Moja mała "dżungla" - part IV

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja mała "dżungla" - part IV

Post »

Przyznam uczciwie, że pomyślałam o wyciągnięciu tego liścia szeflery z doniczki, ale leń mnie dopadł i tak chyba sobie będzie więc siedzieć... No, chyba, że zacznie szkody wyrządzać (jak w ubiegłym roku szeflera variegata dosadzona do tej ;:14 ) to wywalę, a póki co... może udowodni, że nie macie racji ;:172
heliofitka pisze:a nie myślałaś, żeby szeflerę "ciachnąć"

Kochana, a o czym ja tu wypisuję? ;:306 ona ciachnięta została w lutym, czubek się ukorzenił i dosadziłam do tego co zostało, a to to puściło już 2 nowe listeczki, więc to był właściwy krok ;:108
Wiktoria_W pisze:Też swojej szeflerze kiedyś obcięłam czubek. Ale się zdenerwowała. Mam wrażenie, że zaczęła rosnąć dwa razy szybciej i w końcu przerosła okno.

To pewnie miałaś tak jak moja mama, ucięłam jej szeflerze czubek dawno temu a ta nagle speeda dostała i pod sufit wystrzeliła, nie mówiąc o tych bocznych przyrostach :shock: Miesiąc temu znów jej poucinałam co nieco i ona znów puszcza ;:202 Jest bardzo duża, mam nadzieję też kiedyś taką mieć :wink: tylko, że mi zagęszczanie do tej pory kiepsko szło ;:306 a jak liść nie puści liści to kiepsko będzie szło nadal ;:306
heliofitka pisze: Pamiętasz dałaś mi listek Geronimo.
Co prawda udało mi się wyhodować z niego roślinę, tyle tylko, że mi gdzieś zginęła

Takie cudo zgubiłaś? ;:202 ;:222 ale tak to bywa jak ma się dom ;:306 Choć i ja po zimie szukałam kilku skrętników, bo zanotowane były w kajecie odmiany, a roślin brak ;:303 Zgubić nie dało się, zapewne umarło im się podczas patrzenia na zimę trwającą niemal do maja ;:306

A teraz... Panie... Panowie... ;:303
SAMBA ;:97

Obrazek

Nawet M-ek uznał, że w jego ulubionym kolorze ;:224

No i się powstrzymać nie mogę, bo dziś podlewając skrętniki zobaczyłam obok o to:

Obrazek

A ja się zastanawiałam ile to tak można sobie stać (bo już dobry rok) :evil: trochę urosło owszem, ale liczyłam na zagęszczenie i oto będę mieć... kiedyś ;:306
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

;:oj Samba piękna jest ;:180
Misiaczka
500p
500p
Od: 10 mar 2011, o 16:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Samba ;:138 .Całkiem w moim guście ;:224
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Kolorek kwiatuszka oryginalny i rzadko spotykany. Śliczny. ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Wspaniała... ;:138
a niespodzianka..tez ciekawa ;:215
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Kolorek skrętniczka bombowy ;:138 u mnie sansewiera Superba, też nie jest skłonna do wydania potomstwa, może w końcu się zdecyduje?
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Też czekam na takiego "pypcia" u mojej sansewiery :twisted: ale ja czekam dopiero 2 tygodnie... ;:224 ;:306 Jest więc jakaś nadzieja ;:306
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Aga ty dokonałaś, tak małego, kosmetycznego zabiegu, że go nawet nie zauważyłam :D
Ja kiedyś swoją szeflerę skróciłam o połowę, tak 20 cm nad ziemią i pięknie rozgałęziła się (wypuściła trzy odnogi).
...ależ potem piękna była...do stycznia...mąż wietrząc salon nie przewidział, że na zewnątrz jest -15 stopni ;:223
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Samba Obrazek jest przefajowa ;:180 muszę się w końcu zebrać i poczytać o tych skrętnikach ;:224
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, no udała ci się tam samba, ;:108 a kolor ma faktycznie taki niebieski, czy aparat trochę przekłamał. Pytam, bo przyznaję bez bicia z odmian skrętników jestem kompletna noga. ;:224
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Faktycznie piękny kwiatuszek ale tamten bardziej mis się podoba.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

nuta - mi się pewnie opatrzył ;:306 bo Geronimo mam już długo i cieszył mnie kwiatami tamten sezon, a Samba... w tydzień zapomniałam nawet jak ma wyglądać, więc sam fakt niespodzianki mnie zwyczajnie raduje :heja
rapunzel pisze: a kolor ma faktycznie taki niebieski, czy aparat trochę przekłamał

Staram się wstawiać zdjęcia najbardziej wiarygodnie oddające kolor, chyba mi się udało, to taki ciemny granat ;:167 jednocześnie jakby... mechaty, taki... słowa mi brakuje ;:223
katharos pisze:muszę się w końcu zebrać i poczytać o tych skrętnikach

Nie czytać a nabyć ;:306
heliofitka pisze:Aga ty dokonałaś, tak małego, kosmetycznego zabiegu, że go nawet nie zauważyłam

No wiesz :shock: urąbałam ją niemal w połowie a Ty, że kosmetycznego ;:145 puściła 2 liście, nie widziałam nawet u mamy, żeby 3 puściła, więc masz fajnie ;:108
Blueberry pisze:ja czekam dopiero 2 tygodnie...

O Kochana, kwiatki Cię nauczą cierpliwości ;:306 Ja na dziecia sansewiery czekałam rok, na kwiaty fiołków niektórych czekam już 1,5 roku ;:202 a na pąki jednego hibiskusa chyba ze 3 lata ;:202 ale kolor to mnie chyba zaskoczy, bo już coś widać ;:oj
Nolinka pisze:u mnie sansewiera Superba, też nie jest skłonna do wydania potomstwa, może w końcu się zdecyduje?

;:306 jak odpowiednio długo poczekasz

Kasia (labka), Henryku, Misiaczka, alunia - rozumiem Was zachwyt ;:224
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie pamiętam już jak długo musiałam czekać na przyrosty sansewierii kiedyś, ale na pewno nie aż tak długo... Po kilku latach z 2 paluchów miałam kilka sporych egzemplarzy ;:108 Teraz, cóż, zobaczymy :roll:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No, ja oczywiście podałam skrajne przypadki ;:306 Nie wiem czy widziałaś, pokazywałam kiedyś zdjęcia mojej zielono-jasnej sansewiery - nabyłam ją za chyba jakąś złotówkę i ona mi dostała nie wiem czego, bo dzieci nawydawałam już, nasadziłam i mam dużą donicę takiego mini lasku ;:224 A tą co pokazałam ostatnio to kupiłam chyba rok temu - była chyba z połowę mniejsza, ja sansewiery lubię w grupie ;:172 myślałam, że jej szybciej pójdzie, no ale jak już się oswoiła z doniczką to może nadrobi... ;:180
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Widzę że czym tańsza, tym szybciej rośnie ;:306 Tamte to były "kradzione" z przychodni, chyba nawet u Ciebie o tym pisałam :D Prawdopodobnie u mojego taty zachował się jakiś egzemplarz... Razem z kliwią, która mojej mamie nigdy nie zakwitła, a tacie kwitnie regularnie, 20-letnim grudnikiem i całą masą szczawików ;:306
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”