Walka z grzybem na ścianie.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No tak czyli jak ustalić tylko ten współczynnik przenikalności? Oraz jak ewentualnie spowodować aby środowisko dla grzybów było jak najmniej sprzyjające. Czyli jak? pH powyżej 8 to złe środowisko dla rozwoju grzybów? Tylko jeśli tak to jak sprawić, żeby je osiągnąć.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Malowaliśmy farbami Dulux, które w miejscu występowania grzybów już się łuszczą.smn2000 pisze: Napisz jakimi farbami masz pomalowane ściany.
aurynka pisze:Najpierw Jarku trzeba zlokalizować źródło wilgoci. Często jest to problem z cieknącą wodą z dachu. W tym przypadku źródło jest łatwe do zlokalizowania i usunięcia.Yaro32 pisze:smn2000 pisze:Niektórzy radzą żeby skuć tynk.
Tak Szymonie skuć tynk. Zewnętrzny czy wewnętrzny. Na zewnątrz nie wchodzi w rachubę bo to mieszkanie komunalne i nie jestem właścicielem. Poza tym i co dalej skuć i co? Z z tym domestosem, co ma domestos do grzybów na ścianie chyba to nie będzie odpowiedni środek.
W przypadku występowania zawilgocenia wynikającego z podciągania wody przez fundamenty do ścian jest nieco trudniej. Powodem jest zła izolacja pozioma fundamentów .Jeżeli występuje u Ciebie taki problem powinieneś wykonać izolację poziomą metodą iniekcji. Oprócz tego należałoby wykonać izolację pionową z zaprawy hydroizolacyjnej WODER E(jakoś tak mi ojciec podał) tak aby odsunąć wilgoć od muru. WODER E stanowi barierę dla wody ale pozwala ścianie oddychać - tak jak pisał Smn. Nanosi się go w dwóch warstwach przy użyciu pędzla i pacy stalowej.
Aurynko mówimy cały czas o pracach na zewnątrz budynku? Tylko , że ja mam związane ręce bo to nie mój dom tylko własność gminy.

Jarku powstawaniu grzyba na zewnętrznej elewacji budynku sprzyjają warunki takie jak, wilgoć, brak intensywnie działającego światła słonecznego, czasami bliskość drzew i krzewów. Są to naloty typu organicznego rozwijające się najczęściej nie w samym tynku, ale w jego zagłębieniach i nierównościach.Yaro32 pisze:Aurynko mówimy cały czas o pracach na zewnątrz budynku? Tylko , że ja mam związane ręce bo to nie mój dom tylko własność gminy.

Na zewnątrz najczęściej praktykuje się malowanie farbami o odczynie pH uniemożliwiającym rozwój mikroorganizmów. Farby elewacyjne o odczynie kwasowym ( poniżej pH 2 ) są praktycznie niedostępne, natomiast znacznie łatwiej o farby o charakterze zasadowym. Są to farby, tworzące powłoki charakteryzujące się właściwościami fizyko-chemicznymi niesprzyjającymi do ponownego zasiedlenia przez mikroorganizmy. Przykładem takiej farby może być farba silikatowa ATLAS ARKOL S. Dzięki zastosowania szkła wodnego potasowego, jako spoiwa znacznie wzrosła wartość pH ( ok. 11 ). Tak wysoka zasadowość uniemożliwia rozwój mikroorganizmów w malarskiej powłoce.

Do porastania najczęściej dochodzi najczęściej na tynkach akrylowych, które są podatne na rozwój zarodników grzybowych. Nie próbuj nawet Jarku zmywać grzybów zwykłą wodą , gdyż kończy się zwykle zwiększeniem się powierzchni zakażonej i silniejszy nawrót zarodników.
W takim przypadku należy zastosować środek do usuwania glonów firmy WEBER TERRANOVA o nazwie Weber PC243 (kurczę chyba tak

Niestety zarodniki są dość podstępne i po kilku latach może nastąpić ich powrót.

- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Aurynko a czy są jakieś farby o takim pH do stosowania wewnątrz. Powiem otwarcie mogę ratować sytuację poprzez działania wewnątrz budynku. Na zewnątrz niestety nie i wątpię aby gmina coś zastosowała aby pomóc mi jak i sąsiadce, która na parterze ma podobny problem.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
A co myślicie o stosowaniu w pomieszczeniach , w których występuję grzyb takich urządzeń
http://www.allegro.pl/item146492574_hum ... obacz.html
i takich środków
http://www.allegro.pl/item148969691_usu ... iane_.html
Pozdrawiam - Jarek
http://www.allegro.pl/item146492574_hum ... obacz.html
i takich środków
http://www.allegro.pl/item148969691_usu ... iane_.html
Pozdrawiam - Jarek
Jeśli nie masz dostępu do fundamentów, a chcesz stwierdzić, co jest przyczyną pojawienia się grzyba na ścianach w mieszkaniu to musisz zażądać przeprowadzenia ekspertyzy budynku.Yaro32 pisze: Powiem otwarcie mogę ratować sytuację poprzez działania wewnątrz budynku. Na zewnątrz niestety nie i wątpię aby gmina coś zastosowała aby pomóc mi jak i sąsiadce, która na parterze ma podobny problem.
Pozdrawiam - Jarek
Ty sam jedynie możesz użyć wspomnianego przeze mnie wcześniej środka Atlas Mykos. Spowoduje skuteczne usunięcie z powierzchni elementów budowlanych nalotów pochodzenia organicznego typu grzyby, porosty, pleśnie, glony i może być stosowany swobodnie zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz budynku. Bardzo chłonne podłoża mozesz dodatkowo zagruntować Emulsją Gruntująca Uni-Grunt, natomiast podłoża pyliste - podkładem Atlas Cerplast.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
smn2000 pisze:Tynkarze mówili, że tynki gipsowe sprzyjają powstawaniu grzyba. Nieodpowiednia farba też jest tego przyczyną. Należy używać tynki i farby, które ułatwiają oddychanie ścianą.
Szymonie proszę o konkrety. Jakie farby i jakie tynki?
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
My też mieliśmy ale malutkie placki pleśni (coś takiego czarnego) w rogu pokoju od północy ale po ociepleniu znikły. Ponoć tworzył się tzw. mostek cieplny cokolwiek to znaczy. Po za tym plastikowe okna są zbyt szczelne i niektóre uszczelki zaleca się nawet wyciągnąć. To tyle co mogę od siebie dorzucić.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jarku przeczytałam wszystkie posty w tym temacie.
Po pierwsze najprawdopodobniej jest zła izolacja fundamentowa.
Powinieneś zgłosić problem do gminy w celu rozwiązania go.
Po drugie ojciec miał ten sam problem w swoim domu po ociepleniu
go i wymianie okien na plastiki.
Pomogło dopiero wstawienie dodatkowych wywietrzników w każdym pomieszczeniu.
Z moich obserwacji wnioskuję, że wilgoć pojawia się wszędzie tam gdzie nie ma należytego ogrzewania pomieszczenia.
Ja wiem, że 20 stopni to wystarczająca temperatura, ale nie dla pomieszczeń ocieplanych styropianem.
Ja mieszkam w bloku, który jest ocieplony i też mam plastikowe okna.
Nie mam wilgoci w mieszkaniu, ponieważ jest dobrze ogrzewane.
Po pierwsze najprawdopodobniej jest zła izolacja fundamentowa.
Powinieneś zgłosić problem do gminy w celu rozwiązania go.
Po drugie ojciec miał ten sam problem w swoim domu po ociepleniu
go i wymianie okien na plastiki.
Pomogło dopiero wstawienie dodatkowych wywietrzników w każdym pomieszczeniu.
Z moich obserwacji wnioskuję, że wilgoć pojawia się wszędzie tam gdzie nie ma należytego ogrzewania pomieszczenia.
Ja wiem, że 20 stopni to wystarczająca temperatura, ale nie dla pomieszczeń ocieplanych styropianem.
Ja mieszkam w bloku, który jest ocieplony i też mam plastikowe okna.
Nie mam wilgoci w mieszkaniu, ponieważ jest dobrze ogrzewane.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Walka z grzybem na ścianie.
A zgłosileś ten fakt do administracji. Oni są zobowiązani usunąć tą usterkę. Zrób to na piśmie zaznaczając, że problemy masz po remoncie. Jest chyba gwarancja jeszcze na te prace.Yaro32 pisze:. ...Mieszkam w budynku komunalnym, który 2 lata temu został odremontowany. Nic wielkiego, otynkowano i pomalowano elewacje oraz wstawiono okna na plastikowe. Od tego czasu zaczyna się mój problem. Problem dotyczy grzyba, który wchodzi na ściany. ...
A czy grzyb nie występuje pod oknem?
Pozdrawiam Andrzej.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Re: Walka z grzybem na ścianie.
Pod oknem nie Erazmie. Ale wokół okien tak. Pod oknami pod parapetami mam grzejniki to raczej tam nie będzie. Jednak wokół okien wychodzi grzyb. Zgłoszę to do administracji ale znając życie powiedzą, że nie wietrzone mieszkanie, że okna za szczelne itp. A ja wietrze i staram się a tu grzyb.Erazm pisze:A zgłosileś ten fakt do administracji. Oni są zobowiązani usunąć tą usterkę. Zrób to na piśmie zaznaczając, że problemy masz po remoncie. Jest chyba gwarancja jeszcze na te prace.Yaro32 pisze:. ...Mieszkam w budynku komunalnym, który 2 lata temu został odremontowany. Nic wielkiego, otynkowano i pomalowano elewacje oraz wstawiono okna na plastikowe. Od tego czasu zaczyna się mój problem. Problem dotyczy grzyba, który wchodzi na ściany. ...
A czy grzyb nie występuje pod oknem?
pozdrawiam - Jarek
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Erazm pisze:A rozszczelniasz okna codziennie? Czy na szybach nie masz pary wodnej? Jak nie to napisz o tym wyraźnie w piśmie.
Erazmie rozszczelniam okna każdego dnia, a pomimo tego, są ślady skraplającej się pary wodnej. Sam już nie wiem, co jest nie tak.
Pozdrawiam - Jarek