U oster sezon 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster sezon 2012

Post »

Colli, to super! Muszę się wybrać do Ciebie, bo zdjęcia nie oddają prawdy ;:oj

Iwonko, wyobrażam sobie, jak dopadłaś do szpadla ;:224 Teraz znów trochę przegiął ten deszcz.
Niebo zaciągnięte i nieprzyjemnie. Szkoda, ale może przynajmniej ciuteczkę na zapas wody na działeczkach
będzie?

Wczorajszy dzień stracony na poszukiwaniach materiałów na kratownice.
Wreszcie znaleźliśmy go w Nomi: słupki, podstawy (kiedyś nazywali to kotwami), i same kratownice.
Dość ciekawie wykonane. Dziś poszerzyłam rabatę z iglakami: przed i po:
Obrazek Obrazek

Jeszcze sporo do zrobienia, ale przez "dopadanie" do pracy z powodu pociętego dnia na kawałki czasu nie
jest się w stanie zrobić więcej: a to jedno dziecko ze szkoły, zaraz po następne, a to ważna sprawa do załatwienia.

Tu ma być kącik wypoczynkowy; tak było oraz etapy przemian:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

To, co widać z boku przy przedostatnim schodku to reszta śmieci, jakie przy wycinaniu kolcowoju brat
wyciągnął z krzaków. Mam nadzieję, że sąsiad wreszcie zacznie sprzątać po sobie zamiast śmiecić.
Już nie będzie miał za bardzo gdzie wyrzucać, bo całe najbliższe otoczenie jest pod kontrolą.
Obrazek

Tu ma stanąć altanka, nie chce się biegać z dołu do góry i na powrót po szklanki, krzesła, fotele czy kawę
Obrazek Obrazek

Już nie mogę się doczekać finału, choć to jeszcze długa droga. Przyczyna jest dość prozaiczna: kasa, kasa, kasa.

Pada u nas dziś na zmianę z siąpieniem. Całe popołudnie nudy na pudy. ;:219
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dziś udało nam się postawić pawilon w kąciku wypoczynkowym
Obrazek Obrazek

Robiłam zdjęcia z torów, sprawdzałam, czy nas widać; raczej nie przyciągamy uwagi. To ważne,
bo tymi torami często chodzi młodzież - nie chcemy niezdrowej ciekawości.
Obrazek
Mam zamiar tam właśnie posadzić winogrona: to dość nasłoneczniony w ciągu dnia obszar i osłonięty
od mroźnych wiatrów. Poniżej naprzeciw wypoczynkowego kącika spory teren pod grilka, wędzarnię
(mąż zamierza zrobić tu altankę).

Obrazek Obrazek

Siedzieliśmy tu wieczorkiem i nie mogłam przestać: ptaki tak pięknie śpiewają, że chętnie posłałabym tam łóżko.
Było cudownie ;:138
Dziś dopiero mąż przywiózł kratownice. Ważne, że w razie deszczu mamy gdzie się schować.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale się ładnie robi u Was ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Iwonko ;:168
Nie zdecydowaliśmy się jeszcze na sposób utwardzenia podłogi: w rachubę wchodzą deski, polbruk bądź też
odlewane z formy płyty jak chodniczek w ogródeczku. Chyba za duży wybór: jak to w porzekadle: osiołkowi
w żłobach dano...
Na razie klepisko, brudzi nogi i buty. Jednym słowem nieciekawie...
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świetny ten pawilon z moskitierą ;:138 Żaden komar Wam niestraszny. Podziwiam ogrom prac ;:oj Ruszyliście w tym roku ostro z kopyta.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pewno szybko się na coś zdecydujecie, a nawet teraz to pod zadaszeniem szybko sucho się zrobi ;:108
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Witaj, Aguś :wit
Masz rację, fajnie siedziało się bez swędzeń i drapania ;:173 Rzeczywiście one są za głupie,
żeby odnaleźć dość spore szpary pod zadaszeniem i przy ziemi :tan Ale zauważyłam w tym
roku sporo muszek meszek. Są złośliwe, że komarzyce niech się schowają :evil:
Wybiłam je i dopiero usiedliśmy spokojnie do piwka i kiełbaski. A ruszyliśmy z kopyta, bo wreszcie pracujemy na "swoim" :tan
Iwono, decyzja pewnie będzie spontaniczna i błędna. Ale metoda prób i błędów jest niezastąpiona i rzeczą ludzką jest błądzić;:173 No to błądzić będziem pewnie do bólu ;:108 ;:224
Dziś wprawdzie niedziela, ale chłopaki zabrali się za kratownice, bo sam jeden niczego nie zwojuje.
Byłoby fajnie mieć je już gotowe, bo na podczepienie czekają powojniki i winobluszcz. Już ładnie się
rozwija ale leży na ziemi ;:202 :?
Dziś z okien wygląda to tak:kupa gruzu do rozplantowania:
Obrazek

