Krokusy- wymagania,uprawa,problemy Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Krokusy...

Post »

To już wspomnienie! Ale jakie piękne!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie kolo 21 IV kwitły jeszcze krokusy posadzone późną jesienią. Najpierw kwitły Firefly, później Remembrance
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiaszym
50p
50p
Od: 23 mar 2013, o 10:28

Post »

Witam i błagam o pomoc. ;:180 Skusiłam się na zakup cebulek krokusów na wyprzedaży ;:223 ;:223 ;:223 i przyjechało to
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/348 ... d77b4.html
Obrazek

Wszystkie co do jednej pokryte są grubą warstwą pleśni. Cebulki są twarde.
Powiedzcie mi wystarczy je namoczyć w środku przeciwgrzybiczym, czy mam je od razu wyrzucić?
Kasia
Adam2143
50p
50p
Od: 8 lis 2011, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wywalić, a raczej reklamować, może jedna na 100 wzejdzie. Od pleśni większym problemem jest fakt, ze one ruszyły i potem zostały zasuszone, to dla nich śmierć niestety.
Też kupiłem na wyprzedaży i były kiepskie, ale nie aż tak. Powiedz od razu gdzie były kupowane.
Awatar użytkownika
Kasiaszym
50p
50p

Post »

Adam2143 pisze: Powiedz od razu gdzie były kupowane.
Sorka, że dopiero teraz odpisuję, ale nie było mnie. Kupiłam je na słynnym serwisie allegroooo od BENEK195.
Dzięki za radę. Szkoda mi tych cebulek, ale będę musiała je jednak wyrzucić.
Kasia
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Ja bym wsadził.

Moim zdaniem 50% poradzi sobie z pleśnią, dlatego sprzedawca je wyprzedawał.
Większy błąd jest taki że czas na kupowanie/wsadzanie krokusów wybrałaś najgorszy.
Nie zagwarantujesz im teraz odpowiednich warunków do aktywizacji ich cyklu życiowego, a że mają pędy to czeka je pewnie śmierć.
Myślę jednak że spróbować warto, a nuż kilka wzejdzie w przyszłym roku, a reszta przerobi się na kompost.
Adam2143
50p
50p
Od: 8 lis 2011, o 18:05

Post »

Od razu wiedziałem, gdzie kupowałaś. Nie jest ani trochę zaskoczony!!! W ubiegłym roku kupiłem u nich cebulki za parę stów, chociaż jakość była dobra, to ponad połowa była inna niż zamawiałem, przeważnie tańsza i pospolitsza. Na Twoim miejscu zażądał bym zwrotu pieniędzy, albo negatyw, trzeba gościa nauczyć wreszcie, że to co robi to zwykłe oszustwo i chamówa. Nie daj się też zwieść ich uprzejmością, bajerują jak na infolinii telekomunikacji. Jeszcze na marginesie, oni tam mają ok 10 różnych nicków, oraz prowadzą wiele stron które niby są różnych importerów, a to wszystko ten sam sprzedający.

-- 9 maja 2013, o 19:02 --
pEtr pisze:Ja bym wsadził.

Moim zdaniem 50% poradzi sobie z pleśnią, dlatego sprzedawca je wyprzedawał.
Większy błąd jest taki że czas na kupowanie/wsadzanie krokusów wybrałaś najgorszy.
Nie zagwarantujesz im teraz odpowiednich warunków do aktywizacji ich cyklu życiowego, a że mają pędy to czeka je pewnie śmierć.
Myślę jednak że spróbować warto, a nuż kilka wzejdzie w przyszłym roku, a reszta przerobi się na kompost.
Część cebulek, które od nich otrzymałem, były dokładnie w takim stanie, nie wyrosła ANI JEDNA. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kasiaszym
50p
50p

Post »

Więcej na pewno u Niego nie kupię, wystarczy mi raz. Wcześniej kupowałam u innego sprzedawcy też na serwisie all... i wszystko było w porządku. Niestety połasiłam się na krokusy raz za późno a dwa, że nie wporę. ;:223 ;:223 ;:223
Na jesieni dokupię, gdzie indziej, a tych to mi się nawet nie chce wsadzać.
Dzięki za rady i pozdrawiam. :wit
Kasia
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Daj im szansę. Ja zawsze cenię sobie jak zrobię coś z niczego. Zamocz je w roztworze nadmanganianu potasu 5 tabletek na 1 litr wody, na kilka godzin i próbuj.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Kasiaszym
50p
50p

Post »

whitedame namoczyłam je w Kaptanie. Wkopię je gdzieś w ziemi, na wiosnę dam znać czy coś z tego wyszło.
Kasia
sylviaadam
50p
50p
Od: 19 maja 2011, o 10:37

Post »

Ja też się skusiłam na tą wyprzedaż, swoje posadziłam do doniczek i powiem wam, że już listki wypuszczają ;:oj Co prawda nie były aż tak pleśnią pokryte, ale gdzie niegdzie już się pojawiała. A ten benek to mógłby pisać w jakiej formie sprzedaje cebule ;:14 , a raczej nie powinien ich w ogóle sprzedawać :!:
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

sylviaadam, Ja u BENKA kupuję już kilka lat i wszystko ładnie mi rośnie :) Oczywiście z wyprzedaży nie korzystam, bo wiadomo, że pora na nie przepadła pół roku temu, to muszą mieć jakieś ślady psucia.
sylviaadam
50p
50p
Od: 19 maja 2011, o 10:37

Post »

Ja też u niego kupuję i do tej pory wszystko ok. było, ale on te krokusy sprzedaje jako wiosenne, a to już nie wporządku :!:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Dla mnie do kupowania cebul krokusów najlepszy jest http://www.cebule.pl Materiał w 100% zgodny z opisem.
Bez tego nie miałbym pandy:
Obrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ja już u B... też więcej nie kupię! :twisted: Słów brak! Krokusy nawet nie wzeszły, o kwitnieniu więc nawet nie miałam co marzyć. :twisted:
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”