Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

MARYSIU....wszystkie roślinki już pod gołym niebem, na pewno im bardzo dobrze.....mnie są na docelowym miejscu bo gospodyni nie nadąża z obowiązkami.......... wyznaczyłam im miejsce bardzo bezpieczne...... Inkubator.......i tam pozostaną do czasu kiedy przygotuję glebę do nasadzeń.....

Marysiu...żadna pomyłka z Twojej strony....to moja przeprowadzka wprowadziła zamęt ale wszystko poszło bardzo dobrze.....
jak dobrze mieć zięcia i to takiego co trawę wytrzepie i internet na biurko zamiecie.......
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Czy ja ostatnio narzekałam, ze mam sucho jak przysłowiowy pieprz /bo mam/ i deszcz nie pada ? Niestety narzekałam, ale przysięgam, już nie będę ! Przynajmniej przez jakiś czas...

Pracowałam sobie radośnie do późna, oblepiona komarami jak bożonarodzeniowa choinka bombkami, gdy zaczęło się błyskać i grzmieć, a ponieważ robiło się coraz ciemniej - dochodziła 21,00, więc pozbierałam swoje szmatki i gałganki i podreptałam do domku. I się zaczęło !
Huknęło, gruchnęło i spadł taki grad, pokrywając wszystko grubą warstwą lodu. Jutro będziemy szacować straty, boję się co zobaczymy...

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia zrobiłam otwierając na moment drzwi. Ale co przeżyły biedne bociany w gnieździe, bombardowane takimi pociskami z nieba ;:202
Sikorki na szczęście mają bezpieczne budki.

Asiu pracusiu, też się cieszę z tego internetu ogromnie, tyle, że limit mnie będzie poganiał, a to kiepsko dość ;:218

Wióry rogowe mają dużo azotu, więc ja sypię je pod róże i rośliny, które wiem, że są żarłokami, i w dołki pod nowe nasadzenia. Można tak jak napisała Pacynka, posypać całą rabatę. Ale gdy rabata duża, to wydajniej podsypać pod konkretne roślinki. Ponieważ dużo azotu, więc sypię tylko wiosną na start. Oprócz wiórów, które rozkładają się powoli, sypię dodatkowo pod każdą różę garść lub dwie obornika granulowanego.

Pacynko brunera w większej grupie wygląda zjawiskowo i kwitnie długo, co jest dużą zaletą. A potem ma ładne liście do jesieni.
Ja najbardziej lubię, tą zwykłą z zielonymi liśćmi, chociaż mam pojedyncze egzemplarze z ozdobnymi. W zeszłym roku mi wymarzły.

Ewuś majowy, dobrze, że drobne deszcze, a nie taki wypasiony grad, jak u mnie :;230
A zięć, dobrze mówisz, że skarb ;:224

Madziu, dziękuję Ci kochana za miłe słowa, ale chyba mnie nieco przeceniasz :oops: Postaram Ci się opisać rabatę, tylko że ona tak naprawdę nie jest na wzór rabaty Izy Tamaryszka - gdzie tam moim wiejskim, siermiężnym rabatkom do klasycznych, stylowych i jak sama słusznie piszesz, zjawiskowych nasadzęń Izy! Ja swoją rabatę zaczęłam urządzać jesienią. Spodobało mi się połączenie białych brzóz i kosówek. Potem dosadziłam jasno brzeżone tzcinniki Overdam, bo dla mnie świetnie komponują się z kosówkami i biało brzeżone hosty, kontrastujące kształtem liści. Tak naprawdę zainspirowało mnie to, że można wśród brzóz posadzić malwy i naparstnice i wygląda to bajkowo. Więc wiosną postanowiłam swoją kompozycję nieco podrasować na wzór pokazanej przez Izę. No i zaczęłam dosadzać kolejne rośliny. Jestem w połowie aranżacji i chętnie Ci zrobię dokładniejsze zdjęcia z opisem, gdy skończę. Generalnie chciałam wyeksponować białe pnie brzóz,dodając białe kwiaty. Ale biel potrzebuje barwnego tła, żeby być bardziej widoczna. U mnie pojawiły się akcenty niebieskie i blado różowe, które powodują, że te białe są jeszcze bielsze :D Tak naprawdę, to głównymi aktorami są tutaj brzozy, a kwiaty, które są wypełnieniem, możesz dodać swoje ulubione

