Zeniu witaj. Cieszę się, że zaglądasz do mnie i podoba Ci się działka.
Obie roślinki od Ciebie mają się dobrze. Czuję się dłużnikiem, więc pamiętaj o tym co powiedziałam w rozmowie telefonicznej, jak coś Ci się spodoba, to daj znak na PW.
U mnie wczoraj przez cały dzień i noc padał deszcz, chwilami nawet ulewny. Dzisiaj też pada, ale słabiej.
Życzę dużo zdrówka.
Marzenko dziękuję za te ciepłe słowa. Cieszę się, że rośliny które wysłałam Ci w zeszłym roku dają radę. Po niedzieli, jak przestanie padać przygotuję do wysyłki następną porcję roślin.
Irysy już zakwitły, ale na razie tylko te najniższe, wysokie dopiero zawiązują pąki.
Jacku wiosna, to moja ulubiona pora roku. Spora dawka ciepła i wilgoci sprawiła, że rośliny pokazują na co je stać.
Ewuniu jaki tam ze mnie Święty Mikołaj, po prostu niektóre rośliny szybciej się rozrastają i trzeba je dzielić, a nadwyżek przecież szkoda wyrzucać. Jak Tobie wszystko zacznie się rozrastać, to też będziesz obdarowywać innych.
Marysiu Masko jak to możliwe, że wszystkie czosnki znikły, przecież gryzonie ich nie zjadły, no chyba, że wyniszczyła je choroba grzybowa.
Podaję opis do zdjęć roślin w pączkach: 1. powojnik botaniczny nn, 2 i 3 lilia 'Marhan', 4. bellevalia romana, 5. bożykwiat Meada 'Album', 6. czosnek alfatumeński 'Purple sensation'.
Marysiu mar na Twoje liliowce już nie mogę się doczekać i to nie dlatego żeby sępić, ale żeby móc podziwiać je na zdjęciach.
Igusiu dziękuję bardzo, ale zapewniam Cię, że wiele osób z FO posiada ogromne zbiory unikalnych i rzadkich roślin i ja nie dorastam im nawet do pięt.
Roślina o którą pytasz, to nie piwonia krzewiasta, a lilia 'Marhan' mieszaniec L.martagon x L.hansonii, która została podarowana mi ze szczerego serca i pomimo, że jest bardzo kapryśna i nie lubi przesadzania, to jednak zakwitnie. Druga roślina została przez Ciebie dobrze rozpoznana, to rzeczywiście lak dwuletni. Ten ze zdjęcia był wysiany latem w 2011 r. Doskonale przetrwał zimę i mam nadzieję, że zakwitnie jeszcze w przyszłym roku. Bożykwiat Meada 'Album' kupiłam jesienią z przeceny w L.M. Był marny i zasuszony, ale odwdzięczył się kwitnieniem.
Jesienią wysiałam nasiona przegorzanu i ładnie wykiełkował. Teraz po deszczu będę go sadzić.
O reszcie podyskutujemy na PW.
A teraz zdjęcia różności, które aktualnie kwitną

złotlin japoński 'Pleniflora'

serduszka okazała 'Alba'

kokorycz żółta

narcyz 'White Marvel'

goryczka bezłodygowa

serduszka wspaniała 'Rosea'

czosnek niedźwiedzi

tarczownica tarczowata

omieg kaukaski

śniedek baldaszkowaty

serduszka okazała 'Rosea'

knieć błotna

barwinek pospolity 'Purpurea'

narcyz poeticus 'Actaea'

skalnica Arendsa 'Carpet purple'

fiołek labradorski

jodła koreańska 'Silber locke'

bergenia sercowata

floks szydlasty

zawilec wielkokwiatowy

barwinek pospolity

szafirek 'Inter fragrance'
Oswojony kos, który ma sprawną tylko jedną nóżkę.