Siedlisko z sosnami cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.4

Post »

Marzenko witaj, też czekam na kwitnięcie azalii ;:167 Uwielbiam je ;:167 Tulipany cudowne i podziwim Cię za Twoją pracę, którą wkładasz w sój ogród ;:196
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam w piąteczek :wit .
M spakowany i pojechał do pracy, znów sama na włościach zostałam. Niestety nie dał rady skosić trawy... tak trawy, bo trawnikiem to trudno nazwać. Chyba (jak uda mi się skosić te chwasty) ususzę jak siano i będę mieć dla naszych 2ch królików na zimę.
Jest mi niezmiernie miło, że aż tylu gości do mnie zajrzało ;:168

Kasiu, współczuję jazdy autem w taką pogodę. jak mnie coś takiego trafia po drodze, ze wycieraczki nie odbierają wody to się po prostu zatrzymuję na awaryjnych i czekam. U nas póki co spokojnie z pogodą, raz była burza i jeden tulipan dostał kulką gradową, połamamy. WIęcej strat nie było. Mam nadzieję, że u Ciebie wielkich strat nie ma.
Kanadyjka rośnie naprzeciw okna kuchennego i cieszy oczy jak coś w kuchni robię. Dostała LO do towarzystwa 2 sztuki. Na 3-metrowej ścianie chyba zmieszczą się wszystkie? Muszę im kratki szybko porobić.

Karolinko, większość tulipanów kupione w B. Parę dostanych a kilka uratowanych przed kompostem u cioci. Pilnuj swojej cioci Halinki, może też dostaniesz w spadku jakieś nadwyżki

Jago, wybieram z pełną świadmością drugą wersję ;:306 . A tak w ogóle to bardzo podoba mi się określenie ogrodu jako "ogród w stylu leniwego angielskiego wieśniaka" Padło to chyba u Pati i bardzo mi sie podoba. DO mojego ogrodu pasuje jak ulał ;:108

Agnieszko/agusia2410 , tulipany z B., w sierpniu kupione, przetrzymane w zimnym i sadzone w letargu wrzesień/październik. Z bergeniami łatwo zmienić Twoją sytuację - podaj adres i jadą do Ciebie szybcikiem
Czarną surfinię kupiłam na ryneczku sobotnim u siebie w pobliskim miasteczku. Nie wiedziałam o ich istnieniu. Te z paseczkiem równie piękne muszą być ;:215

Marysiu, tulipanki oczywiście , że z B. ;:136 . Kupując wiosną tego białego dokładnie oglądałam pączki i udało mi się. Kwitnie. Mam nadieję, ze powtórzy w sierpniu a potem przezimuje. Muszę zatem dbać o tego fioletowego ;:170 . Mam już tam enkianta i dosadzę pierisy. Będzie rabatka do szczególnej troski

wczoraj patrzyłam jak kwitną porzeczki
Obrazek

Obrazek
mam białe, czerwone i czarne, agrest, porzeczko-agrest. Kwitna ładnie, może owocków trochę będzie

Na jednej z nich siedział taki owad
Obrazek
tak , dobrze podejrzewacie, to szerszeń

dziś w pracy na żaluzjach siedział taki sam
Obrazek
Ostatnio zmarła znajoma szefa. Uczulona na jego ukąszenie, nie dostała w porę surowicy.

Uważajcie na szerszenie w ogrodach
Obrazek
tego kolega złapał i pokazał innym, a potem wypuścił do lasu

CDN
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, miło mi czytać Twoją opinię. Właściwie to mogę ze spokojem stwierdzić, ze ogród stał się moim nałogiem. Jak z powodu pogody lub totalnego braku czasu nie mogę w nim pracować, to normalnie chora jestem. Ciekawam Twoich azalii

Bożenko, u mnie to samo. Ogród czeka na pielenie, trawa na koszenie, bo M nie zdąrzył, dom na sprzątanie a dziecko chce, żeby mu bajki czytać lub budować z klocków czy układać puzle. Potrzebuję klona od zaraz ;:224 .
Z kanami nie wiem kiedy się za nie wezmę. Obiecuję pokazać efekty :uszy , jednak pewnie pomaluję na jednolity kolor ze srebrnym połyskiem i to będzie wszystko na co mnie stać czasowo i talentowo