Wandziu moje powojniki są posadzone w odległości ok. 0,5 m jeden od drugiego. Tak mają więcej miejsca :D

Ewo gajowa, jak dobrze, że się odezwałaś ;:196 Dzięki, to jeszcze tylko nie mam wiadomości o jednej paczce !

Krysiu oj, dobrze, bo już myślałam, że to ja coś pokręciłam. Wszystko mogło się zdarzyć, bo pakowałyśmy w pośpiechu.

Oj tak, ale najważniejsze jest wspólne porozumienie i ...przyjaźń ;:173
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:202 Wybieram swoje przelatujące deszcze :roll: Pogoda nas nie rozpieszcza.
Czytam o roślinach na rabacie brzozowej i nie mogę się doczekać, kiedy zakwitną. Pomysł świetny :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Ojojoj, taki grad??!! Mam nadzieję, że nie będzie wielkich strat ...
Brunera, tak jak niezapominajki (i tak jak chyba prawie wszystko) lepiej wygląda w większej grupie. Będę się starała pamiętać o tym przy zagospodarowaniu ogrodu :wink:
Piszesz, że najlepsza ta zwykła z zielonymi liśćmi. No ja chyba ogólnie jestem zwolenniczką zwykłych, nie odmianowych roślin w ogródku. Ozdobne liście rzadko do mnie przemawiają, choć zdarza się. Ale np., dajmy na to, taka miodunka pstra ... no nie, niekoniecznie muszę ją mieć. Właściwie... to w ogóle nie muszę takiej mieć ;:224 :wink:
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

;:145 ;:145 ;:145

ARMAGEDON

Wyszłam rano do ogrodu i ujrzałam pobojowisko : ziemia usłana liśćmi i gałązkami, wszystkie roślinki sponiewierane, stłamszone, połamane i zbite przez nieobliczalne i okrutne siły przyrody...

Nie będzie zdjęć, bo chodziłam i łzy same mi ciekły, więc nie mogłam fotografować.

Nie będzie w tym roku róż, bo ogłowione z pędów kwiatowych, nie będzie lilii, bo duże już pąki leżą na ziemi w błocie, pozrywane bezlitośnie, nie będzie powojników, bo jakaś szatańska kosa pocięła je na kawałki i porozrzucała na wszystkie strony. Nie ma już mojego ogrodu !!! Nie ma jednej całej roślinki, nawet twarde, mocarne liście bergenii są pocięte i podziurawione, także hosty w strzępach i ostróżki, no wszystko, po prostu...

Kochane, robię przerwę, bo muszę to w spokoju przetrawić i nabrać sił i chęci do dalszego działania. Mój ogród też potrzebuje czasu, by na nowo się odrodzić i znów cieszyć.

Przykro mi, że w tym sezonie nie będzie pięknych zdjęć, ale siły przyrody są czasem bezlitosne i... niezrozumiałe.

