Początek ogrodu- poszukuję koncepcji

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
dmika
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2010, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Początek ogrodu- poszukuję koncepcji

Post »

Witam!
Po stworzeniu małej części ogrodu chciałbym przystąpić do aranżacji ogródka przed domem.
Ostatnie zdjęcia przedstawiają fragment ogrodu. Oczywiście wielką tuje chciałbym usunąć, a także przemarzniętego jałowca. Zostałby tylko świerk srebrny, jałowiec płożący.

Nie mam pomysłu na tą słoneczna część. Jest to południowa strona.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Re: Początek ogrodu- poszukuję koncepcji

Post »

Witaj kochana na Forum już masz pięknie przed domem ,więc ja Ci raczej nie pomogę ,gdyż nie wiem co mogłoby się Tobie spodobać .Mam nadzieję że znajdziesz to czego szukasz . ;:3
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może thuje jakoś fajnie uformować na kuleczkę 8-) :?:
dmika
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Z thujami dobry pomysł. Myślę że nawet trawnika nie trzeba by było usuwać. Tylko gorzej u mnie z formowaniem tych thuji i nawet nie mam pojęcia jakie gatunki by się do tego nadawały.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ale mnie chodzi o tą dużą, na forum jest dużo wątków na temat cięcia.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Witaj. Ja jak zobaczyłam zdjęcie i jeszcze nie zjechałam niżej przeczytać komentarze, od razu pomyślałam że dużą tuję uformowałabym w kulkę. Poczytaj trochę o tym w internecie, a jak nie to zaopatrz się w jakąś stosowną literaturę. Mogę nawet polecić jedną książkę. Zjechałam w dół i widzę że ktoś inny uważa podobnie. Żeby tuja urosła do takich rozmiarów musi troszkę minąć czasu. Szkoda ją wyrzucać. Tym bardziej że chyba nie choruje. Jest duża a nie ma łysych pól, nie usycha, nie ma grzyba itd. Naprawdę szkoda rośliny. Jałowiec faktycznie jest mniej reprezentatywny. Widzę że podobają ci się rabaty. Może pomyśl o kupieniu kosodrzewiny i ozdobieniu jej jakimiś ładnymi kamieniami, albo wkomponuj ją w jakiś skalniak. Nie wiem czy chcesz kwiaty czy rośliny zielone, czy to i to. Ładnie prezentują się tuje szmaragdy, szybko natomiast rosną brabanty. Może jakieś cyprysy? Np ivonne. W moim wątku części pierwszej na stronie 11 jest zdjęcie cyprysu ivonne u moich rodziców na działce. Ja w tym roku też go sobie kupiłam tylko malutkiego. Poczekam aż mi taki urośnie. Z roślin kwitnących to dopiero masz pole do popisu. Sprecyzuj się bardziej co byś chciała to na pewno podpowiemy :)
Doczytałam że to słoneczna część. No to na pewno jakieś kwitnące roślinki.
dmika
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jeśli chodzi o szmaragdy to mam je patrząc na drugie zdjęcie w lewo wzdłuż ogrodzenia ale posadzone niedawno w ubiegłym roku.

Jeśli chodzi o to przycięcie tej dużej thuji to chodzi wam o stworzenie jednej kuli czy inny sposób?

Myślę że najlepsze byłoby połączenie roślin ozdobnych kwitnących (m.in.azalie) z iglakami (skoro już takie są). Ewentualnie można także dodać jakieś niższe rośliny np. róże.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę że najłatwiej byłoby przyciąć w jedną kulkę, aczkolwiek zwęzić ją i zrobić np. 3 kule też byłoby fajnie. Jeśli mówisz o roślinach kwitnących to może magnolia? Albo migdałek? W którymś rogu tak usytuować żeby zbyt wiele nie przysłaniał. Iglaków jest dużo. Świerk conica wolną rosno, mają minimalny przyrost roczny. Np świerk daisy white.. albo jakieś jałowce rosnące lekko do góry i potem łapki ściąć i formować w kuleczki. Jałowiec na środku a obrzeże zrobione z róż jakichś niziutkich. A może róże na pniu i na dole tulipany? Ułożyć w jakąś fajną kompozycję. Bukszpany uformowane w kulkę też fajnie by wyglądały. W przypadku robienia czegoś w środku i czegoś z zewnątrz jako takie obrzeże można pomyśleć o wrzosach/ wrzoścach lub lawendzie. Musisz się dobrze zastanowić nad formą a potem roślinki już będzie łatwiej dobrać. Co byś chciała, same roślinki dobrze ze sobą dobrane czy może skalniak jakiś? Czy rabata? Musisz pamiętać też żeby cały czas mieć na uwadze docelowy wzrost roślin i ich roczne przyrosty
dmika
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Właśnie zastanawiam sie. Rośliny oczywiście niezbyt duze do 2m.
Wstępnie patrząc lewa strona to stworzenie dwóch łuków obsypanych białym kamieniem. Możliwe że róże- odmiany?
W środku wrzosy na 2 metrowym fragmencie obsypanym korą.
Obrazek

Zastanawiam się czy nie zostanie po przycieciu thuji szara pusta dziura u góry rośliny.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpatruję się na to zdjęcie ale niestety nie potrafię odczytać czy coś tam zaznaczyłaś :) wklej może większą fotkę. Co do obawy o tuję..to wiesz..zawsze możesz spróbować i jak Ci się nie będzie podobać wtedy ją wyciąć. Jest to lepsze rozwiązanie niż od razu spisać ją na straty. Weź tylko pod uwagę fakt..że prawdziwy efekt formowania roślin osiąga się dopiero po roku lub więcej. I jest on naprawdę imponujący. W twoim przypadku roślina jest dość duża więc też to może inaczej wyglądać ( w sensie ładniej niż na małej ) :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Mamy osobny dział dotyczący róż, nie wiem czego oczekujesz, jakie masz upodobania.
Ale ja po pierwszych zachwytach wielkokwiatowymi doszłam do etapu zachwycania się wielokwiatowymi, kwitnącymi wielkimi skupiskami mniejszych kwiatów. Są bardziej efektowne, istna burza kwiatów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”