Milenko, rdest puściłam na akację przy furtce. Posadziłam tam też winobluszcz 5-klapowy. Myślałam, ze bluszcz padł, ale widzę, że rośnie ;:oj . Oj będzie się dziać, jak oba tak ekspansywne pnącza będą walczyć o prym. Miała tam iść hortensja pnąca, bo ładniejsza od obu wspomnianych wcześniej, ale ona zasucho by tu miała. Najwyżej jak nie dam rady panowac nad rdestem to go eksmituję. Tulipanki z B. oczywiście ;:108

Elu/Ellebelle ;:167 cieszę się, że podoba Ci się u mnie. mam nadzieję, że w tym roku jak będziesz na grzyby jeździć to wreszcie uda nam się zdzwonić i zobaczysz to w realu :wit

Elu/elakuznicom, czekam na telon i sie spotykamy. Dziękuję za info o Rh, byłabym zaszczycona jakby zakwitł ponownie. Twój przydomowy pięknieje z dnia na dzień. Wkładasz w niego tyle pracy, że musi się odwdzięczyć i cieszyć Twoje oczy i nasze też.

Misiu, ważne, że o mnie pamiętasz. Miałaś ostatnio tyle na głowie. Podziwaim Cię ogromnie za to co robisz. Jesteś niesamowicie silna, ale my kobiety chyba tak mamy jak chodzi o nasze dzieci.
Twoja skarpa też jest piękna.

barwinek tępiony na skalniaku, czeka na eksmisję do starodrzewu, będzie tam kącik mężowski
Obrazek

goździk na skalniaku
Obrazek

pigwowiec/pigwa...nie wiem co mam :oops: posadzony na "wale" maskującym kominki napowietrzające od oczyszczalni przydomowej
Obrazek

Obrazek

towarzysząca mu tawuła szara
Obrazek

wszystko sadzone w naturalnym środowisku...czyt."do pielenia"
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzenko, LO pasuje do W.Baffin bo odcień różu podobny tylko bledszy, a obie odmiany stworzą pokaźne krzaczki bo nie przemarzają ;:215
U mnie straty nieco większe po burzy...ale trzeba się ogarnąć i do przodu ;:131
Pozdrawiam ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

To pigwowiec, pigwa to drzewo. Też uważam, że tulipany w trawie bardzo fajnie wygladają, tak jakby rosły na dziko, "od niechcenia" :)
Bea
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Oj ten Twój M. Żeby nie skosić, bo benzyny nie było ;:14 Ale i mój jak ostatnio skosił, to nie wykosił góry działki, bo tam pokrzywy i szkoda kosiarki. No i musiałam sama zapchać pod górę kosiarkę i poprawić :evil:
To na pewno pigowiec. Mam takiego samego :D
No i cebulowe w B. są ;:215
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p

Post »

Marzenko widzę, ze popełniasz ten błąd co popełniałam ja- chcesz wszystko sama zrobić ;:219 ale organizm kiedyś powie Ci stop, także postaraj się oddać mężowi troszkę obowiązków, a wtedy Ty będziesz miała więcej czasu dla siebie i będziesz szczęśliwsza ;:196 Tylko my kobiety tak mamy, ale to wielki błąd... ;:108 Po prostu musimy sie troszkę szanować. Buziaczki i dbaj o siebie:)
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, współczuję strat, zwłaszcza glicynii, na którą tak czekasz i cieszysz się z jej gronek, tawuł, magnolii i migdałka ;:145 . Podobają mi się, ale nie mam pomysłu gdzie by mu było dobrze u mnie. Muszę dojrzeć do decyzji i wybrać mu mądre miejsce.

