Ogrodowe zacisze Mandragory

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory

Post »

Mój M. też wyćwiczony i od razu pyta, jak tam rosliny w ogrodzie, co dzis zrobiłam itp. :;230
Na trawnik nie narzekaj. Wygląda całkiem dobrze. Jeśli uważasz inaczej, to nie widziałaś brzydkiego ;:185
Floksy skrzydlate uwielbiam ;:173 Mam kilka odmian, a dodatkowo rosną obok różnych kolorów skalnic i rojników. Już są na etapie wzajemnego przenikania i wrastania na kamienie :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko ale bosssssko!!!!!! Trawnik masz śliczny. Taki duży i wypielęgnowany i taki ślicznie zielony. Róża zrobiona pierwsza klasa ;:333 Bardzo ładnie wygląda. Fajnie wygląda altanka w tym "narożniku" hehe. Konwalie zrobiły ci śliczną niespodziankę. Kocham konwalie. Nie w perfumach itd... tylko z lasu. Chyba bardziej niż tulipany. Kącik z aniołkiem jest niesamowity. Widzę że wkładasz bardzo dużo pracy i serca w swój ogród. I efekty widać. Jestem zaszczycona że mogę podziwiać efekty twojej pracy. Naprawdę bardzo ale to bardzo ładnie tam masz. Czasami jest tak, że wstawiamy pełnie ogrodów na pierwszej stronie a potem jakieś pojedyńcze zdjęcia i potem jak nagle ktoś wstawi fotkę kawałka ogrodu i widzi się te wszystkie elementy które były wcześniej pokazywane to jest takie przypomnienie jak ślicznie jest.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Milenko jak to pięknie wygląda ;:215
Trawnik dojdzie do siebie. Tym bardziej, że jest po ekstra podlaniu.
Ależ z Ciebie pesymistka względem "misia". Przecież dopiero maj. Tyle ile listków wychodzi z pączków na pędzie tyle będzie gałązek z kwiatostanami :D
Awatar użytkownika
Josephine_83
200p
200p
Od: 23 wrz 2012, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko! Ale zieleń! ;:oj Fotki znalazłam ;:14
Josephine_83 ;)
Największe szczęście na świecie, leży na końskim grzbiecie
Storczyki Takie Takie Ogródkowe plany Josephine
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Milenko trawnik wymuskany ..co Ty chcesz od niego... :) piękne łany floksów nie pozbywaj się ich... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko dzisiejszy dzień mnie zmęczył, idę ;:19 . Dobrej nocki :wit
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Tyle pracy włożyliście w ten swój ogród. Pięknie i kolorowo.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Milenko, trawnik masz o niebo lepszy niż ja ;:224
Dużo roślin już ci zakwitło ;:oj Azalia u mnie ma dopiero pączki :wink:
Pozdrawiam!
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45

Post »

Milenko naprawdę możesz być dumna ze swojego ogrodu ;:196 Jest pięknie dopieszczony a te różowe poduchy - marzenie ;:196 Miłego dzionka!
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Milenko dobry dzień...co dzisiaj planujesz robić w ogródku...a zapomniałam napisać że Twój warzywnik jest jak z bajki równiutko posadziłaś roślinki... ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Milenko :wit Miłego dzionka ci życzę. Miałam nastawiać ten czosnek . Ale ma padać w weekend także chyba spróbuję za tydzień. Chociaż mi troszkę szkoda.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Masz tak pięknie i kolorowo! Trawnik też do pozazdroszczenia...i wszystkie roślinki tak zdrowo wyglądają :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Renatko - dziękuję ;:196 Za dużo trawnika, za mało kwitnących, ale sukcesywnie będę to zmieniać :)

Iwonko - poduchy floksa też lubię, po zimie wyglądał na strasznie zabiedzonego, pousuwałam z niego śmieci w postaci listków, gałązek i igieł i to mu wystarczyło do kwitnienia. Oby kwitł jak najdłużej :)

Ewuniu-rozalko- dziękuję za budujące słowa, dużo jeszcze pracy przede mną, najgorsza jest darń, gdyby to łatwiej szło, pewnie nowych nasadzeń byłoby już więcej..

