Tomku jak trza to wytrzymasz
Od jutra ma być deszczowo to i pewnie nieco chłodniej niż dotychczas,więc lepiej nic nie wysadzaj póki nie zacząłeś jeszcze.
Ja zaczęłam i już powstrzymac mnie nic nie może
Iwonko witaj,mój ogródek jest maleńki .
Wystarczał do niedawna a teraz ...
teraz muszę usuwać pewne krzewy by móc wprowadzić inne,które mi się podobają.
Dziś np usunięte zostały kilkuletnie dorodne krzewy tawulca,derenia,ognika, dwa pięciorniki... oj i jeszcze jakieś.
Była to konieczność, bo zakupiłam kilka krzewów róż i trzeba było już je posadzić...
nadal jednak nie skończyłam akcji sadzenia.
Jeszcze dalie i pacioreczniki - tak mam kilka choć zdecydowanie za mało w stosunku do tego co chciałabym mieć.
Róże z serii 'Black..." wymarzły mi podczas minionej długiej i mroźnej zimy oraz mokrej i zimnej wiosny.
Uchował się jeden maleńki pęd ,który nawet zakwitł a w tym roku krzew jest już nawet widoczny choć bardzo maleńki.
Mam zamiar uzupełnić kolekcję o te odmiany ale najpierw musze przygotować miejsce.
Mariolu - wystawiłam dużo ,prawie wszystko ,zostały w domu jeszcze sukulenty ale i wkrótce one wylądują na powietrzu,jak tylko się obrobię
Olgo - miło Cię widzieć

i ja zaglądam do Ciebie choć... brak czasu a teraz wiosną jest mi go ciągle za mało
Loki - i ja nie zniosłam tego widoku

w przerwie sadzenia róż,wyrównałam bukszpany do równego poziomu

Nie ma już stożków z jednym wyjątkiem ,który niebawem również przejdzie matamorfozę
Celinko - i ja bardzo długo nie mogłam mieć w ogrodzie przylaszczek.
Znikały mi podobnie jak goryczki.
Tych nie umiem uytrzymac nadal ale muszę pomyśleć nad poszerzeniem odmian przylaszczek bo są niezwykle urokliwe wiosną.
Przemku - ja nie czekam na zimną Z

,coś Ty.. ja jestem spragniona roboty i nie wiem jak długo będę dysponoiwała czasem dla ogrodu więc...
więc po prostu sadzę i wysadzam i niebawem będę wysiewać
Poza karczowaniem dziś posadziłam :
Piano
Marselisborg Castle
Schackenborg Castle
Aspirin-Rose
Degenhard
Flora Danica
Geisha
Cinco de Mayo
Briosa
i begonie wiecznie kwitnące.
Jestem padnięta ale uczciłam wydaje mi się całkiem 'prawiodłowo' dzisiejsze święto