Bea, miło mi, że zaglądasz. Jestem u Ciebie codziennie i kibicuję Ci w poczynaniach. Dziś kota z kleszczy czyściłam. Mimo kropelek miał 3 na szyi pod brodą. Już jednego kota tak straciłam. Tej kotki nie chcę stracić. Masz jakieś sprawdzone i skuteczne środki dla zwierząt na te cholery?
Dziękuję w imieniu tulipanków. One były w czyste miejsca sadzone, chwaściory wybrane były. Co z tego? Wiosną chwasty ze mną wygrały ;:134
Podaj adres na PW, poślę roślinki na wymiankę :wit

Aniu, w końcu M pojechał po benzynę, ale nie skosił, bo... trawa tak duża, ze kosiarką się zapychała. Trzeba bardzo powoli pchać, a on nie ma cierpliwości i czasu :;230. Pytam się, to kiedy ja mam mieć czas? Chyba cały weekend poświęce na koszenie, bo działka wygląda jak niezamieszkała ;:306

Grażynko, ja nie chcę wszystkiego robić sama. Po prostu muszę, bo M kierowca i w domu jak gość bywa. Nie mam też pieniędzy, żeby zlecać niektóre choć prace w ogrodzie. Za to normalnie mam coraz większą chęć zatrudnić kogoś do wysprzątania domu. Jestem zbieraczką i gromadzi mi się rupieci. Obca osoba zrobiłaby porządek ze wszystkim bez zbędnego sentymentu
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak czy siak są inne sposoby np. kosa. A może Twój miły sąsiad pomoże lub ktoś za parę groszy. Wykończysz sie Marzenko, jak będziesz trzymać to tempo. Lepiej zająć się małym, a koszenie zostawić komu innemu.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, boję się, że mój miły sąsiad to idąc wężykiem na podwójnym gazie (taki najczęściej jest) to skosiłby zadużo ;:131 , lub nie to co potrzeba.
Mam plan zaprosic mamę i zajęłaby się małym a ja do kosiarki. Nie mam nikogo takiego pod ręką, kto by za niewielkie pieniądze skosił to trawsko u mnie
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p

Post »

Marzenko przepraszam, ale Ania ma 100% racji. Dbaj o siebie ;:196 ;:168
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Ja nie mam kota, ale sasiadka dwa dni temu kupiła kotu obrożę Bayera, zapłaciła ponad 70 zł, zdziwiłam się, że taka mała obróżka taka droga, ale podobno to jest nowa generacja, znacznie skuteczniejsza od poprzednich. Weszła też nowa generacja kropli, ale nie wiem, czy dla kotów też, bo ja dostałam u moich wetów dla psa. Niestety w tej chwili nazwy nie pomnę, coś na "C...", ale dowiem się. Coś mi sie kołacze, że ta nowa generacja zawiera niejaką ...amitazę..? której wcześniej w tych środkach nie było, ale to nic pewnego, bo ja "sklerozę" mam. Pamietam, że przez pierwsze dwa dni po zakropieniu cuchnęło paskudnie, ale potem przestało.
Bea
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie jest podobny problem :( DLatego wynajęłam firmę. Ale za pierwszym razem obkosiłam zasadzenia i zaznaczyłam je bambusowymi tyczkami, a i tak lekko uszkodzili jeden z powojnków tanguckich. Ale on odbije, a ja za to mam spokój. Cięgle chodzę i tak zmęczona, a i ciągle mam np. nieumyte okna. Dlatego postanowiłam ożałować kasę i mam tak pięknie skoszone, że nie mogę się napatrzyć.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

O! A mozesz powiedzieć, ile to kosztuje? Jest jakis przelicznik, na ar, na hektar :lol:
Bea
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie jest prosty przelicznik, bo to zależy od terenu i stanu trawy. U mnie ponad 10 arów z wysoką trawą i zasadzeniami, a przy tym działką ostro pod górę, z grabieniem i zwiezieniem trawy na pryzmę kompostową - 150 zł. Jeśli ma to być jednorazowa usługa. Gdyby to było regularne koszenie - ok. 100 zł. Sprzęt plus benzyna w cenie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”