona, o roślinach nawet nie wspominam, bo płakać mi się chce. Najgorsze, że deszcz nadal pada i podobno taka pogoda ma się utrzymać jeszcze przez dwa dni.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu i jak Cię pocieszyć, tym że u mnie też leje i ślimaki młócą wszystko co im stanie na drodze, to jeszcze odrośnie ale jak tak będzie padać dwa dni to zatopi wszystko, z jednej strony cieszymy się bo wszystko piękne, przyjdze deszcz i zabiera nam całą radość tworzenia naszych ogrodów ;:202
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Oj Lidziu przestało już padać to może woda spłynęła z Twojej działeczki :( , wiem co przeżywasz bo ja mam działkę dokładnie w samym dołku nizinnym i wszystko leci do mnie, wiele roślin mi pogniło ;:131
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Lidziu czy masz dużo tego iryska ja mam ciemno fiolet więc chętnie bym wymieniła Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majlo witaj, cieszę się, że odwiedziłeś moją działkę.

Marysiu mar u mnie wystarczą dwa dni deszczu i 2/3 działki jest pod wodą. I znowu zamiast sadzić i plewić będę naprawiać szkody jak woda wyschnie.

Ewuniu to masz działkę usytuowaną dokładnie tak jak ja, współczuję Ci bo wiem co to znaczy. Ja bardzo dużo roślin już straciłam, kiedyś wzdłuż alejki miałam posadzone najładniejsze rośliny, po których nic nie zostało, natomiast coraz częściej znajduję tam sitowie. Dzisiaj byłam i przez działkę płynie rzeka wody i zbiera się w najniższym miejscu. Nieciekawie to wygląda.

Danusiu jutro ubiorę wysokie gumiaki, spróbuję dotrzeć do irysów i zobaczę co z nich zostało. Dzisiaj po południu jeszcze stały w wodzie. Kępka jest na tyle duża, że uda się ją podzielić.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu przykro czytać o stratach na działce, każda roślinka ma jakąś historię i wraz z wypadnięciem jej z ogrodu wypada cząstka wspomnień ;:167
Mój wątek personalny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”