Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II

Post »

Piaskowy Pracusiu! Szalejesz..;> Czym to wyrównywaliście pod trawnik teren? Takie gąsiennice widać jakby?
I tak sobie przypomniałam, że u Ciebie przy altanie miał być kamień, po którym woda spływa czy tylko mi się zdaje? ;:224
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Tylko jedne słowa cisną mi się na usta....już masz cudnie a jak powstanie reszta ogrodu...po prostu będę chyba siedzieć w ukryciu z koparą na ziemi bo nie będę wiedzieć co pisać 8-)
Jesteś niesamowita ;:180
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Magda a nie myślałaś o zasłonięciu widoku na twórczość za płotem na kilka lat matami wiklinowymi przyczepionymi do ogrodzenia?
Może nie są przeurodziwe ale chyba lepsze niż park maszynowy i kurhan sąsiada. Uspokoją tło.
Nie wydaje Ci się, że sąsiad idzie Twoim tropem? On też urządza swój "ogród". Tylko jemu inaczej w duszy gra.
Ty - metalowy komplet kawowy, on - metalowe maszyny. Ty - drewniane skrzynie z kratkami, on - drewniane "bierki". Materiał ten sam, forma inna. On pewnie oczekuje uznania a Tobie się nie podoba. Wybredna jakaś jesteś. ;:224
Jest jeszcze inne wytłumaczenie jego działalności.
Prezentuje swoje zasoby. Albo Ty mu wpadłaś w oko, albo ma córkę na wydaniu i to takie swaty. ;:7

A na poważnie... zgajnik brzozowy prima sort, będzie malowniczo. Jaką odmianę posadziliście ?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danuś, mam nadzieję, że kiedyś wypijesz tę kawkę ze mną :D Kompozycje chętnie Tobie oddam, ale odbiór tylko osobisty 8-)

Pat, słońce u nas świeci cały czas z wyjątkiem wczorajszego dnia. Sucho jest niestety i biegamy z chłopakami na dwa węże i dodatkowo wiadra. Opalona jestem jak latem :D Donice kolorowe to cieszą oczy :wink: . Ciesze się, że pewnego popołudnia A.D. 2012 doznałam olśnienia i zrobiłam ten tarasik żwirowy, bo taki jedyny dokończony element w moim pseudoogrodzie ;:333

Jula, przykro mi to czytać. Jednak pomimo, że ja jakoś szczególnie "słońcolubna" nie jestem to mam dosyć jego braku przez te wszystkie miesiące. Życzę, żeby i u Ciebie było słonecznie. A w Twoim "mini" żadnego przestoju nie zauważyłam, wszystko masz cudnie zielone i o krok przed tutejszą roślinnością :D

AGNESS, dziękuję :oops: Jak wianki? Dorobiłam jeszcze jeden, ale duuuży i na więcej nie mam czasu niestety. Jednak wianki to praca jesienno-zimowa :D Teraz czas na ciężką orkę w rabatach, która pomimo, że wyciska z nas ostatnie tchnienie, to daję mnóstwo radości :lol:

Madzia,
chwasty to jakaś masakra jest :shock: One normalnie rosną tak szybko, że ja nie nadążam, serio. Widziałam Twój taras, pięknie ;:108

Izo-Tamaryszku, bardzo dziękuję, że zagladasz i mi kibicujesz. Brzozy posadziłam wszystkie takie same, czyli najzwyklejsze brodawkowate. Później może poszaleję i dołożę kilka innych, ale na dobry początek posadziłam te 12 sztuk :D Jeśli chodzi o wiosenne widoki, to faktycznie cieszę się, że je mam bo inaczej bym całkiem popadła w zwątpienie. W końcu jak już się napatrzę na ten ugór za domem to natychmiast zmieniam klimat i siadam na tarasie żwirowym podziwiając piękne kolory wiosennych kwiatów. O tej porze roku każdy kolor cieszy :D

Pacynka, szaleję, ale nie tak intensywnie jak bym chciała, ponieważ dopóki nie będą przygotowane rabaty i przesadzone tam rośliny to nie mam co szaleć. Co prawda przód działki to obszar około 2tys. metrów kwadratowych, czyli teoretycznie jest co robić :lol: Kamień, owszem ma być, ale nastąpiła zmiana planu i będzie on przy tarasie, pomiędzy różami :D Przy altanie będzie kończył się strumień i stwierdziłam, ze to byłoby zbyt wiele.
Miejsce pod trawnik sąsiad-rolnik równał swoim nowym nabytkiem, przyczepianym do traktora, który nie mam pojęcia jak się nazywa, ale równa bardzo ładnie :wink:

Aga ;:196 Ty nie z ukrycia, tylko na żywo musisz być, bo dzięki takim kibicom i dobrym radom wszystkich mi życzliwych osób ten ogród powstaje w takiej formie :D

Ewo, dziękuję za dobre rady w sprawie maty. Musze powiedzieć, że zaintrygował mnie ten pomysł, tylko nie wiem jakie te maty są wytrzymałe na bardzo silny wiatr. U nas tak mocno wieje z zachodu, że nawet te drewniane płotki musieliśmy dodatkowym zabezpieczeniem przypinać, bo się przewracały. Z drugiej strony maty są bardziej elastyczne, to może i dobrze, bo będą mniej łamliwe. Naprawdę pomysł wart przeanalizowania. Chyba kupię na próbę jedną 5cio metrową i zastosuję ;:108 Brzozy posadziliśmy najzwyklejsze brodawkowate.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Magda, to prawda, kompozycje donicowe masz wspaniałe! Taką niższą donicę pękatkę też mam ;:173 i zastanawiam się czy w tym roku clemka do niej nie wsadzę. No i to słoneczko ;:oj Zazdroszczę, u mnie buro szaro i mokro :?
:wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

variegata pisze: AGNESS, dziękuję :oops: Jak wianki? Dorobiłam jeszcze jeden, ale duuuży i na więcej nie mam czasu niestety. Jednak wianki to praca jesienno-zimowa :D Teraz czas na ciężką orkę w rabatach, która pomimo, że wyciska z nas ostatnie tchnienie, to daję mnóstwo radości :lol:
Madziu ja wianki klecę w każdej wolnej chwilce :roll: :lol: ale takie golaski, bez dekoracji. Robię je z pędów winobluszczu i dekoruję nimi donice z kwiatami :D Jeszcze kilka mi brakuje, bo ostatnio robiłam takie naprawdę duże i sporo czasu schodziło na każdy z nich.... Teraz chcę robić kule z pędów, ale jeszcze się za to nie wzięłam..... pokaż proszę swój wianuszek.... uwielbiam oglądać takie cudeńka ;:oj
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Kilka dni wolnego= kilka dni gości z miasta, spragnionych wsi :D Ale goście nie goście, robota w ogrodzie musi być zrobiona, bo chwasty są czujne a perz zwłaszcza :lol:

Ten kawałek obrabiałam kilka godzin :? Tak zarosło, że już był kłopot z identyfikacją roślin po warstwą perzu :oops: Manicure mam zrobiony do kości normalnie :lol: Ale jak tylko floksy zaczną kwitnąć to dywanik kolorowy pokryje całą powierzchnię :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Goście podarowali mi takie cudo, ogromny kosz wypełniony 'campanula medium pink' ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I kilka migawek z kolorowego szału przed domem :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pigwowiec za chwilkę pokaże śliczne kwiaty :D Miałam go przesadzić na tyły, ale jednak kwiatkami przekonał mnie do pozostawienia go przed domem :wink: Można pigwowca prowadzić w formie krzaczka? A jeśli to pigwa? Musze doczytać co tak właściwie mam posadzone przed domem :lol:

Obrazek

Obrazek

I moja ukochana rabata żwirowa z królującym migdałkiem ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu
, te donice są ładne, ale niestety strasznie kruche. Myślę, że clemek będzie wyglądać w niej super ;:333

AGNESS, jutro zrobię fotkę i wkleję, ale to po prostu zwykłe czerwone wianki :wink: Tak mi się podoba to robienie wianków, że tylko rozsądek mnie od tego odciąga, bo robota w ogrodzie czeka i mam wyrzuty, że nie realizuję zimowych planów :wink: Idę zobaczyć Twoje donice ozdobione wiankami, bo mnie zaintrygowałaś a ja lubię nowe pomysły 8-)
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Piekne kwiatki i kolorki przed domem, poidelko dla ptaszkow ekstra klasa :!:
Brak mi slow na to sliczne kwitnace na rozowo drzewko, zachwycajace ;:oj
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i nie wiadomo czym się bardziej zachwycić, jak wszystko takie cudne...to chyba moimi ukochanymi różowościami, czyli migdałkiem i dzwoneczkami - jakby Ci te drugie kiedyś się rozmnożyły, to miej mnie w czułej pamięci :wink: A z brzozami zdecydowałaś, że tylko brodawkowe? Ja dalej drążę temat...pewno jeszcze potrwa, bo mi znowu koncepcja ewoluuje...
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Januszu, bardzo dziękuję za miłe słowa. Teraz wszystko jest takie kolorowe a zieleń soczysta ;:333

