Tulipany cz.2
Re: Tulipany cz.2
Na ogół na liściach nie ma żadnych objawów, tylko podczas kwitnienia można zauważyć, te z wirusem rosną u mnie obok normalnych i jest OK. jak na 20 lat uprawy tej odmiany nie narzekam.
-
- 200p
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak tylko te maja ładne proste płatki a tamte już od początku jakieś poskręcane
Miłośniczka wszystkich kwiatów
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Okazy zawirusowane są piękne, kolory przechodzą w smugi paski i płomienie, czasami wnętrza płatków mają inne wzory niż zewnętrzna ich część. Niestety zmiany te na tyle osłabiają roślinę, że słabnie i w końcu obumiera. A wirus przenosi się na inne tulipany w Waszym ogrodzie. Rzadko spotyka się osoby, które potrafią zrezygnować z pięknych kwiatów dotkniętych wirusem. Tak niestety musimy postępować, sfotografować i zniszczyć cebule. Handel i wymiana zawirusowanymi cebulami jest prawnie zakazana w całej Europie, więc jeśli ktoś Wam sprzedał chore cebule to dochodźcie swoich praw.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Co robię nie tak z tulipanami?
pawel116 pisze:Rozumiem.robertP2 pisze: -brak światła w piwnicy / mam ten sam problem z rozmnażaniem i dochowaniem roślin do wiosny
-przelewasz je za dużo wody ---------- nie ma fotosyntezy , wode lejesz i on gnije , wypuści ,bo to silne rośliny , przenosisz do domu i pada . Różnica temperatur z 10 na 20.Roślina głupieje .
Na parapet w chałupie do doniczki.Wystawa południowa.I po żadnych tam piwnicach nie trzymać w donicach .
Chyba, że luzem opatulone w trociny .Wykopałem, położyłem ,zapomniałem . puściły kły , zauważyłem ,posadziłem, czekam
A kiedy najpóźniej można posadzić takie cebule, żeby się nie zeschły? Zależy mi na tym, żeby kwiaty wyrosły na wiosnę. Mam je trzymać przed posadzeniem w ciemności?
To wszystko zależne od warunków przechowywania.W domu zazwyczaj jest za sucho i za ciepło.Mi z paru zrobiły się suszki.Zapomniałem o nich .
A te trzymane cebulaki w piwnicy pierwsza klasa /oczywiście w ciemności trzymałem.
Pojemnik jaki i w drobną trocinę.
Do doniczki nie sadziłem to za bardzo nie podam Ci terminu bo nie wiem.Tak sądzę, że w styczniu jak posadziśz, a potem podpędzisz to na wiosnę zakwitną.
/tu w razie czego proszę mnie poprawić jak się mylę przez bardziej doświadczonych tulipanowców

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 12:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie,
Moje kilkuletnie tulipany w tym roku nie wypuściły pąków. Już chyba nie zakwitną. Może za ciasno mają? Przesadzić je?
Moje kilkuletnie tulipany w tym roku nie wypuściły pąków. Już chyba nie zakwitną. Może za ciasno mają? Przesadzić je?
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Tulipany trzeba co dwa lata wyjowac z ziemi jak uschna liscie i wsadzic jesienia. Pozwala to cebulkom kwitnac. Jak rosna przez lata nie wykopywane to przestaja kwitnac.
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje nowe zdjęcia:
Burgundy i Mistress

Holland chic i Inzell

Holland chic? Ballade lady? Nie wiem...co to jest.

Burgundy i Mistress

Holland chic i Inzell

Holland chic? Ballade lady? Nie wiem...co to jest.

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Dzisiaj w ogródku sąsiadki zauważyłem młodego tulipana należącego do gromady tulipanów pojedyńczych późnych. Z tego co się orientuję jest on koloru żółtego (żółty kielich i pręciki), niewielki, na cienkiej łodydze, zakwita nie wcześniej niż w połowie maja. Wydaje mi się, że rośnie dziko. Czy ktoś wie jak nazywa się ta odmiana??
posadziłam 600 tulipanów i zaczynają się rozkręcać
ach... to jest widok 

Ślimaku jakoś bez fotek nie mogę sobie tego wyobrazić
napisz chociaż jakie odmiany.

Moje pierwsze tulipany.Miały być różne a prawie cały rząd wyszedł taki sam,tylko kilka białych sie trafiło i jeden pomarańczowy

Pozdrawiam,Basia
o odmiany hymmm ciężko będzie bo nim trafiłam tu na forum to kompletnie nie interesowało mnie jakie to odmiany tylko kolory
posadziłam dosyć gęsto w dwóch rzędach wieczorem podpytam kuzynki jak wstawić zdjęcie może mi się uda:) to się pochwalę tym spektaklem choć większość dopiero wyciąga swe pąki:) a i oczywiście do kilkunastu dobrała się nornica i zrobiła swoje zostawiając puste miejsce ale dosadzę nowe i tym razem spiszę odmiany 

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
magdalen
Jak nazywa się ten z ostatniego zdjęcia bo mi gdzieś umknęło? U mnie dopiero jest w pąkach.
Jak nazywa się ten z ostatniego zdjęcia bo mi gdzieś umknęło? U mnie dopiero jest w pąkach.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- magdalen
- 200p
- Od: 26 cze 2010, o 11:22
Ten z ostatniego to Rococo, mam je pierwszy rok, kupowałam bez przekonania ale jestem z nich bardzo zadowolona. 

Pozdrawiam Magda