kompozycja

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
kasia90010
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 sie 2010, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

kompozycja

Post »

Witam.
Znacie jakieś odmiany roślin (najlepiej krzewy), które długo kwitną lub są długo są kolorowe (np. mają ozdobne owoce)? Chciałabym jakoś ożywić moją kompozycję złożoną głównie z iglaków.
Rozglądam się również za jakimś niespotykanym (lub zwracającym na siebie uwagę) żółtym iglakiem.
Ma ktoś jakieś pomysły?
~~~
"Chcesz być szczęśliwy krótko - wypij trochę wina z przyjaciółmi, chcesz być szczęśliwy dłużej - zakochaj się, chcesz być zawsze szczęśliwy - uprawiaj ogród."
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kompozycja

Post »

Berberys kolorowe liscie potem czerwone ozdobne owocki /mnogość odmian i kolorów, kształtów.

Zółty iglak ?

Świerk kłujący - ,,Maigold ''
Świerk Pospolity -..Końca ''
Świerk Pospolity - ,,Vermont Gold ''
Świerk Kaukaski - ,,Summer Gold ''
Świerk Pospolity -,,Argentospica ''
Świerk Biały - ,,Daisy White ''
Ciś pośredni -,,Dawid ''
Żywotnik Zachodni --Aurescens ''
Żywotnik Zachodni - ,,Sunkist ''
Żywotnik Zachodni - ,,Golden Globe ''
Jałowiec Pospolity -,,Gold Cone ''
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
kasia90010
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 sie 2010, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam świerka 'Daisy White'. Prawdziwie żółty jest tylko na wiosnę, jak ma nowe przyrosty. Wydaje mi się, że z czasem będzie coraz mniej żółty, ponieważ będzie miał mniej przyrostów. Chciałabym żeby te iglaki były naprawdę żółte.

Zainteresował mnie ten świerk kłujący 'Maigold'. Chociaż to też chyba tylko przyrosty.
~~~
"Chcesz być szczęśliwy krótko - wypij trochę wina z przyjaciółmi, chcesz być szczęśliwy dłużej - zakochaj się, chcesz być zawsze szczęśliwy - uprawiaj ogród."
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Taki żółtawy to przez cały sezon to jest świerk pospolity Końca .Będzie się różnił od innych nawet zimą.
Reszta jak to przebarwiające się iglaki /pomijając jałowce i żywotniki / tylko wiosenne przyrosty , potem zielenieje.

Co do Daisy White - będzie oblepiony na wiosnę białymi przyrostami.Z wiekiem będzie tylko większa kulka z masą przyrostów.
Osobiście nie mam go w ogrodzie, ale widziałem duży egzemplarz i jest bialutki./ mniej efektowny może byc tylko z tego względu, jak mu mróz da w kość, bo końcówki dość wrażliwe /
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
gleameil
100p
100p
Od: 3 kwie 2011, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może nie żółte, ale prawie żółte ma świerk Białobok. Nad nim warto się zastanowić, bo to pewna, polska odmiana.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”