Kasiu - mam nadzieję, że u Ciebie szkód grad nie narobił? Miło, że wpadłaś ;:196

Sylwuś - Jak poduchy przekwitną, taras będzie wyglądał smutniej, muszę pomyśleć, czym go ukwiecić z roślin później kwitnących :) Moim marzeniem jest zrobienie skalniaka ;:173

Beatko - dzięki za miłe słowa, gdyby człowiek miał więcej mocy przerobowych i czasowych, pewnie nie wychodziłabym z ogrodu :)

Aniu - narzekam trochę tylko dlatego, że ta część trawnika wyglądała przed pechowym koszeniem o wiele lepiej. Miał po zimie sporo żółtych placków, ale po wiosennym grabieniu powstał. A zauważyłaś takie płaskie małe dziury na nim? To efekt mojej wycinki takich płaskich, bardzo rozrastających się chwastów. Ma rozetę podobną do mleczu, niestety po usunięciu tak to wygląda. Musiałabym dosypać tam trochę ziemi i posiać trawkę.

Madzia - znów mnie zawstydziłaś :) Z najgorszych prac przede mną mam doprowadzenie do wyglądu prawdziwej rabaty mojej 5 sztukowej różanki. Myślałam o otoczeniu wszystkiego kamieniami, ale nie mam aż tyle. Muszę coś wymyślić i wreszcie się za to wziąć. Na razie jeszcze kosiarka się mieści między różami, ale bardzo mi się to nie podoba.

Ilonko - dziękuję, bardzo mnie pocieszyłaś tym co piszesz o hortensjach :) W takim razie już nie będę marudzić, tylko spokojnie czekać :wink:

Josephine - na taki spacer po lesie wybrać się na koniu, to dopiero byłaby frajda, prawda? :heja

Misiu - floksa mam jeszcze w wielkiej donicy :wink: więc bez problemu.

Mireczko - dziękuję. Podziwiam Waszą pracę, a M. masz tak uzdolnionego, że pozazdrościć. Wasza zrobiona "na poczekaniu" pergola nie mieści się w ramach naszych (tzn. M.) uzdolnień manualnych :D

Reniu - dziękuję, czekam jak na szpilkach na kwitnienie największego rodka, oglądam go codziennie, ale mam jakieś dziwne przeczucie, że on ma same pąki liściaste, bo są trochę zbyt wydłużone...

Grażynko - też lubię swój ogród, choć chyba on sam mnie tak nie zachwyca, jak jego okolica i ilość ptaków, których śpiewy umilają w nim pracę ;:173 Tobie też dużo słońca i spokoju, by czas trochę zwolnił :wit

Ewo - gajowa - dziękuję, że do mnie zajrzałaś :) Jak Twoje róże i inne rośliny? Zauważyłaś już jakieś szkodniki?

Wczoraj napisałam tutaj chyba najdłuższego posta, aż wyskoczyła mi informacja, że "wiadomość może zawierać max. 20 uśmieszków" :shock: Co do muszki, którą pokazywałam na sośnie, udało mi się namierzyć, że to rośliniarka: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ro%C5%9Bliniarki Niestety nie znalazłam nic, jak je tępić. Same owady nie są aż tak szkodliwe dla roślin, jak larwy. Zostaje jedynie żmudne zbieranie, ale czy ma to sens... Może nie będzie tak źle, zobaczymy jak sytuacja się rozwinie.
Miłego dnia Kochani :wit ;:4
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Milenko, Twój trawnik wygląda na prawdę dobrze. Dbanie o trawnik to ciężka praca. Beznadziejna przy tym, jeśli wokół są łąki lub ogrody z trawnikiem pełnych mleczy, koniczyny, czy szczawiu. Tym się jednak nie przejmuję. Bo w końcu to ma być wiejski ogród. Nie będę walczyć z wiatrakami.
Chociaż przepis na angielski trawnik jest prosty: siejemy trawę, a potem co najmniej 100 lat regularnego koszenia ;:306 I już :;230
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Milenko, jeśli chcesz stworzyć rabatę w miejscu róż posadzonych w trawie to polecam najpierw zaplanować jej kształt, wielkość a potem dobrać rosliny i obwódki.
Ja zwykle rozciągam wąż ogrodowy i układam kształt rabaty, oglądam z każdej strony, z góry (z sypialni) a potem przystępuję do darniowania. Miedzy różami możesz posadzić byliny i powojniki, a obwódki mogą być np. z jednorocznej smagliczki, wysianej teraz, lawendy albo bukszpanu. Kamienie to nieco droższa inwestycja, wiec nie przejmuj się, ze nie masz wystarczającej ilości. Możesz ułożyć kilka w jednym miejscu i obsadzić np. dzwonkiem karpackim ;:333
Ciekawa jestem co wymyślisz z tą różanką :D
Pozdrawiam :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”