A w kilku dołkach już próba słupków
Obrazek

Wieczorkiem fotorelacja ;:333

Pa, miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Niestety, znów gdzieś posiałam ładowarkę do aku aparatu. Robiliśmy wprawdzie zdjęcia brata komórką,
bo wychodzą znośne, ale jakieś problemy z przesyłem mms-ów. To pierwsza i na razie ostatnia fotka.
Obrazek
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Witaj :wit no no fiu fiu jaki pawilon fajny pomysł widzę że praca ciągle idzie do przodu dobrze że masz brata ;:108 pozdrowionka:0
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

super ale sie zmienia :) ;:138 a z tym aparatem to masz jak ja , albo nie naładowany albo karty zapomnę, a telefon też wiecznie albo zapomniany albo rozładowany to jakieś moje fatum ;:223
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

colli28 pisze:Witaj :wit no no fiu fiu jaki pawilon fajny pomysł widzę że praca ciągle idzie do przodu dobrze że masz brata ;:108 pozdrowionka:0
No, fajnie! Brat tez się cieszy, że ma siostrę ;:306
Pewnie chciałabyś go wypożyczyć, ale u mnie jeszcze pracy ma na jakiś miesiąc przynajmniej ;:oj
Wiesz, że jutro będę w Szczecinie i przywiozę Ci te roślinki zamówione u Taccy?
Nie wiedziałaś? O, sorry, zapomniałam Ci powiedzieć.
DuczekiOsia pisze:super ale sie zmienia :) ;:138 a z tym aparatem to masz jak ja , albo nie naładowany albo karty zapomnę, a telefon też wiecznie albo zapomniany albo rozładowany to jakieś moje fatum ;:223
Witaj Osiuw moich skromnych progach :wit
Najgorzej, że ja ze wszystkim mam jak z tym aparatem. Ale brata komórka robi dość fajnie fotki
więc w miarę możliwości powklejam. To poszczególne etapy.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Jeden z naszych młodych rudzielców ma swoiste upodobania: przynosi w pyszczku .... jaszczurki ;:202 ;:185
Już kilka mu zabrałam, jednak nie każdą żywą ;:185
Tej się udało. Choć ogon straciła wcześniej, dziś o mało nie straciła życia. Rudzielec niósł ją dumnie i
ostentacyjnie upewniając się, że wszyscy zauważyli, jaki przydatny jest w obejściu. Po czym w stałym
miejscu porzucił zdobycz, by się nią zabawiać.
Przerażoną i sparaliżowaną ze strachu złapałam i wyniosłam w pole.
Obrazek

A, zapomniałam! Dopiero na zdjęciu zobaczyłam i mi się przypomniało: widzicie, co jaszczurka ma na szyi?
Obok siebie wessane w szyję miała dwa kleszcze ;:202 Najpierw usunęłam jej te kleszcze i poszła już bez ich towarzystwa. Nigdy nie
pomyślałabym, że gruboskórna jaszczurka ma takich wrogów ;:185
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Osterku widzę że rudy na niezłe połowy chodzi ;:oj nie mam zielonego pojęcia że jedziesz do Szczecina ;:224 ale ta kratownica superaśnia:)
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dwa lata temu, kiedy poinformowano nas, że granice działki są przesunięte sporo na zewnątrz, pomyślałam, że nie
będę demontować starego płotu, tylko jego brzydotę przysłonię winobluszczem. Mężuś zapomniał nasze ustalenia
i w tym roku z rozpędu pozdejmował przęsła i z tej strony ogrodzenia. Ale nie ma tego złego... Jest ładniejszy,
czeka mnie jeszcze jego impregnacja. Poza tym Tofii stale łazi mi tam i rozgrzebuje cebulki i inne roślinki :evil: Muszę więc
tę część ogrodu zabezpieczyć choćby przed nim. Pozostał mi jeszcze stary płot myśliwski, zagrodzę od strony wjazdu.
Jeszcze tylko bramki i prowizorka gotowa.

Parę zdjęć z innych rabatek; rabatka wschodnia tulipanowo-piwoniowo-mleczowo-chwastowa :oops: :lol:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

i rabata pod bzami
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

edit: 14.05.2013
Patrzę na te zdjęcia i widzę, że nie ma się czym chwalić. Jedynie roślinki dopisały. Zarośnięte, zachwaszczone, a
ja zajmuję się innymi nie mniej palącymi zadaniami. A jeszcze warzywnik woła. Dziś dopiero wysieję ogórki do gruntu.
No i parzydło leśne wymaga zaopiekowania. Coś to miejsce mu nie służy. Przesadzę je na rabatkę północno-wschodnią,
bliżej ozdobnej porzeczki, tam słońce operuje częściej, no i bliżej wody, więc będzie na widoku i nie będę zapominać o nim.
Miłego dnia życzę. U nas z rana trochę popadało.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wandziu , pięknie zapowiada się ogród, widać jaki ogrom pracy włożyliście i ile serca , będę kibicować .
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dziękuję, Danusiu, to bardzo miłe ;:168

Dziś udało mi się co nieco odchwaścić na rabatce pod bzami: awaryjne wyjście dla sąsiada:
Obrazek Obrazek

Winobluszcz podwieszony, choć powinnam najpierw zaimpregnować kratkę; ciekawość jest jednak nie do opanowania
Obrazek
Wystarczy na dziś. Idę lulu. Spokojnej nocki :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”