Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Post »

jola1010, Małgocha, Keetee, Mufka, Sosenki4, Kasik_38, stefanek, ewamaj66, sweety, Pacynka, takasobie, anastazjaB, BeataT dziękuję wszystkim za odwiedziny, nie odpowiem indywidualnie, bo jestem wykończona dzisiejszą harówką w ogródku. Wczoraj popadało i chwasty natychmiast się wysypały jak z puszki Pandory, a wraz z nimi robactwo wszelkiej maści. W tym głównie komary, które są szczególnie natrętne, kiedy się człowiek schyla. Jak nie ubijosz, to się paskudztwo nie odczepi. No ale nic, wyrzuciłam z rabat mnóstwo chwaścików, popatrzyłam na ogród obsypany niezapominajkami, troszkę zmian zaplanowałam. W międzyczasie pojechaliśmy po zakupy do Lidla i kupiłam dwa powojniki, nie zastanawiając się, gdzie je posadzę. Zrobię to później. Kupiłam The President i Warszawska Nike. Niestety oba wielkokwiatowe, a więc narażone u mnie na uwiąd. No ale kupiłam. :oops: Może tym razem nie zachorują. Cóż jeszcze? Aha, podsypałam polifoską swoje przetaczniki i dzwonki. No i to by było tyle.

Obrazek

Obrazek

Żagwin
Obrazek

Zakwitł następny powojnik. Też z grupy atragene, ale jakiś fioletowy. Nie pamiętam nazwy. Mam go już chyba osiem lat. Bardzo łysy na dole, więc pokazuję tylko górę. Po pierwszym roku wypuścił dużo rozłogów, ale ja, nieświadoma tego, co robię, wszystkie powyrywałam :oops: Potem już nie wypuszczał, tylko kwitnie wciąż na tych samych pędach.
Obrazek

Obrazek

Powoli zarasta mi nowa ścieżka, ale jeszcze po obu stronach jest stanowczo za dużo gołej ziemi.
Obrazek

Brunnera Looking Glass. Mam ją pierwszy rok, sadzona jesienią. Jestem nią zauroczona. Niewiele się różni od Jack Frost. Trochę inny ma rysunek liści.
Obrazek

Modrzew bardzo nabrał w tym roku grzywy. :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:172
Wandziu zaskakujesz mnie swoimi zdjęciami z działeczki ;bardzo ładne niebieskie kwiatuszki,
a ja napierwszy rzut oka myślałem, że to niezapominajki a to Brunnera Looking Glass
Powodzenia
;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wanda7 pisze:
Powoli zarasta mi nowa ścieżka, ale jeszcze po obu stronach jest stanowczo za dużo gołej ziemi.
Jakbym czytała siebie ;:306
Zapytam jeszcze o ostnicę. Czy ona już Ci wychodzi> Zrobisz jej zdjęcie?
Moja jak na razie martwa, chociaz też była porządnie śniegiem opatulona.
Rozmawiałam z panem, u którego zamawiałam trawki i radził okrywa stroiszem. A czy Ty swoją obcinałaś Już? Może ja niepotrzebnie obcięłam?
Ale za to chyba mam siewki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mam oba powojniki kupione przez Ciebie-dobrze rosną :D Bardzo lubię Warszawską Nike, bo jest aksamitnie fioletowa.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Wandziu te powojniki tez miałam w planach...bo mam zaznaczone tylko te co długo kwitną ,powinnas byc zadowolona ;:108
Brunera Looking Glass dla mnie jest rewelacyjna ,i rzeczywiscie tak looking :uszy
Miłej niedzieli ...odpocznij po tej orce ;:196
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,czy twój M nie psioczy ci na doniczki na tarasie,bo mojemu wszystko zabiera przestrzeń życiowa.Na szczęście u sąsiadów nadal łąka,nic nie robią,więc każę mu u nich pobiegać jak ma nadmiar energii.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu jestem u Ciebie każdego dnia, czytam, oglądam cudne zdjęcia i zmykam dalej, bo całe dnie spędzam na dworze , mało tych wolnych chwil, które można spędzić na Forum, więc i na pisanie czasu brak..... ale tak jak wspomniałam, jestem codziennie. Wspaniale pokazujesz swój ogródek, przepiękne fotki cudnych miejsc :D
Powojniki które kupiłaś cudowne, nie mam żadnego, a oba chciałabym mieć :roll: :;230 Mam nadzieję, ze będą pięknie rosły :D
Piszesz o swoim powojniku, że ma łyse badylki dołem..... może w przyszłym sezonie obetnij go niziutko i wtedy powinien pięknie się zagęścić....
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Wandziu,od różanego wątku przywędrowałam do ogrodowego.Teraz będzie wszystko razem,więc się wpisuję. :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Swoje powojniki, zgodnie z radą dotycząca cięcia w 1szym roku, ciachnęłam 30 cm od ziemi i wygladają rewelacyjnie. Z ziemi wychodzi po kilka pędów. Będę gęściutkie :heja
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wandziu kupiłaś dwa powojniki,mimo,że słabo rosną u Ciebie,ja też kupilam wczoraj dwa w Auchan jeden to Arabella,a drugi to Jan Paweł II,którego nie pochwaliłaś,nie miałam białego ...zaryzykowałam a co ;:218 Trzymam kciuki za Twoje,trzeba próbować,a może właśnie te odmiany będą ładnie rosły:)
Piękny modrzew,marzę o nim:)Donice z bratkami cudownie wyglądają ;:224 Żurawki w słońcu ładnie mienią się kolorami ;:108