Pat, na razie zwykłe brzozy a z czasem może coś pomieszam :wink: Teraz cieszymy się z tych co mamy ;:108 Różowości faktycznie są ładne, tylko nie wiem jak się rozmnaża campanule? Cyba z sadzonki? Szykuj się na przesyłkę w tym tygodniu :wink: Niestety nie będzie w niej róży dzikiej, bo mój kopacz tak uciął korzeń, że szczerze wątpię czy ona w ogóle przeżyje to przesadzanie a o dodatkowych sadzonkach to można pomarzyć :evil:
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

variegata pisze:Januszu, bardzo dziękuję za miłe słowa. Teraz wszystko jest takie kolorowe a zieleń soczysta ;:333

Pat, na razie zwykłe brzozy a z czasem może coś pomieszam :wink: Teraz cieszymy się z tych co mamy ;:108 Różowości faktycznie są ładne, tylko nie wiem jak się rozmnaża campanule? Cyba z sadzonki? Szykuj się na przesyłkę w tym tygodniu :wink: Niestety nie będzie w niej róży dzikiej, bo mój kopacz tak uciął korzeń, że szczerze wątpię czy ona w ogóle przeżyje to przesadzanie a o dodatkowych sadzonkach to można pomarzyć :evil:
Dzwonki się rozrastają jak wściekłe: nie wiem, czy akurat ta odmiana, ja dostałam od Ewy gigantyczną kępę, którą odcięła z jeszcze większej. To oczywiście za parę lat, jak swoją podhodujesz. A coś miałaś mi wysyłać? :oops:
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Pat, kochana jakoś za tę rezedę chciałam się odwdzięczyć :D Podeślę campanule, floksy i inne takie, chcesz? Czy na razie może masz dosyć sadzenia i wstrzymać się do późniejszych terminów? Jak wolisz?
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Madziu, masz tak ślicznie przy domu, że dzika zazdrość mną pomiata, a właściwie to chyba bardziej żal, że u mnie wszystko w takich bólach się rodzi ale nic to..... trza się cieszyć tym co jest, rady innej ni ma. :D Kompozycje w donicach przecudnej urody i fantastyczne zdjęcia. ;:167

Nie chcę was, dziewczyny martwić ale te dzwoneczki to chyba dwuletnie są i pozostaje nasionka zebrać i wysiać. ;:218
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kolorwa wiosna u Ciebie zagościałam na dobre....lubię twój gust, estetykę wykonania wszelakich nasadzeń, kompozycji ;:180 Ile razy już to powtórzyłam? Kilkadziesią :wink: i będę zawsze do znudzenia ;:168
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Ewuniu, sama wiesz jak na tym naszym piachu ciężko jest cokolwiek wyhodować, ale staram się. Ten przedogródek powstał na stercie gruzu i od tego roku zaczął wyglądać tak jak powinien. U Ciebie tez plan jest jasno określony i jestem pewna, że za dwa sezony jak to się porozrasta to będziesz widziała efekty. Masz zmysł plastyczny, artystyczna duszę i jestem pewna, że ogarniesz temat o wiele prędzej niż inny człowiek na Twoim miejscu :uszy Najbardziej zadowolona jestem z efektu jaki pomimo piachu dają goździki sine , macierzanki oraz floksy- z małych sadzonek porozrastały się w metry kwadratowe i dają o tej porze roku efekt dywanów ;:333 Spróbuj przy tarasie, polecam. U mnie już za chwilkę będzie bardzo kolorowo:
Obrazek

Obrazek

Dzwonki campanula medium tylko dwa lata mówisz? No nic, ale dwa lata to 'tyż piknie' :wink:

Aga,
no nie wiem co powiedzieć :oops: Kochana jesteś, serio ;:196

A u nas pogoda jak latem, wszechobecny luz i klimat wakacyjny :D

Obrazek

'Natasha Richardson' i 'Baronessa w donicach' :

Obrazek

Kilka fotek roślinnych:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego niedzielnego popołudnia :wit
Tak, lubię koty ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”