:wit
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

;:oj ale grad :!:
Oj ,Przykro mi, chyba sama popłakałabym się,gdym zobaczyła zniszczenia,nikt z nas tego nie lubi,ani nie chce,cóż natura rządzi się swoimi prawami :( naprawdę,ogród z czasem odżyje,tylko to co teraz kwitnie nie będzie zachwycało,trudno,,,,wszystko jest do przeżycia ;:168
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Bardzo mi przykro...
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Marysiu, nie rozpaczaj. Miałam tak 2 lata temu, sprzatałam i płakałam. Róże dadzą radę, puszczą nowe pędy, podobnie powojniki, czy ostróżki. I na pewno w tym roku zakwitną. Lilie co prawda nie, ale w przyszłym odrobią straty. Nawet nie wyobrażasz sobie jak szybko natura się odradza. Wierz mi. Ja już to przerobiłam ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Mufko, strasznie współczuję. To musi być naprawdę przykry widok... Przyroda potrafi zarówno tworzyć, jak i niszczyć. Twój ogród istnieje jednak nadal! Odrodzi się z pewnością! ;:168 Rośliny mają niesamowitą siłę i wolę życia. Teraz z pewnością całość wygląda żałośnie, ale jak wszystko obeschnie i posprzątacie pobojowisko, okaże się, że wiele roślin zacznie szybko nadrabiać straty i będziesz mogła znów troskliwie się nimi zająć.
Jesteśmy z Tobą. A Twój ogród jest teraz także z nami dzięki paczkom, które tak dzielnie przygotowałaś ;:167
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Boże kochany, akurat na Twój ogród musiało trafić ;:oj.
Przecież mogło wytłuc nieużytki :evil:.
Trzymaj się, Marysiu, mocno ;:167.
Straszne to, ale natura się po troszku pozbiera, więc Ty też postaraj się pozbierać, choć wyobrażam sobie jakie to trudne. Sercem ;:167 jestem z Tobą.

Bardzo zasmucona Jagoda
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Marysiu Kochana ;:196 doskonale Cię rozumiem i naprawdę wspólczuję. Dwa lata temu przerabiałam dokładnie to samo, płakałam, wściekałam się i nie wiedziałam co zrobić. Dlatego wiem co czujesz.
Szkoda lilii , one raczej nie zakwitną, ale cała reszta się pozbiera, zobaczysz. Zakwitnie rochę później, ale zobaczysz - zakwitnie. Wprawdzie rośliny będą poszatkowane i troszkę zniekształcone, ale zobaczysz będą jeszcze piekne zdjęcia.
Ja po gradzie u siebie tez nie wierzyłam, że coś jeszcze zakwitnie. Ale roślinki są mocne i mają niesamowitą wolę życia - będą rosły, zobaczysz. A pod Twoją opieką na pewno świetnie odbiją.
Kochana ;:168 , wiem co czujesz....jesteśmy wszyscy z Tobą ;:4
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Marysiu :wit
Bardzo współczuję z powodu gradu :( Na siły przyrody niestety nie ma siły .U mnie grad też przeszedł ,ale na szczeście nie był tak duży i znacznych strat nie poczynił .Twoje rośliny się odbudują pomału i będą silniejsze ;:162
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Marysiu, nie masz pojęcia jak bardzo mi przykro. Wiem, że nie ma takich słów, które mogą Cię pocieszyć i wiem jak boli kiedy wali się coś co tworzyłaś z miłością, zapałem i z olbrzymim wkładem pracy.
Pamiętaj Mufeczko, że gdyby coś się nie odbudowało, to masz u mnie swoje sadzonki. ;:196
A swoją drogą to gdzie ta sprawiedliwość??? Dlaczego właśnie Twoje miejsce to spotkało? ;:174
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Wielka przykrość i smutek :( Trudno w to uwierzyć, ale większość roślin zakwitnie, tylko w późniejszym terminie. Pewnie sama to wiesz, a smutku Ci ująć nie mogę :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Droga Marysiu Mufko,
Ogromnie mi przykro i z całego serca współczuję zniszczeń poczynionych przez grad. Wiem, jakie to uczucie, bo u mnie na Kaszubach kilka lat temu wydarzył się podobny kataklizm, dodatkowo z huraganem, który dosłownie rozdarł i powalił na ogród 60-letnie drzewo.
Chciałabym Cię jakoś pocieszyć, ale wiem, że to po prostu trzeba przeżyć, przeboleć samemu... Widocznie każdy ogrodnik raz w życiu musi zaznać niszczącej siły przyrody...
Ale siła życia jest większa! ;:226 Niedługo się o tym przekonasz.

Życzę Ci tego z całego serca!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”