Walka z grzybem na ścianie.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Walka z grzybem na ścianie.

Post »

Witam serdecznie. Wiem, ze nasze forum ma głównie ogrodniczy charakter ale mam pytanie troszkę z innej beczki jednak wiążące się do jednego z tematu forum. myślę, e w tym wątku będzie stosownie aby zapytać się o pewien problem, który zaczyna mnie trapić. Mieszkam w budynku komunalnym, który 2 lata temu został odremontowany. Nic wielkiego, otynkowano i pomalowano elewacje oraz wstawiono okna na plastikowe. Od tego czasu zaczyna się mój problem. Problem dotyczy grzyba, który wchodzi na ściany. W zeszłym roku mniej , jednak obecnie w związku z ciepło acz wilgotną pogodą ekspansja grzyba się nasiliła. Co ma robić, jak z nim walczyć. Problem jest poważny, gdyż wkrótce pojawi się w domu małe dziecko i obecność grzybów w mieszkaniu to kłopoty ze zdrowiem. Bardzo się boję o to. Pomóżcie i poradźcie co czynić. Mieszkanie jest wietrzone, okna rozszczelnione mimo to grzyb nasila swoje działanie.

Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Awatar użytkownika
smn2000
100p
100p
Od: 27 cze 2006, o 20:17

Post »

Zastosu domestos, lub jakiś specjalny płyn dostępny w marketach budowlanych.
Szymon
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jarku ja też mam ten problem , dom jest ocieplony i mam okna plastikowe i nad oknami pojawia mi się pleśń :?
Kupowałam nawet jakiś srodek na grzyba i pryskałam po ścianie , ale nie pomogło grzyb pojawia się znowu.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gdyby to była sprawa tylko małych kawałków to byłby mały problem. Jednak to są duże powierzchnię. w pokoju cały róg i dół przy listwach przypodłogowych oraz okolice okien następnie w kuchni dziś zobaczyłem , ze wyszedł na panelach ściennych. Koszmar i strach padł na mnie co to będzie dalej.

Pozdrawiam - Jarek
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

smn2000 pisze:Zastosu domestos, lub jakiś specjalny płyn dostępny w marketach budowlanych.
Stosowałem Anty grzyba ale działa zbyt krótko i są szybkie nawroty.
Awatar użytkownika
smn2000
100p
100p

Post »

ANETA pisze:Jarku ja też mam ten problem , dom jest ocieplony i mam okna plastikowe i nad oknami pojawia mi się pleśń :?
To wszystko przez ocieplenie, ściana nie może swobodnie "oddychać".
Szymon
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie też to samo kiedyś usłyszałam ,
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Samo usunięcie grzyba można wykonać stosując preparat grzybobójczy Atlas Mykos, ale bez usunięcia przyczyny powstawania zawilgocenia problem będzie się powtarzał.
Przyczyn powstawania grzyba na ścianach może być kilka - przemarzanie ścian, brak izolacji pionowej ,niewłaściwa wentylacja.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No tak Aurynko tylko co jest przyczyną? Wcześniej nie było tego problemu. Tynk jest tylko bez docieplenia tak było i kiedyś. Zmiana to okna, są szczelniejsze ale ciągle wietrzymy i uchylamy lub rozszczelniamy aby była cyrkulacja powietrza, a grzyb jak był tak jest. Niszczę go i za jakiś czas wraca. To robi się straszne.
Awatar użytkownika
smn2000
100p
100p

Post »

Niektórzy radzą żeby skuć tynk.
Szymon
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

smn2000 pisze:Niektórzy radzą żeby skuć tynk.

Tak Szymonie skuć tynk. Zewnętrzny czy wewnętrzny. Na zewnątrz nie wchodzi w rachubę bo to mieszkanie komunalne i nie jestem właścicielem. Poza tym i co dalej skuć i co? Z z tym domestosem, co ma domestos do grzybów na ścianie chyba to nie będzie odpowiedni środek.
aurynka
---

Post »

Yaro32 pisze:No tak Aurynko tylko co jest przyczyną? Wcześniej nie było tego problemu. Tynk jest tylko bez docieplenia tak było i kiedyś. Zmiana to okna, są szczelniejsze ale ciągle wietrzymy i uchylamy lub rozszczelniamy aby była cyrkulacja powietrza, a grzyb jak był tak jest. Niszczę go i za jakiś czas wraca. To robi się straszne.
Istotne jest prawidłowe określenie współczynnika przenikalności cieplnej i ewentualne jego zmniejszenia poprzez tzw. "docieplenie" budynku. Zarodniki grzybów w sprzyjających warunkach gotowe sa do tworzenia kolonii znajdują się praktycznie na powierzchniach wielu surowcach i materiałach budowlanych.
Grzyby Jarku nie potrzebują wiele tlenu ani światła; zaczynają wzrastać na podłożach z odczynem od kwaśnego do słabego zasadowego ( pH od 2 do 8 ), pożywienie czerpią z kurzu drobinek cieczy, tłuszczów.
Awatar użytkownika
Admiiin
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 6 wrz 2006, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rozwojowi grzybów sprzyja:

- brak światła
- wilgoć
- zarodniki innych grzybów i bakterii (jako pożywienie dla innych gatunków)
---...== Admin ==...---
Przyjazne Forum.... dla Kochających Rośliny...
www.FORUMOGRODNICZE.info :arrow:
Awatar użytkownika
smn2000
100p
100p

Post »

Yaro32 pisze:

Tak Szymonie skuć tynk. Zewnętrzny czy wewnętrzny. Na zewnątrz nie wchodzi w rachubę bo to mieszkanie komunalne i nie jestem właścicielem. Poza tym i co dalej skuć i co? Z z tym domestosem, co ma domestos do grzybów na ścianie chyba to nie będzie odpowiedni środek.
Skuć tynk wewnętrzny aby pozbyć się ''korzeni" grzyba.
Napisz jakimi farbami masz pomalowane ściany.
Szymon
aurynka
---

Post »

Yaro32 pisze:

Najpierw Jarku trzeba zlokalizować źródło wilgoci. Często jest to problem z cieknącą wodą z dachu. W tym przypadku źródło jest łatwe do zlokalizowania i usunięcia.
W przypadku występowania zawilgocenia wynikającego z podciągania wody przez fundamenty do ścian jest nieco trudniej. Powodem jest zła izolacja pozioma fundamentów .Jeżeli występuje u Ciebie taki problem powinieneś wykonać izolację poziomą metodą iniekcji. Oprócz tego należałoby wykonać izolację pionową z zaprawy hydroizolacyjnej WODER E(jakoś tak mi ojciec podał) tak aby odsunąć wilgoć od muru. WODER E stanowi barierę dla wody ale pozwala ścianie oddychać - tak jak pisał Smn. Nanosi się go w dwóch warstwach przy użyciu pędzla i pacy stalowej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”