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

stefanku, rzeczywiście brunnery bardzo przypominają niezapominajki, ale kwiatuszki są u nich drobniejsze.
ewamaj, wiem, Ewa, że te powojniczki są ładne, ale czy nie będą chorować? Oto jest pytanie. Zazdroszczę ci, że masz zdrowe wielkokwiatowe.
Keetee, brunnery są cudne, mam je po raz pierwszy, oby tylko nie wymarzły, bo się zapłaczę.
Małgocha, mój M absolutnie nie ma nic przeciwko moim donicom. Wie, ze to dla mnie przyjemność i moj świat, a więc cieszy się razem ze mną. I w ogóle lubi jak jest ładnie i kolorowo. Dobry mi się chłop trafił :heja
AGNESS, zajrzyj u siebie do Lidla. Teraz rzucili powojniki, więc może jeszcze trafisz. Bardzo mi się miło zrobiło, jak napisałaś, że do mnie zaglądasz. Ja ostatnio także spędzam czas na dworzu i dopadam na FO tylko z doskoku. Teraz trochę gorszych dni nadeszło, to może będzie więcej czasu na odwiedzanie forumowych wątków. Pozdrawiam serdecznie ;:196
Georginio, a zatem witam cię w dziale ogrodowym. Razem będziemy czekały na róże ;:108
sweety, ja także w tym roku pościnałam powojniki krótko, ale różnie to z nimi jest. Jedne wypuszczają po kilka pędów, a inne tylko jeden. Ale na ogół to chba będzie dobry rok dla nich.
Anness, może JPII u ciebie będzie kwitł rewelacyjnie. Nie wiadomo. U mnie jest raczej trudny ogród. Bo ziemie kiepska, raczej kwaśna. No i cień. Ale nic, próbuję, próbuję, no i czasem coś wychodzi. Co do modrzewia pendula, to jak najbardziej polecam. Kłopot żaden, a efekt wspaniały.

Margo2, tutaj masz zdjęcie mojej ostnicy w stanie obecnym. To Stipa brachytrycha. Ścięłam ją już dość dawno. Zresztą widać na zdjęciu suche pozostałości. Teraz jest już dość spora i żywozielona.
Obrazek
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Witaj Wandziu praca w ogrodzie nigdy się nie kończy dobrze że mimo zmęczenia sprawia nam przyjemność.Powojnik pięknie Ci zakwitł a Brunnera
zachwyca swoimi maleńkimi kwiatuszkami ;:215
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Wandeczko,ale Ty prowadzisz intensywne życie towarzyskie.........nowy wątek założony w marcu,a tu już tyle stron.......
Ja jestem,jeszcze w pierwszej części.........musze wkrótce załozyć nową i pogimnastykować się sprawami technicznymi...
Twoja fotografia przywitalna - a szczególnie Ty na tle - super ! Wiesz,że jestem wielbicielką Twoich fot,umiesz pokazać duszę swoich i nie tylko....roślin......pozdrawiam ;:196
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Bardzo fajne powojniki kupiłaś, mam je też na swojej liście. Może tym razem się uda i nie będą chorowały. Podsadziłaś już coś pod tego fioletowego przy tarasie?
U mnie też plaga komarów, zużywam masę środków żeby mnie nie zjadły a mimo to jestem opuchnięta ;:145

Miłego dnia.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Wandziu, pięknie kolorowo u Ciebie, ścieżka z żurawkami po bokach urocza, a kwitnące powojniki ekstra ;:63, ja czekam na swoje w większości sadzone jesienią, ale z tego co widzę, prawie wszystkie mają pączki :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”